Ege Postası
Geri

Kuşcennetindeki yangında telef olan hayvanlarla ilgili tespit yapılacak

Samsun'un Bafra ilçesinde bulunan Kızılırmak Kuşcenneti’nde sazlık alanda çıkan yangın rüzgarın etkisini yitirmesiyle yaklaşık 17 saat sonra kendiliğinden söndü. Bölgede yüzlerce kuş yuvasının bulunduğu, yumurtadan çıkan yavruların...
Kuşcennetindeki yangında telef olan hayvanlarla ilgili tespit yapılacak
Haberler / Güncel
22 Ağustos 2013 Perşembe 15:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Samsun'un Bafra ilçesinde bulunan Kızılırmak Kuşcenneti’nde sazlık alanda çıkan yangın rüzgarın etkisini yitirmesiyle yaklaşık 17 saat sonra kendiliğinden söndü. Bölgede yüzlerce kuş yuvasının bulunduğu, yumurtadan çıkan yavruların uçma aşamasına gelemediği için yangında telef olduğu düşünülüyor.

19 Mayıs ve Bafra ilçelerini kapsayan irili ufaklı gölleri, subasar ormanlarıyla 342 kuş türüne ve çok sayıda yaban hayatına ev sahipliği yapan Kızılırmak Kuş Cenneti'nde dün sabah (Çarşamba) yangın çıktı. Sazlık alanda 6 ayrı noktada başlayan yangın rüzgarla büyüyerek kuşların üremek için yuva yaptıkları bölgeyi de esir aldı. Olayı haber alır almaz bölgeye gelen orman görevlileri sazlığın etrafının sulak olması nedeniyle yangına müdahale edemedi. Gece boyu devam eden ve sabaha karşı duran yangında ilk belirlemelere göre 10 hektarlık alanın zarar gördüğü ve üreyen kuşların daha yuvasından ayrılmayan yavrularının telef olduğu görüldü. Başka hayvan ölümünün olup olmadığını tespit etmek için çalışma başlatacaklarını kaydeden Samsun Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Emin Karaman, "Bu yangın yaban hayatını tamamen olumsuz etkiledi. Çünkü kuşlar ve balıklar için sazlık alanlar bir üreme yeridir. Bu bakımdan kuş üremesinde ve balık üremesinde azalmalar meydana gelebilir. Çeşitlilik bölgede 2014 yılın bahar aylarında tekrar canlanacaktır. Delta eski günlerine geri dönecektir. O güne kadar delta kendini yenileyecektir. Yangın kim tarafından neden çıktı bunun da araştırmasını yapacağız. Eğer sorumlu kişiler varsa bunları savcılığa bildireceğiz." dedi.

Kuş üreme mevsiminin bittiğini ancak yavruların daha yuvadan ayrılma durumuna gelmediğini belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz ise "Yangının çıktığı alan Cernek Gölü ile Doğanca arasında kalan bir bölge. Orası nesli tükenme tehlikesi altında olan tepeli pelikanın üreme alanlarından biri. Orada 3 tane yuva vardı. Zaten burada 6 tane çift duruyor. Sonuçta 3 tane çiftimiz tehlike altına girmiş durumda. Bu dönemde yavrular yuvadan çıktı ancak uçar duruma gelemedi. Hepsi hala daha yuvaya bağımlı. Dolayısıyla yangının çıktığı sazlık sahada batahanlar, balıkçıllar, tepeli pelikan ve saz horozu ürüyor ve muhtemelen de yuvadan çıkan yavrular, uçamayacak durumda. Yuvayı ve alanı terk edemediler, yangın sahası içerisinde kaldıklarını tahmin ediyoruz. Saz horozu çok büyük bir populasyonunun burada ürediğini biliyoruz. Sadece onlar için önemli, yüzlercesinden bahsedebiliriz. Orada üreyen erguvani balıkçıl türleri var, çok büyük bir kolonisi orada ürüyor. O yüzden gerçekten çok büyük sayıda su kuşunun ve sazlık alanda üreyen kuşların tehlike altına girdiğini düşünüyorum. Sayı olarak daha doğrusu üreyen popülasyonlarının etkilendiğini düşünüyorum. Çünkü yanan saha çok büyük bir alan, çok uzak bir bölgedeyiz, yangın sahasını görmek mümkün oluyor. Şu an bizim bulunduğumuz alandan gördüğümüz kadarıyla 3 ayrı noktadan büyük yangınlar çıktığı gözleniyor. Bunların hepsi de Gıcı Gölü tarafında yangının çıktığı görülüyor. Bu sahadan oda 'kumru' birkaç yıldır Kızıl Irmak Deltası'nda ürüyor. Türkiye'de ürediği nadir alanlardan birisi Kızılırmak Deltası. O bölgede kumrunun ürediği alan muhtemelen o sazlıklardan herhangi birinin etrafında kumrunun yuvası var. Böylelikle birkaç türün buradaki durumunu riske atmış bulunuyor bu yangın." dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası