Ege Postası
Geri

Mavişehir planlarına itiraz yağdı

​İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çeşitli tartışmalara yol açan Mavişehir Bölgesi’ne ait hazırlanan 1/5000’lik imar planlarına askı süresi içerisinde 14 ayrı itiraz geldi. 138 hektarlık alanı kapsayan ve bölgenin toplu konut alanı ilan edilmesine yönelik düzenlenen, geçtiğimiz ay içerisinde de Karşıyaka Belediyesi’nce alt ölçekli planları onaylanan bölge planlarına gelen itirazlar önümüzdeki ay içerisinde karara bağlanacak.
Mavişehir planlarına itiraz yağdı
Haberler / İzmir
13 Aralık 2014 Cumartesi 10:52
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve şehircilik Bakanlığı arasında 2012 yılından bu yana yaşanan plan krizi bir türlü dinmek bilmiyor. Geçtiğimiz yıllarda mahkemelik olan Mavişehir bölgesine yönelik olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 1/5000 ölçekli yeni imar planlarına meslek odaları, vatandaşlar, yatırımcılar ve ilçe belediyesinden itiraz yağdı. Askı süresi içerisinde 14 ayrı itiraz gelen planlarla ilgili nihai sonuç önümüzdeki ay içerisinde belli olacak.
 
 
14 AYRI İTİRAZ GELDİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mavişehir Bölgesi’nde 138 hektarlık alanı düzenleyen bölge imar planları bir kez daha itirazla karşılık buldu. Bostanlı-Mavişehir Mevkii'nde, “Toplu Konut Alanı” ilan edilen alana ilişkin 1/5000 ölçekli imar planlarına başta yöredeki hak sahipleri olmak üzere, Mavişehir Çevre Platformu, TMMOB Şehir Plancıları Odası, TMMOB Mimarlar Odası, Karşıyaka Belediyesi çeşitli gerekçelerle itirazlarını sundu.
 
YOĞUNLUK VE ESMAL AZALTILDI, YEŞİL ALAN ARTTIRILDI
Geçtiğimiz aylarda Büyükşehir meclisinde karar bağlanan ve askıya çıkan planda, imar parsellerinden terk alarak otopark ve yeşil alanlar arttırılıp, bakanlığın hazırladığı planlarda verilen yoğunluk ve emsal düşürülmüştü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın iptal olan planıyla ticaret alanına dönüşen ve AVM yapımına olanak sağlanan denize yakın arazi, Büyükşehir Belediyesi'nin planıyla yine rekreasyon alanı ve otoparka dönüştürülmüş, son plan bazı düzeltme ve değişiklikleriyle Büyükşehir Belediyesi'nin 2011 yılında yürütmesinin mahkeme kararıyla durduğu planla benzer şekilde oluşturulmuştu.
 



CENGİZ İNŞAAT’A AİT TARTIŞMALI ARAZİ İÇİN DE İTİRAZ GELDİ
Bölgede yeni gökdelenlerin önünü açan planlarda yapılan değişikliklere yeşil alanların kaldırılacağı ve yapılaşmanın önünün açıldığı gerekçesi ile 590 adet dilekçe sunarak karşı çıkan vatandaşların yanı sıra, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım, Katal İnşaat, Egepark Mavişehir Gayrimenkul gibi yatırımcılar da itirazlarını sundu. İtirazlar arasında en dikkat çekenleri ise AK Parti’li Eski Meclis Üyesi Murat Akdemir ile ortak girişim olarak Ağaçlıyol’da yer alan Karayolları arazilerinin satış ihalesine giren Armesa İnşaat’tan ve 17 Aralık operasyonlarında medyaya sızan ses kayıtları ile gündeme gelen ünlü işadamı Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz İnşaat’tan gelen itirazlar oldu. Kamu yararı ve kıyı kenar düzenlemesi doğrultusunda yeniden ele alınan ve uzun süredir atıl durumda bulunan söz konusu alanla ilgili kullanım değişikliğine gidilmezken, yarısı merkezi iş alanı olarak belirlenen arazinin denize bakan cephesi rekreasyon alanı olarak belirlenerek kamuya terk edilecek alan ilan edildi. Sulak alan ve bataklık olarak bilinen arazinin yapılaşma oranı 92 bin metrekare kadar düşürülürken, ticari alan ve AVM kullanımını azaltan söz konusu değişiklik de itiraz konusu oldu.
 



KİMSEYE YARAMADI
Mavişehirlilerin büyük tepkisine yol açan ve geçmişi 2003 yılına kadar dayanan planlama çilesinde, Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan son düzenlemeye başlıca itiraz gerekçe ise yeşil alanlar oldu. Emsal artışı, kat yüksekliklerinde artış, yeşil alanların kullanımında değişikliğe gidilmesi, teknik ve sosyal altyapıya yeni yükler geldiği, değişikliğin planlama ilkelerine ve imar kanununa aykırılıklar içerdiği, planlarda özel sağlık ve eğitim alanlarına yer verilmesi, yol ve park alanlarının yapılaşmaya açılması, altyapısal sıkıntıların bulunması itirazlara konu olurken, yatırımcı firmalar ise yapılaşma alanlarının daraltılarak yeşil alanların arttırılması ve parseller arasında yoğunlaşma oranlarının farklılıklar içermesine karşı çıktı.
 
MAVİŞEHİR'DE SİL-BAŞTAN MI OLACAK'
Hazırlanan planlara yönelik gelen itirazların önümüzdeki aya kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde görüşülerek Ocak ayının ilk meclis oturumunda karara bağlanması bekleniyor. Buna göre, itirazlar reddedilecek ve planlar resmen yürürlüğe girecek ya da belediye gelen itirazlara yönelik plan değişikliğine giderek revizyon yapacak ve 1/5000’lik imar planları yeniden askıya çıkacak. İtirazlar kabul edilmeyip reddedildiği takdirde ise kat malikleri, yatırımcı firmalar, meslek odaları ve ilçe belediyesine itiraz hakkı doğacak ve konuyu yargıya taşıyacak. Dava açıldığı takdirde, mahkemenin vereceği karar doğrultusunda bölgenin tamamına yönelik düzenleme iptal edilebilecek ve 138 hektarlık alan plansız kalacak.  
 


BAKANLIĞIN HAZIRLADIĞI PLANLAR MAHKEME TARAFINDAN İPTAL EDİLMİŞTİ
Karşıyaka’da Bostanlı-Mavişehir bölgesini kapsayan TOKİ iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Ortaklığı’na ait alan için Ankara’da yapılan imar planlarına 2012 yılında İzmir’den büyük tepki gelmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası ve 2 bine yakın İzmirli planlara itiraz etmiş, daha sonrasında itirazlar mahkemelik olmuştu. “Toplu Konut Alanı” ilan edilen alana ilişkin 1/25000 ölçekli Kentsel Bölge Nazım İmar Planı Revizyonu, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama Planı İzmir’i karıştırdı. 2012 yılında bakanlıkça hazırlanan imar planlarına gelen itirazlar yargıya taşınmış ve mahkemenin aldığı karar doğrultusunda iptal edilmişti. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası