Ege Postası
Geri

Adana'da okullara önemli şahsiyetlerin isimleri verildi

Vali Hüseyin Avni Coş, yeni eğitim öğretim sezonunda açılacak 4 yeni okula tarihin önemli şahsiyetlerinden Arif Nihat Asya, Medine Müdafii Fahrettin Paşa, Vali Ziyapaşa ve Hayret Efendi isimlerinin verildiğini açıkladı. Konuyla ilgili açıklama...
Adana'da okullara önemli şahsiyetlerin isimleri verildi
Haberler / Güncel
21 Ağustos 2013 Çarşamba 14:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Vali Hüseyin Avni Coş, yeni eğitim öğretim sezonunda açılacak 4 yeni okula tarihin önemli şahsiyetlerinden Arif Nihat Asya, Medine Müdafii Fahrettin Paşa, Vali Ziyapaşa ve Hayret Efendi isimlerinin verildiğini açıkladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Vali Coş, Yüreğir ilçesinde 3 milyon 926 bin 560 TL maliyetle yeni yaptırılan 32 derslikli imam hatip lisesine Mondros Mütarekesi'nden sonra teslim olmayıp Medine'yi 72 gün daha savunan ve ‘Medîne Müdafii’, ‘Türk Kaplanı’, ‘Çöl Kaplanı’, ‘Medine Kahramanı’ adlarıyla anılan, buradaki 30 parça Kutsal Emaneti, 2 bin askerin koruması altında İstanbul'a gönderen Osmanlı kumandanı ‘Medine Müdafii Fahrettin Paşa isminin verildiğini belirtti.

Vali Coş, Sarıçam’da 1 milyon 355 bin 820 TL maliyetle yapılan 28 derslikli ek binaya yurdun güzelliklerini, doğasını anlatan, Türklüğü yücelten şiirleriyle de bilinen, Adana'nın kurtuluş günü olan 5 Ocak'ta yazdığı ünlü 'Bayrak' şiirinden dolayı 'Bayrak Şairi’ olarak da anılan Türk şairi Arif Nihat Asya’nın adının verildiğini aktardı.

Yine Yüreğir’de 1 milyon 837 bin 260 TL maliyetle yeni yaptırılan 28 derslikli Anadolu lisesine 19. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin en önemli devlet adamlarından birisi olan ve en çok eser veren Tanzimat Dönemi yazarlarından olan; Suriye, Konya ve Adana valiliği görevlerinde bulunan Ziyapaşa’nın isminin verildiğini ifade etti.

Vali Coş, Yüreğir’de 3 milyon 926 bin 560 TL maliyetle yaptırılan 32 derslikli Anadolu imam hatip lisesine de 1848 yılında Adana’da doğan, Tanzimat döneminden sonra devam ettirdiği eski klasik şiirleriyle tanınan, gerçek adı Mehmet Bahaeddin olan, ancak aldığı mahlas olan 'Hayret' ile anılan, öğretmenlik ve müfettişlik görevlerinde bulunan hiciv ustası ‘Hayret Efendi’nin adının uygun görüldüğünü belirtti.

Vali Coş, Orgeneral Bedrettin Demirel İlköğretim Okulu’na 2012 yılında vefat eden, 'Mihriban' türküsünün yazarı, şiirlerinde esas olarak insanı ele alan, gazeteci- şair-yazar, Abdurrahim Karakoç adının verildiğini; Seyhan ilçesinde bulunan Kenan Evren İlköğretim Okulu’nun adının da Demokrasi İlköğretim Okulu olarak değiştirildiğini söyledi.

Vali Coş, "Yakın ve daha eski tarihimizde iz bırakan değerli büyüklerimizin isimlerinin yeni açılan okullarımız ile yaşatılması, vefamızın ve minnet duygularımızın ifadesi olarak bizleri gururlandırırken, vefa borcumuzu ödememiz açısından da önemli bir fırsat oluşturuyor. Vatanımıza, milletimize, insanımıza, inancımıza, sosyal yaşantımıza önemli katkılar sunan değerli şahsiyetlerimizin isimlerini, yeni açılacak okullara vermeyi sürdüreceğiz." dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası