Ege Postası
Geri

Mahkeme: Bosna Savaşı'nda 3 kişinin ölümünden Hollanda devleti sorumlu

Bosna Savaşı sırasında BM merkezine sığınan, Hollanda askerleri tarafından kovulduktan sonra Srebrenitsa'da şehit edilen 3 Boşnak için açılan dava sonuçlandı. Hollanda Yüksek Mahkemesi, 3 kişinin ölümünden Hollanda devletinin sorumlu...
Mahkeme: Bosna Savaşı'nda 3 kişinin ölümünden Hollanda devleti sorumlu
Haberler / Dünya
6 Eylül 2013 Cuma 16:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bosna Savaşı sırasında BM merkezine sığınan, Hollanda askerleri tarafından kovulduktan sonra Srebrenitsa'da şehit edilen 3 Boşnak için açılan dava sonuçlandı. Hollanda Yüksek Mahkemesi, 3 kişinin ölümünden Hollanda devletinin sorumlu olduğuna karar verdi.

Savaş sırasında BM için tercümanlık yapan Hasan Nuhanoviç, anne babası ve erkek kardeşini de BM merkezine getirdi. Fakat Hollanda askerleri tercümanın ailesi ile bir akrabasının burada kalmasına izin vermedi. Nuhanoviç'in annesiyle ilgili açılan dava ise düştü.

1995 yılında işlenen Srebrenitsa katliamında BM'ye bağlı görev yapan Hollanda askerleri, güvenli ilan edilen bölgede kendilerine sığınan 8 bin Müslümanı koruma görevini yerine getirmemiş ve sivilleri Bosnalı Sırp çetelere teslim etmişti.

Kararı değerlendiren Nuhanoviç "Hollanda devleti ve askerleri Srebrenitsa'daki sivilleri koruma görevini maalesef yerine getiremedi. Yüksek Mahkeme'nin verdiği karar umarım emsal teşkil eder." dedi.

Hollanda'da bir mahkeme önceki yıl, öldürülen 3 kişi için yakınlarına tazminat ödenmesine hükmetmişti. Yüksek Mahkeme de miktar belirtmeden bu kararı onadı. Tarafların itiraz hakkı bulunmadığı nihai karar sebebiyle gelecekte herhangi bir devletin yapacağı dış askeri müdahaleler konusunda çekingen davranabileceği yorumları yapılıyor.

Srebrenitsa katliamından sorumlu tutulan iki Sırp lider Radovan Karadziç ile Ratko Mladiç, halen Lahey’deki uluslararası savaş suçları mahkemesinde yargılanıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası