Ege Postası
Geri

Kuzey Kore’den Güney Kore’ye beraber tören hazırlama teklifi

Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye 15 Haziran Görüşmeleri’nin yıl dönümü kutlamalarını beraber hazırlama teklifinde bulunduğu bildirildi.Güney Kore ile Kuzey Kore arasında bir diyalog problemi yaşanırken, Pyongyang yönetiminden sıra dışı...
Kuzey Kore’den Güney Kore’ye beraber tören hazırlama teklifi
Haberler / Dünya
23 Mayıs 2013 Perşembe 12:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye 15 Haziran Görüşmeleri’nin yıl dönümü kutlamalarını beraber hazırlama teklifinde bulunduğu bildirildi.

Güney Kore ile Kuzey Kore arasında bir diyalog problemi yaşanırken, Pyongyang yönetiminden sıra dışı bir teklif geldiği ifade edildi. Kuzey Kore ve Güney Kore’nin liderlerine Nobel Barış Ödülü’nün verilmesine vesile olan 15 Haziran Görüşmeleri’nin 13. yıl dönümü yaklaşıyor. Kuzey Kore’den Güney Kore’deki ilgili makama gönderilen faksta, yaklaşan yıl dönümü ile ortaklaşa bir kutlama töreni hazırlama teklifinde bulunulduğu aktarıldı. Basınla paylaşılan faksta, “Kuzey-Güney (Kore) ilişkilerinin tekrar normale dönüp, bağımsız bir birleşme yolunun açılmasının tek yolunun 15 Haziran Görüşmeleri Bildirisi’nden geçtiğini düşünüyoruz.” ifadeleri yer aldı.

Uzmanlar, Kuzey Kore’nin bu vesileyle dolaylı olarak tekrar Güney Kore ile ilişkilerin normalleşmesini istediğini belirtti. Güney Kore Birleştirme Bakanlığı’ndan adının açıklanmasını istemeyen bir yetkiliden alınan bilgiye göre, yaşanan gelişmenin çok olumlu karşılandığını, fakat nasıl bir şekilde karşılık verilmesi gerektiği düşünüldüğü aktarıldı.

Kuzey Kore’nin eski lideri Kim Jong-il ile Güney Kore’nin eski Devlet Başkanı Kim Dae-joong, 2000 yılında bir araya gelmişti. Yapılan bu görüşme sonrasında iki lider, 15 Haziran Görüşmeleri Bildirisi diye bir deklarasyona beraber imza atmıştı. 15 Haziran Görüşmeleri’nin her yıl Kuzey Kore ve Güney Kore’nin beraber düzenlediği törenlerle yıl dönümü kutlanırken, 2008 yılında sonra kesintiye uğramıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası