Ege Postası
Geri

Kuzey Kore, Çin’in önerisiyle diyaloga hazır

Çin’de temaslarını sürdüren Kuzey Kore’nin özel elçisi Choe Ryong-hae, Çin'in önerisi çerçevesinde ilgili taraflarla diyaloga hazır olduklarını söyledi. Kuzey Kore Halk Ordusu Politbüro Başkanı da olan ve Kuzey Kore’nin genç lideri...
Kuzey Kore, Çin’in önerisiyle diyaloga hazır
Haberler / Dünya
23 Mayıs 2013 Perşembe 17:44
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çin’de temaslarını sürdüren Kuzey Kore’nin özel elçisi Choe Ryong-hae, Çin'in önerisi çerçevesinde ilgili taraflarla diyaloga hazır olduklarını söyledi.

Kuzey Kore Halk Ordusu Politbüro Başkanı da olan ve Kuzey Kore’nin genç lideri Kim Jong-un'un 'Özel Temsilcisi' sıfatı ile Çin’de bulunan Choe, bugün Pekin’de Çin Komünist Partisi (ÇKP) Siyasi Bürosu Daimi Komitesi üyesi Liu Yunshan ile görüştü. Görüşmede Choe, Çin ile ilişkileri daha yüksek düzeye taşımaya ve Pekin’in önerisi çerçevesinde ilgili taraflarla diyaloga hazır olduklarını belirtti. Choe, aynı zamanda Kim Jong-un'un ilk defa kendi özel temsilcisi olarak başka ülkeye gönderdiği kişi de olmuş oldu.

Çin Uluslararası Radyosu’nun haberine göre, Liu ise Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik kesintiye uğrayan ve 6 ülkenin katıldığı ‘’Altılı görüşme’’ toplantısının bir an önce yeniden başlatılması gerektiğini vurguladı.

Liu Yunshan, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılma hedefinde ısrar edilmesi, yarımadada barış ve istikrarın korunması, sorunun diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesi için çaba harcanması çağrısı yaptı.

Pyongyang yönetimi ile dostluk ilişkilerini sağlamlaştırıp geliştirmenin, ÇKP ve hükümetin öteden beri izlediği politika olduğunu ifade eden Liu, bu hedefe ulaşmak için ortak çaba harcamaya hazır olduklarını da kaydetti.
Çin, yaptığı nükleer denemelerle dünya kamuoyunun tepkisini çeken Kuzey Kore’yi görüşme masasına oturtmak için çaba harcıyor.

Bu ziyaret Kim Jong-un'un babasının yerine göreve gelmesinin ardından Çin ile yapılan ikinci üst düzey görüşme oluyor.

Geçen yıl da Kim’in eniştesi ve Milli Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Jang Seong-teak de Çin’e gelerek üst düzey temaslarda bulunmuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası