Ege Postası
Geri

Almanca bilmeyen hastalara daha çabuk antidepresan yazılıyor

Almanya'da depresyon ilaçlarının kullanımında son yıllarda ciddi bir artış olduğu bildirildi. Uzmanlar vatandaşlara bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka uzman bir doktor ile görüşmesini tavsiye ediyor. Almanya'da Türkçe ve Türk kültürünü...
Almanca bilmeyen hastalara daha çabuk antidepresan yazılıyor
Haberler / Dünya
23 Mayıs 2013 Perşembe 15:28
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanya'da depresyon ilaçlarının kullanımında son yıllarda ciddi bir artış olduğu bildirildi. Uzmanlar vatandaşlara bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka uzman bir doktor ile görüşmesini tavsiye ediyor. Almanya'da Türkçe ve Türk kültürünü bilen yeterince doktor olmadığına dikkat çeken doktor Yaşar Bilgin ise bu nedenle Almanca bilmeyen hastalara doktorların daha çabuk antidepresan ilaçları yazabileceğini belirtti.

Techniker Krankenkasse (TK) sağlık sigorta şirketinin basın sözcüsü Michaela Hombrecher, 2000 yılında çalışan üyelerinden kişi başına günlük 3,7 doz antidepresan ilacı düşerken, bu rakamın 2011 yılında kişi başına günlük 10 doza çıktığını açıkladı. Antidepresan kullanan kadınların oranı erkeklere kıyasla daha daha fazla.

TK'nın verilerine göre 2012 yılında psikolojik hastalıkların diğer hastalıkların arasındaki oranı yüzde 3,88. Ülkede çalışan yaklaşık 50 milyon insanın yılda ortalama 14 gün hasta olduğu için işe gitmediği, bunun yaklaşık 2,5 gününün psikolojik hastalıktan kaynaklandığı hesaplandı.

Frankfurter Rundschau gazetesinin internet sayfasında yer alan bir habere göre de antidepresan ilaçları Almanya'da doktorlar tarafından giderek daha fazla yazılmaya başlandı. Habere göre 2011 yılında ülkede günlük 1,27 milyar doz antidepresan ilacı kullanılırken, bu miktar 2001 yılında 481 milyon doz civarında idi.

TÜRKÇE BİLEN YETERİNCE DOKTOR YOK

Psikolojik hastalık teşhisi ve buna bağlı olarak da antidepresan ilaçlarının kullanımının artması tartışmaları da beraberinde getirdi. Sınav döneminde olan Nergis Kahraman isimli bir vatandaş, aile hekimine baş ağrısı ve stres şikayetiyle gelince doktoru kendisine hemen bir antidepresan ilacı yazmış. Doktor Yaşar Bilgin, depresyon ilacı kullanımında Türkleri yakından ilgilendiren bir soruna parmak bastı. Almanya'da Türkçe bilen ve Türk kültürünü tanıyan çok az doktor olduğunu söyleyen Bilgin, bu doktorların sayısının yaklaşık 3 milyon Türk vatandaşına psikolojik sağlık hizmeti vermek için yeterli olmadığını savundu. Psikolojik hastalıkların genel olarak hasta ile konuşularak teşhis ve tedavi edilebileceğini sözlerine ekleyen Bilgin, doktorların, hasta vatandaşın yeterince Almanca bilmediği için hastaya hızlı bir şekilde antidepresan ilaçları yazabileceklerini söyledi. Alman sağlık sisteminin Türk kökenli vatandaşlara genel olarak sağlık hizmeti verme noktasında yeterli olmadığını savunan Bilgin, vatandaşlara bu ilaçların yan etkilerini göz önünde bulundurup, sadece uzman bir doktorun yaptığı teşhis sonrası vereceği depresyon ilaçlarını kullanmalarını tavsiye etti.

Öte yandan uzmanlar, bu ilaçları kullanmanın bağımlılık yapabileceğine ve yan etkileri olabileceğine işaret ediyor. Araştırmacılar, bu ilaçların sindirim bozukluklarına, kalp hastalıklarına ve cinsel sorunlara da yol açabileceği belirtiliyor. Hamile kadınlarda yüksek tansiyona, bebeklerde ise ciğer basıncı rahatsızlığına neden olabileceği ileri sürülüyor. Bu nedenle depresyon ilacı tavsiyesi alan vatandaşların, ilacı kullanmadan önce uzman doktor ile görüşüp, mutlaka iyi bir teşhis yapmasında fayda var.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası