Ege Postası
Geri

Körfez zirvesinden 2 ay erteleme çıktı

Ankara'da düzenlenen toplantıda, 'Büyük Körfez Projesi' ile ilgili kararın 2 ay sonra düzenlenecek olan son toplantıda alınacağı açıklandı
Körfez zirvesinden 2 ay erteleme çıktı
Haberler / İzmir
29 Haziran 2013 Cumartesi 09:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 Ankara'da önceki gün yapılan 'Büyük Körfez Projesi ÇED Raporu İnceleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı'ndan 'Büyük Körfez Projesi'ne erteleme kararı çıktı. 2 yıldır hazırlanan ÇED raporu, tescil sorunu nedeniyle 2 ay ertelendi. Toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kamu kurumları ve ilgili kurumların rapor hakkında olumlu görüş bildirdiği belirtilirken Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Genel Müdürlüğü ile ilgili idari sürecin beklendiği açıklandı. Nihai olumlu kararın 2 ay sonra düzenlenecek olan son toplantıda alınacağı açıklandı.

4 saat sürdü
İzmir Körfezi'nin sığlaşmadan kurtarılması ve liman kapasitesinin artırılması konusunda TCDD ile birlikte işbirliği yaparak 'Büyük Körfez Projesi'nin geçirmek isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırlamış olduğu 'Büyük Körfez Projesi ÇED Raporu toplantısı' önceki gün yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme ve Denetleme Kurulu toplantısına İzmir'den birçok kamu kurum kuruluş yetkilisi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri katıldı. Yaklaşık 4 saat süren toplantıda, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak ayrılmasının ardından yaşanan mevzuat değişiklikleri nedeniyle Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Genel Müdürlüğü'nde projeyle ilgili tescil sorunun yaşandığı kaydedildi. ÇED Raporu hakkında nihai olumlu kararın verilebilmesi amacıyla toplantı 2 ay ertelendi.

Olumsuz durum yok
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, projenin ÇED Raporu hakkında genel olarak olumlu görüş bildirildiğini açıkladı. Yaşanan tescil sorununun kararı olumsuz yönde etkilemeyeceğini belirten yetkililer, 2 ay sonra düzenlenecek toplantıda olumsuz bir karar çıkmasının beklenmediğini, Büyük Körfez Projesi'nin ÇED Raporu'na onay çıkacağını ifade ettiler.
Körfezin kuzeyinde bir sirkülasyon kanalı açmak ve dere ağızlarını sürekli temizleyerek sığlaşmayı önlemek isteyen Büyükşehir Belediyesi ve TCDD'nin, limanı genişleterek kapasitesini artırmayı hedeflediği Büyük Körfez Projesi'nde 2 yıllık çalışmaların ardından ÇED sürecine gelindi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, 15 Nisan'da teslim edilen ÇED Raporu, geniş katılımlı toplantıyla Ankara'da tartışmaya açıldı.

2 yıllık çalışma
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen ÇED Raporu toplantısında Tarım Gıda Hayvancılık İl Müdürlüğü, Karayolları, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Çiğli Belediyesi, Konak Belediyesi, Büyükşehirin Ulaşımla ilgili birimleri, Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü, Ormana ve Su İşleri Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü, İzmir İl Afet Acil Durum Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Deniz ve Kıyı Yönetimi Dairesi, Atık Yönetimi Dairesi, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü, Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü ve TCDD Genel Müdürlüğü yetkililerinin görüşleri ve değerlendirme raporları alındı. İzmirli kamu kurum yetkilileri de sunum yaparak ÇED Raporu hakkında bilgi verdi. FATİH ABACIOĞLU

Liman derinleşiyor
Son dört yıldır Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile bu projenin bilimsel altlığını oluşturacak çalışmalar yürütülüyor. Bu araştırmalarda ağır tonajlı gemilerin yanaşamaması nedeniyle limanın her gün kan kaybettiği, derinliğin artırılması ile birlikte İzmir ekonomisinin güçleneceği belirtiliyor.

Neler yapılacak'
İZSU Genel Müdürlüğü projeyle, Körfez'in kuzey aksında -8 metre derinliğe ulaşacak kadar yaklaşık 13 kilometre uzunluğunda 250 metre eninde (Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Deresi açıklarından Tuzla kıyı hattına kadar olan bölümde) olacak bir sirkülasyon kanalı açacak. Orta körfezden gelen su böylelikle güney körfeze girecek ve kuzeyden döngü ile çıkarak körfeze temiz su girdisini artıracak hem de sağlanacak sirkülasyon körfezdeki ekolojik kalitenin korunmasını ve iyileştirilmesini sağlayacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası