Ege Postası
Geri

Kum banyosu yapayım derken sağlığınızdan olmayın

Yaz aylarında vatandaşların deniz, güneş ve kumdan istifade etmek için gittiği sahillerde çok faydalı diyerek bilinçsizce yaptıkları kum banyosunun kalp ve yüksek tansiyonu hastaları için zararlı olabileceği belirtildi. Mevsim ortalamalarının...
Kum banyosu yapayım derken sağlığınızdan olmayın
Haberler / Güncel
21 Ağustos 2013 Çarşamba 15:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yaz aylarında vatandaşların deniz, güneş ve kumdan istifade etmek için gittiği sahillerde çok faydalı diyerek bilinçsizce yaptıkları kum banyosunun kalp ve yüksek tansiyonu hastaları için zararlı olabileceği belirtildi.

Mevsim ortalamalarının bir iki derece üzerinde seyreden sıcaklığın kalp hastaları için tehlike arz ettiğini belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, bu tür hastalık şikayeti olanların dikkat etmesi gereken bazı önemli hususlar bulunduğunu söyledi. Kalp hastası ilacı kullananların idrar yoluyla su ve tuz kaybettiklerini bu sebeple sıcak yaz günlerinde kesinlikle susuz kalmamaları gerektiğini hatırlatan Keçeligil, “Gereksinim duyulan günlük su tüketimi hastalar için ilaç kullanmak kadar önemli. Kalp hastaları yaz aylarında su kadar tuz tüketimine de çok dikkat etmesi gerekir. Çünkü sıcak havayla birlikte yükselecek olan tansiyon beklenmedik olumsuz etkiler meydana getirebilir. Kroner by-pass geçirmiş olan hastalar içinde aşırı güneş zararlı olabilir. Güneş aslında bir sağlık kaynağıdır, doğru zaman ve ortamlarda faydalanıldığı sürece bu böyledir. Bu tür hastaların güneş ışınlarının dik geldiği zaman diliminin dışında yani saat 15.00’dan sonra dışarıya çıkmasında, kır havası ve deniz kenarında dolaşmasında sayısız fayda var.” dedi.

ÖĞLEN SICAĞINDA YAPILAN KUM BANYOSU TEHLİKELİ

İkinci önemli hususun ise hem kalp hastası hemde yüksek tansiyonu (hiper tansiyon) bulunan hastaların mutlak suretle belirli saatlerde güneşten ve sıcak ortamlardan uzak durmaları gerektiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, “Güneş derken kastımız şu. Özellikle öğlen sıcağı ve güneşin en yoğun olduğu 11.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarıda bulunulmamalı. Kalp hastası olup ta yazlık bir beldeye gitmiş veya gidecek olanlar ise yine bu saatlerde denize girmemelerini ve kum banyosunu kesinlikle yapmamalarını istiyoruz. Bunun yanı sıra bu tür kişilere şifa bulmak için gidilen kaplıcalardan da sıcak yaz günlerinin gündüzlerinde uzak durmalarını tavsiye diyoruz. Hiper tansiyon hastalığı olanlara ilaçlarını mutlaka aynı saatinde almalarını öneriyoruz.” diye konuştu.

KALP HASTALARINI NEM OLUMSUZ ETKİLİYOR

Karadeniz Bölgesi’nde bu tür hastaların dikkat etmesi gereken bir diğer önemli hususunda “nem” olduğunu kaydeden Keçeligil, özellikle deniz kenarında ve denize yakın bölgelerde nemin çok fazla olduğunu bu sebeple hastaların gidecekleri bölgelerle ilgili önceden meteoroloji verilerine bakarak nem oranlarını öğrenmeleri gerektiğini vurguladı. Nemin yoğun olduğu yerlerde hastalarda nefes darlığının daha şiddetli seyrettiğine dikkat çeken Uzman doktor Keçeligil, bu anlamda bu tür şikayetleri olanların evden çıkmamasını hatta mümkünse klimalı ortamlarda bulunmalarını tavsiye etti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası