Ege Postası
Geri

Mahkeme iptal etti, Valilk ÇED vizesi verdi

Yarımada bölgesinin taş ocakları ile sınavı bitmek bilmiyor. Geçtiğimiz aylarda mahkemeye taşınan Çeşme Kutlu Aktaş Barajı yakınlarındaki taş ocaklarıyla ilgili iptal kararının ardından bakanlık firmaya bir kez daha ÇED muafiyeti verdi ve tesisin önünü açtı. Karar yöre halkı tarafından büyük tepkiyle karşılanırken, çevre avukatları ise köye ait mera alanında faaliyet gösterilen tesisin kapatılması için bir kez daha mahkemeye gideceklerini duyurdu. Mahkeme iptal etti, Valilk ÇED vizesi verdi
Mahkeme iptal etti, Valilk ÇED vizesi verdi
Haberler / İzmir
14 Ağustos 2015 Cuma 16:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir'in doğal güzellikleri, ekolojik tarım potansiyeli ve turizm faaliyetleri ile ön plana çıkan yarımada bölgesiyle ilgili İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çeşme halkının isyanına bir kez daha kulak tıkadı. Germiyan'da İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi tarafından ÇED muafiyeti iptal edilen taş ocakları için valilikten yeni vize geldi. 
 
 
YARGI İPTAL ETTİ, VALİLİK ONAY VERDİ
Çeşme Alaçatı Germiyan'da, bölgenin içme suyunu karşılayan ana su kaynaklarından Kutlu Aktaş Barajı'nın hemen yakınında kurulan taş ocağı ve kırma eleme tesisine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İzmir Valiliği’nin verdiği “ÇED gerekli değildir” belgesi, yargı kararıyla iptal edilmişti. İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi'nce alınan iptal kararının ardından aynı alan için süreç yeniden başlatıldı. Valiliğin tesise dair verdiği son
 
TESİSE BİR KEZ DAHA ÇED MUAFİYETİ
Tesisin tozun yayımını ön görmek için esas alınan veriler için en yakın meteoroloji istasyonunu seçmesi gerekirken, Germiyan'a yaklaşık 120 kilometre uzaktaki Selçuk istasyonundaki verilerini esas aldığı ve tozu önlemek için tankerler vasıtası ile alana su taşıyacağını taahhüt eden firmanın alanda artezyen kuyusu açtığı gerekçesiyle mahkemenin iptal kararı vermesi üzerine harekete geçen firma bir kez daha ÇED başvurusunda bulundu. Yaklaşık 25 hektarlık alanda yıllık bir milyon ton kapasite ile üretim yapmayı planlayan tesise İzmir Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından mahkeme kararlarına karşın bir kez daha onay geldi.
 
TAŞ OCAĞI DEĞİL MERA!
Mart ayında mahkemenin verdiği kapatma kararına karşın üretim faaliyetlerini durdurmayan ve tesisi işletmeye devam eden firma, 8 Temmuz’daki ruhsat iptali ve mühürleme kararının ardından bir kez daha ÇED gerekli değildir belgesi aldı. Diğer yandan, mülkiyeti Milli Emlak’a ait olan ve köye mera alanı olarak tahsisli araziyle ilgili açılan davada Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi’nin aldığı karar da yok sayılmış oldu. Mal Müdürlüğü tarafından temyiz istemiyle itiraz edilen davada hukuki süreç devam ederken, mahkemenin “Arazinin kullanımı köylüye aittir” kararına karşın baraj havzasında kalan alanda taş ocaklarının faaliyeti devam ediyor.
 
“ÇEŞME’NİN SUYU TEHLİKE ALTINDA”
Karar üzerine açıklamada bulunan Germiyan Köyü Muhtarı Şadan Kaya tesisin bulunduğu alanın köylerine ait mera olduğunu ve meralarında taş ocağı istemediklerini söyledi. Mal Müdürlüğü’nün ellerinden merayı almak için dava açtığını ancak davayı kazandıklarını aktaran Muhtar  Kaya “Burası bizim arazimiz. Elimizde mahkeme kararı var. Mal Müdürlüğü burayı elimizden alıp satmak için uğraştı ama biz kazandık. Kararı temyiz ettiler ve mahkeme süreci devam ediyor. Yeniden de kazanacağız ve meramızı geri alacağız. Tesisler ilgili olarak defalarca kapatma kararı alındı. Ancak resmi kurumlar görevini yerine getirmiyor ve hukuk kuralları yok sayılıyor. Mahkeme burası köylünün demiş. Biz belediyeleri ve tüm duyarlı kuruluşları bizlere destek olmaya, Çeşme’ye sahip olmaya çağırıyoruz. Burası aynı zamanda Kutlu Aktaş Baraj havzası ve dere yatağı. Burası Çeşme’nin suyunu kirletiyor. Meranın ortasında taş ocağı mı olu? Söz konusu tesis çevresel yükümlülüklerini yerine getirmiyor ve ortalık devamlı toz toprak içerisinde, ocaklar çevresel kirliliğe yol açıyor” diye konuştu.
 
TESİSE KARŞI YENİ DAVA YOLDA
Tesisten davacı olan yöredeki vatandaşlar ve çevre örgütlerini temsil eden Avukat Şehrazat Mercan ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Valilik tarafından verilen söz konusu onayların çevre açısından geriye dönülemez zararlara yol açtığına dikkat çekmiş ve konuyu bir kez daha yargıya taşıyacaklarını açıklamıştı. Alanın mera olduğunun altını çizen Avukat Mercan ayrıca, söz konusu arazinin kanunen taş ocakları faaliyetlerinde kullanılamayacağını belirterek, “Mahkemenin verdiği iptal kararı ortada. Ancak firma kararı uygulayıp tesisi kapatmadı ve aradan geçen sürede üretim faaliyetleri de aralıksız devam etti. Ortada bir hukuksuzluk var. Son dönemde gelen ÇED onayları, kapasite artışlarına verilen onaylar, yeni ocak izinleri ve işleyen süreç gerçekten düşündürücü. Bu kadar kısa zamanda nasıl bu hazırlıklar yapılıyor ve bu kararlar verilebiliyor'" demişti. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası