Muaz el Hatib'ten Suriye sorununa "siyasi çözüm" önerisi
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK) eski Başkanı Muaz el Hatib, Suriye'deki krize siyasi çözüm bulmak amacıyla bir öneri paketi ortaya koydu. Muaz el Hatib'in önerdiği yol haritasında Suriye lideri Esed'in koltuğunu yardımcısı...
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK) eski Başkanı Muaz el Hatib, Suriye'deki krize siyasi çözüm bulmak amacıyla bir öneri paketi ortaya koydu. Muaz el Hatib'in önerdiği yol haritasında Suriye lideri Esed'in koltuğunu yardımcısı Faruk el Şara ve Başbakan Vail el Hılki'ye bırakması isteniyor.
SMDK bugün İstanbul'da gerçekleştirdiği toplantıya El Hatib kendisinin oluşturduğu ve 16 maddeden oluşan bir siyasi çözüm önerisi sundu. SMDK'da ele alınan El Hatib'in yol haritasının toplantıda değerlendirildiği, ancak üyeler tarafından bu öneri listesinin kabul edilip edilmemesi konusunda net bir tutum ortaya konulmadığı ifade edildi. SMDK eski Başkanı El Hatib'in ortaya koyduğu siyasi çözüm paketi şu aşamalardan oluşuyor:
1-Suriye Devlet Başkan Beşşar Esed 20 gün içinde koltuğunu yardımcısı Faruk el Şara veya Başbakan Vail el Hılki'ye bırakacak.
2- Suriye Devlet Başkanı Esed, parlamentoyu feshederek, yasal yetkilerini görevi devredeceği cumhurbaşkanına verecek.
3-Esed, barışçıl geçiş sürecini kabul ettikten sonra tüm yetkilerini devretmek için bir ay süre tanınacak.
4- Yeni cumhurbaşkanı görevi devralmasının ardından hali hazırdaki hükümet görevini 100 gün sürdürecek.
5-Yeni cumhurbaşkanına ülkeyi yönetmesi için, uluslar arası yaptırımlar dışındaki tüm yürütme yetkileri verilecek.
6-Geçici hükümet 100 günlük süre zarfında ülkenin tüm güvenlik ve askeri yapılandırmasını sağlayacak.
7-Ceza evlerinde bulunan tüm siyasi tutuklular uluslar ararası gözetim altında serbest bırakılacak. Evlerini ve yurtlarını terk edenlerin geri dönmeleri için tüm icraatlar alınacak.
8-Tüm Suriye toprakları insani yardımlar için açılacak.
9-Beşşar Esed ve seçeceği 500 kişi aileleri ve çocukları ile birlikte istediği ülkeye gidecek.
10-Ülkeyi terk edecek 500 kişi için her hangi bir yargılanmama konusunda her hangi bir güvence verilmeyecek.
11-BM Genel Sekreteri, Suriye'deki geçiş sürecini denetlemek amacıyla bir arabulucu görevlendirecek.
12-Tüm tarafların uluslar arası denetimin kontrolünde her türlü ağır silah kullanımını durduracak.
13-Savaş döneminde uluslar arası konularda askeri eylemler olarak kabul edilen olayları gerçekleştirenler affedilecek. Ancak sivilleri hedef alan, işkence, tecavüz, öldürme gibi suç eylemlerine karışanlar ulusal ve uluslar arası mahkemeler tarafından yargılanacak.
14-Her ilde 5 kişiden oluşan uluslar arası gözetim altında o ilin ileri gelenleri tarafından bir komisyon seçilecek. Bu komisyon o ilin tüm yerel işleri olan ekonomi, güvenlik ve askeri işlerinden sorumlu olacak.
15- Yüz gün geçtikten sonra bu girişimin ilgili maddeleri, uygulamaya konulduktan sonra hali hazırdaki hükümet tüm yetkilerini üzerinde uzlaşılacak geçici hükümete devredecek.
16- Geçici hükümet yeni Suriye'nin inşaası için çalışmalarda bulunacak.