Ege Postası
Geri

Karabağlar'da 120 memura soruşturma şoku

Karabağlar Belediyesi'nin mali kayıtlarında geriye dönük inceleme yapan mülkiye başmüfettişi Aydın Börü, acil işlemlerde kullanılmak üzere birim memurları tarafından kullanılan avanslarda usulsüzlük tespit etti. Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in izni ile inceleme yapan müfettiş, belediyenin yaklaşık 300 bin lira zarara uğratıldığını öne sürdü ve farklı birimlerde çalışan 120 memur hakkında zimmet çıkartılması için soruşturma başlattı. Memurlar, harcamaların mevzuata uygun olduğunu savunarak Danıştay'a dava açtı.
Karabağlar'da 120 memura soruşturma şoku
Haberler / Yerel Yönetimler
9 Ocak 2014 Perşembe 10:21
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Karabağlar Belediyesi'nin mali kayıtlarında geriye dönük inceleme yapan mülkiye başmüfettişi Aydın Börü, acil işlemlerde kullanılmak üzere birim memurları tarafından kullanılan avanslarda usulsüzlük tespit etti. Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in izni ile inceleme yapan müfettiş, belediyenin yaklaşık 300 bin lira zarara uğratıldığını öne sürdü ve farklı birimlerde çalışan 120 memur hakkında zimmet çıkartılması için soruşturma başlattı. Memurlar, harcamaların mevzuata uygun olduğunu savunarak Danıştay'a dava açtı.

ZİMMET ÇIKABİLİR
Yaklaşan yerel seçimler öncesi AK Parti ile CHP'nin kıyasıya yarışına sahne olması beklenen Karabağlar Belediyesi'nde, farklı birimlerde çalışan toplam 120 memur hakkında başlatılan zimmet soruşturması şok etkisi yarattı. Belediyenin 2009- 2010 ve 2011 yılları içindeki mali harcamalarını inceleyen mülkiye müfettişi Aydın Börü, memurlar tarafından, acil durumlarda, ihale süresi beklemeksizin kullanılan avans rakamlarında usulsüzlük tespit etti. Belediye Kanunu'nda da yer alan avans miktarlarının keyfi ve gereğinden fazla kullanıldığını savunan müfettiş, İçişleri Bakanlığı'ndan soruşturma izni talep etti. Eski Bakan Muammer Güler'in onayıyla iddiaların üzerine giden müfettiş, belediyenin 300 memurundan 120'si hakkında zimmet soruşturması başlattı.

DANIŞTAY KARAR VERECEK
Karara itiraz eden belediye memurları, yapılan harcamaların yasal ve şeffaf olduğunu savundu. Belediye ve kamu kurumlarının, acil ihtiyaçlar karşısında, günlük bin liraya kadar avans kullanma hakkının bulunduğunu ve tüm harcamaların da kayıt altına alındığını belirten memurlar, Danıştay'a karşı dava açtı. İddiaları inceleyecek olan Danıştay bir ay içinde dosyayı görüşecek. Ya harcamaların tutarsız olduğu düşünülerek zimmet çıkartılacak ya da memurların suçsuz olduğu düşünülerek takipsizlik kararı verilecek.

KARAR SİYASİ
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, yapılan inceleme sonucunun gerçeği yansıtmadığını, yasal bir durumun ‘suç' gibi gösterilerek siyasi bir amaç taşıdığını söyledi. Belediye harcamalarının yasal ve şeffaf olarak gerçekleştiğini belirten Kürüm "Belediyelerin ve diğer kamu kurumlarının, karşılaşılan acil durumlarda, ihaleye gerek kalmadan harcama yapabilmeleri için avans kullanma hakları vardır. Bu durum yasaya ve mevzuata uygun olarak, şeffaf bir şekilde gerçekleşir. Bizde de böyle olmuştur. Seçimler yaklaşırken bizi siyasi olarak yıpratmak, memurları imza atamaz hale getirmek ve korkutmak için bu soruşturma yapıldı. Bizim hesabını veremeyeceğimiz bir adımımız olmamıştır. Kararın yanlış olduğunu düşünüyoruz. Danıştay'ın bu yanlıştan döneceğine inanıyoruz" dedi.

KAMU KURUMLARINDA AVANS NASIL KULLANILIR'

Kamu kurumları ve belediyeler, acil ihtiyaçlarla karşılaşılması halinde günlük bin liraya kadar avans kullanma hakkına sahiptir. Muhasebe tarafından kayıt altına alınan bu harcamalar, genellikle ihale süreci beklenemeyecek olan ve ani ortaya çıkan ihtiyaçlarda kullanılır. Daha önceden düşünülmesi halinde ihale ile temin edilebilecek ya da daha ucuza mal edilebilecek harcamalar ise bu tür soruşturmalara konu edilebiliyor. Can ÖZLÜ / HT

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası