Ege Postası
Geri

Kordon'da tarih saygı bekliyor

Kordon'da bulunan tarihi değere sahip yapılar kaderine terk edilmiş durumda yıkılacağı günü bekliyor. İkinci Kordon’da eski Yunan ve Alman konsolosluklarının hemen yanında bulunan Anıtlar Kurulu’ndan tescilli tarihi ev yaşanan tadilat çilesi yüzünden yıkılma aşamasına gelirken, gerekli restorasyon çalışması yapılmadığı takdirde çökme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.
Kordon'da tarih saygı bekliyor
Haberler / İzmir
18 Ocak 2014 Cumartesi 09:03
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Atatürk Caddesi üzerinde bulunan 264 numaralı tarihi ev tadilat görmediği takdirde yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Kordon'da canlı tarih örneği niteliğindeki yapılar arasında yer alan tarihi binanın hali görenleri hayrete düşürürken, çevre sakinleri ise "Tarihe sahip çıkın" çağrısında bulundu.

TARİHİ YAPI YIKILMAK ÜZERE!

Daha önce Yunan Konsolosluğu'nu müze yapmak amacıyla çağrıda bulunan Konak Belediyesi, özel şahsa ait mülk konumunda bulunan bina için mal sahipleri ile iletişime geçerek, kamulaştırma teklifi sundu ve " Gelin biz restore edelim" önersinde bulundu. Ancak mülk sahibi ile anlaşma sağlanamaması üzerine bina çürümeye devam etti. Yanında yer alan binanın yarattığı baskı yüzünden statiği büyük oranda zarar gören ve yer yer çatlaklar oluşan yapının ilk katı büyük oranda çöküntüye uğradı.

MÜLK SAHİBİ RAZI GELMEDİ

Yapının özel mülk olması nedeni ile belediyelerin ve resmi kurumların kamulaştırma haricinde binada işlem yapma yetkileri bulunmazken, tadilat yapılabilmesi için Konak Belediyesi ön onay verecek ve Anıtlar Kurulu da restorasyon için resmi izin verecek. Bina sahibinin yüksek tadilat maliyetleri nedeni ile tadilattan kaçındığı öğrenilirken, binaya sahip çıkan ve yapım masraflarını üstlenmek isteyen olduğu takdirde restorasyon yapılabilecek.

KONAK BELEDİYESİ'NİNİ GİRİŞİMLERİ SONUÇ VERMEDİ

Kapatılan Yunan Konsolosluğu ve Alman konsolosluğu yanında bulunan tarihi bina için çalışma yapmaya hazır olduklarını niteleyen Konak Belediyesi yetkilileri, restorasyonun yaklaşık 2 milyon TL'ye mal olabileceğini belirtti. Restorasyon maliyetlerini üstlenecek sponsor bulunduğu takdirde ya da İzmir'deki dernek ve vakıfların çalışma yapması sonucunda binanın tadilat yapılabileceği öğrenilirken, Anıtlar Kurulu'nun söz konusu bina ile ilgili herhangi bir çalışma yapmadığı öğrenildi.

ÇÖP DEPOSU HALİNE GELDİ

Çökme tehlikesine karşı binanın ön tarafında ayrılan çevre koruma alanı etraftaki iş yerleri ve kafeteryaların deposu olarak kullanılmaya devam ediyor. Bina etrafında yıkılma tehlikesine karşı herhangi bir önlem alınmadığı dikkat çekerken, yapının bakımsızlıktan metruk hale geldiği gözlendi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası