MANİSA- Köy çocukları 50 kişilik ekip ve hayatlarında ilk kez gördükleri enstrümanlar karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Orkestra hakkında bilgi veren Anadolu Filarmoni Orkestrası Sanat Yönetmeni Cemil Günçer, dört yıldır çeşitli okullarda eğitim konserleri verdiklerini söyledi. Amaçlarının halka, batı müziği ve klasik müzik orkestra kültürü ile enstrümanları tanıtabilmek olduğunu kaydeden Günçer, "Bu konuda bize başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Kültür ve Turizm Bakanlığımız çok büyük destek verdi. Orkestramız şu anda Resmi Gazete'de yayımlanmış ve kurulmuş durumdadır. İnşallah kadrolarımızı da alacağız. Kadrolarımızı aldığımızda daha rahat bir şekilde hareket edeceğiz" dedi.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy'un kendilerine bir otobüs tahsis ettiğini ve bütün masrafları kendisinin karşıladığını anlatan Günçer, "Artık köylerden 'bize de konser verin' diye arayanlar olmaya başladı. Bu telefonlar bizi çok mutlu ediyor. Amaç insanlarımıza doğruyu, iyiyi, güzeli müzikle verebilmektir" dedi.
Salihli Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Sungur da, sanata ve sanatçıya büyük önem verdiklerini belirtti. Sungur, "Bu doğrultuda hem kendi bünyemizde kurmuş olduğumuz koromuzu hem de Türkiye'de profesyonel olarak sanatçılık yapan kişileri Salihli halkı ile buluşturuyoruz. Anadolu Filarmoni Orkestrası'nı Salihli'de ağırlamaktan dolayı büyük keyif alıyoruz" dedi.
SADECE MÜZİK DEĞİL
Anadolu Filarmoni Orkestrası Solisti Lütfi Tuna da, orkestra hakkında bilgi verdi. Anadolu Filarmoni Orkestrası'nın 2007 yılında kurulduğunu kaydeden Tuna, "Bir proje orkestrası olarak başladık, daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bünyesinde Anadolu Filarmoni Orkestrası adıyla Bakanlar Kurulu onayıyla da bir kurum haline getirildi. Türkiye'deki tüm köy, kent, kasaba demeden her yeri dolaşıp daha çok klasik müzikle ve kendi müziğimizle tanışmamış, daha önce sanatla hiç buluşmamış insanların ayağına sanat götürüyoruz. Anadolu Filarmoni bu yerlere sadece müzik de götürmüyor. Güzel sanatların tüm dallarından operadan, baleden, tiyatrodan, resimden aklınıza gelebilecek tüm sanat dallarından örnekler sunmaya çalışıyoruz. Bu aynı zamanda bir eğitim çalışması. Biz kardeşlerimize enstrümanları tanıtıp müzik hakkında bilgiler veriyoruz" dedi.
"YER YATAĞINDA YATTIK"
2012 yılında yaklaşık 150 köyde konser verdiklerini belirten Tuna, "Bu rakam Türkiye'deki birçok sanat kurumunun toplam performansından daha fazlaydı. 50 kişilik orkestramızda pek çok arkadaşımız bu işe gönüllü olarak katılıyor. Yurt dışında birkaç festivale katıldık. Bedia Akartürk ile senfonik konserler yaptık. Bu yıl da hiç sanatla tanışmamış köylerimize sanat götürmeyi hedefliyoruz. Bize ulaşan herkesin ayağına sanat hizmeti götürüyoruz. Biz çok yüksek standartları arayan bir topluluk değiliz. Bir gün köyün birinde konser vermeye gittiğimizde köyde otel ve pansiyon yok. Köylüler bir ilkokulun sınıfında 30 kişilik yer yatağı yaptılar ve biz hep bir arada yattık. Bunu unutamıyorum. Salihli'de bir çobana konser verdik. Bu ülkemizde epey bir ses getirdi" dedi. (DHA)