Ortak talepler arasında, fuar hollerinin yıkılması ama yerine yeni bina yapılmaması, hiçbir ağacın taşınmaması, mevcut peysajın korunması, İsmet İnönü Kültür Merkezi'nin yıkılmaması, parke veya beton zeminlerin doğal malzemeye dönüşmesi yer aldı.
Büyükşehir Belediyesi'nin ihtisas fuarlarının Gaziemir'de yapılan Fuarizmir'e alınmasından sonra Kültürpark'ın yeniden tasarlanması için hazırlıklarını yaptığı, üniversite öğretim üyeleri, meslek odası temsilcileri, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı ortak akıl toplantılarıyla görüşlerin alındığının açıklandığı Kültürpark Projesi, geçen mayıs ayında kamuoyuna açıklandı. Geniş katılımlı bir toplantıyla detayları ortaya konan projeye meslek odaları temsilcileri özellikle fuar hollerinin yıkılmasından sonra yerine yapılması düşünülen fuar ve sergi kompleksiyle ilgili çekincilerini iletti.
Kültürpark Projesi'nin basında yer almasından sonra sonra projeyi beğenmeyen İzmirliler sosyal medyada, "Kültürparkıma dokunma" adıyla biraraya geldi. Kısa sürede 12 bine ulaşan grup, projenin uygulanmaması için sosyal medyada mesajlar vermeye başladı. Öte yandan Kültürpark Projesi'nin detaylarının ortaya çıkmasıyla birlikte ilgili meslek odaları da harekete geçti. Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Orman Mühendisleri Odası ve Peysaj Mimarları Odası İzmir Şubesi Kültüpark Projesi'yle ilgili rapor hazırladı. Kültüpark'ın nasıl oması gerektiği konusuda öneriler ve mevcut projeyle ilgili eleştirilerin yeraldığı raporlar ortak basın toplantısıyla İzmir kamuoyuna açıklanacak.
Kültürpark Projesi'yle ilgili gerek sosyal medyada gerek meslek odaları raporlarında yeralan ortak eleştirinin odağında, yıkılması öngörülen fuar hollerinin yerine yeni yapılacak fuar, sergi kompleksi yeralıyor. Fuarların Gaziemir'deki Fuar İzmir'de yapılacak olmasına karşın neden yeni binaya gerek duyulduğu, kongre merkezi yapılacaksa da bunun kentin başka yerlerinde yapılması önerisi yeraldı. Yıkılacak fuar hollerinin yerine yeni bina yapılmaması, burasının yeşil alana dönüştürülmesi talep edildi. Bu binanın çatısının çim olarak yapılmasının öngörülmesinin ise mevsim koşulları ve su sarfiyatı açısından gerçekçi olmadığı belirtildi. İsmet İnönü Kültür Merkezi'nin yıkılması eleştirildi. Yeni tasarımda bazı ağaçların taşınmasının öngörülmesinin kabul edilemeyeceği belirtildi.
Meslek odalarının da açıklayacakları raporlarında, yıkılacak fuar hollerinin yerine yeni bina yapılmaması önerisi yer alacak. Kültürpark'taki mevcut peysajın korunması ve geliştirilmesi önerilecek. Ağaçların taşınmasındaki risklere dikkat çekilecek ve yerinde korunarak, mevcut konumlarına göre tasarım yapılması istenecek. Kültürpark zemininin doğal malzemeden yapılması, yeşil alanların arttırılması talep edilecek. Kültürpark'ın, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında, İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1990'lı yıllarda 2. derece doğal sit ve tarihi sit alanı olarak tescilli olduğuna dikkat çekilerek, buna göre hareket edilmesi istenecek.