Ege Postası
Geri

Gauck: Tarihimizin kara günlerinde bir parça onur bahşettiniz

Alman İşçi Birliği olarak temeli atılan Sosyal Demokrat Parti (SPD), 150 yıl önce kurulduğu Leipzig kentinde ana kutlamasını gerçekleştirdi. Başbakan Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francoise Hollande gibi on devletin yöneticisi, 80...
Gauck: Tarihimizin kara günlerinde bir parça onur bahşettiniz
Haberler / Dünya
23 Mayıs 2013 Perşembe 16:46
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Alman İşçi Birliği olarak temeli atılan Sosyal Demokrat Parti (SPD), 150 yıl önce kurulduğu Leipzig kentinde ana kutlamasını gerçekleştirdi. Başbakan Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francoise Hollande gibi on devletin yöneticisi, 80 ülkeden 300'den fazla üst düzey siyasi, SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel tarafından karşılandı. Alman Meclisi ve Federal Anayasa Mahkemesi'nin başkanları, SPD'li eski başbakanlar Helmut Schmidt, Gerhard Schröder ve Yeşiller'in eşbaşkanlarının katıldığı programda Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck konuşma yaptı.

SPD'nin özgürlük, eşitlik ve demokrasi için yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür eden Gauck, özellikle Nazi rejiminin ‘Yetki Yasası'nı dayattığı döneme değindi. 23 Mart 1933'de bu yasaya karşı çıkan SPD'li siyasi Otto Wels'in ‘Özgürlük ve hayatımızı alabilirsiniz, ancak onurumuzu asla' diye yaptığı konuşmasını “Mecliste yapılan gelmiş geçmiş en cesur konuşma” olarak değerlendiren Gauck, “Sizler bizlere, tüm Almanlara, demokrasi adına bir parça onur bahşettiniz.” diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise SPD'nin Avrupa'nın tarihinde çok önemli rol oynadığını, 20. asrın başında Fransa'daki sosyal demokratların bu partiye imrendiğini belirtti. Hollande, ortak para birimi Euro'nun temelinin atılışında, Berlin Duvarı'nın yıkılışında SPD'nin çok büyük rol oynadığına dikkat çekti. Hollande ayrıca 1959 Goddesberg Programı'nı dile getirerek, SPD'nin diğer ülkelerdeki Sosyal Demokratlara ‘uzlaşma kültürü' örneğini sunduklarını belirtti.

Almanya Başbakanı Merkel ise Leipziger Zeitung'da çıkan yazısında “CDU ve şahsım adına SPD'yi yürekten tebrik ediyorum.” sözleriyle Sosyal Demokratları kutladı. Merkel de SPD'nin demokrasi için verdiği mücadeleyi dile getirerek, “Ülkemiz için yapılan övmekle bitirilemeyecek hizmetinden dolayı SPD'ye saygı ve takdirlerimi sunarım.” dedi.

Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir de SPD'nin bir buçuk asırlık mazisiyle ilgili olarak şu açıklamada bulundu: “Sosyal Demokratların Almanya'nın bugünlere gelmesindeki emeklerinin hatırlanması gerekiyor. Bütün partiler Nazilere karşı susarken, onlar susmadılar ve ağır bedel ödediler. Gerçekten gururlu bir tarih, Yeşiller olarak kutluyoruz."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası