Ege Postası
Geri

Menemen'de borç sınırı aşıldı

Sayıştay, Menemen Belediyesi 2022 yılı denetim raporunda borç sınırının aşıldığına dikkat çekti.
Menemen'de borç sınırı aşıldı
Haberler / Yerel Yönetimler
22 Kasım 2023 Çarşamba 13:38
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Sayıştay, Menemen belediyesi 2022 yılı denetim raporunu açıkladı. 

GERÇEĞİ YANSITMAYAN YATIRIM HESABI

Menemen Belediyesi’nin e geçici kabulü yapılan ve ilgili maddi duran varlık hesabına aktarılması gereken muhtelif işlere ait harcamaların, hâlihazırda 258 Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabında kayıtlı olduğu anlaşılmış olup, devam eden bazı yapım işlerinden bu hesaba kaydedilmesi gerekenlerin ise doğrudan 252 Binalar Hesabı ile 630 Giderler Hesabına kaydedildiği görüldü. 

Hesap ve işlemleri inceleyen Satış raporunda, “ 31.12.2022 tarihi itibariyle geçici kabulü yapılan muhtelif yapım işlerine ait toplam 30.507.480,78 TL’nin 258 Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabında kayıtlı olduğu tespit edilmiş olup, yapımı devam eden bazı yapı işleri için ödenen toplam 19.583.997,48 TL’nin ise 258-Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabına kaydedilmeyip 835.163,27 TL’sinin doğrudan giderleştirildiği, 18.748.834,21 TL’sinin ise hatalı olarak 252-Binalar Hesabında izlendiği görülmüştür. Hâlbuki geçici kabul tarihi itibariyle 30.507.480,78 TL’nin diğer ilgili maddi duran varlık hesaplarına kaydedilmesinin, 19.583.997,48 TL’nin ise Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabında izlenmesinin gerektiği değerlendirilmektedir” ifadeleri yer aldı.

TAŞINMAZLAR AYNİ SERMAYE OLDU

Belediyeye ait 247 adet taşınmazın, yine tamamı belediye ait bir şirkete 10 yıl süreyle ayni sermaye olarak verildiği hatırlatan Sayıştay raporunda, “Taşınmazların ayni sermaye olarak devredildiği MENAŞ’ın 2018 ve 2019 yılındaki bilançolarına göre şirketin ödenmiş sermayesi 10.000,00TL, maddi duran varlıklarda yeniden değerleme artışları 6.532,10TL’dir. Başka bir deyişle taşınmazların aynı sermaye olarak şirkete taahhüt edildiği dönem öncesi ve sonrasında sermayede bir artış olmadığı görülmektedir. Kayıtlardan da anlaşılacağı üzere ne belediye ne de şirket, aynı sermaye olarak kaydedilen taşınmazların muhasebeleştirilmesine dair bir çalışma yapmamıştır” ifadelerini kullandı. 

TAŞINMAZLARIN DEĞER TESPİTİ YAPILMADI

Sayıştay, Belediye adına tapuda kayıtlı olan taşınmazların değer tespitinin yapılmadığı ve ilgili muhasebe hesaplarına kaydedilmediğini aktardı. 
Raporda, “mali tablolarda 250 Arsa ve Araziler, 251 Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri ve 252 Binalar Hesaplarında eksik bilgi oluşmasına neden olunmuştur. Söz konusu tespit 2019 ve 2020 Yılı Düzenlilik Denetim Raporlarında da yer almasına rağmen idarece herhangi bir düzeltme işlemi yapılmamıştır. Taşınmazlara ilişkin değer tespitlerinin yapılarak ilgili muhasebe kayıtlarına aktarılması gerekmektedir” denildi. 

KİRA GELİRİYDİ ‘GELİR KAYBI’ OLDU 

Yıllık peşin tahsil edilen kira gelirlerinin 380 Gelecek Aylara Ait Gelirler Hesabında, yılı takip eden dönemler için peşin alınan tutarların ise 480 Gelecek Yıllara Ait Gelirler Hesabında izlenmediği tespit edildi. 

BANKADAN YAPILMASI GEREKEN ÖDEMELER KASADAN YAPILDI

Sayıştay raporunda, Belediyenin 2022 yılı hesap ve işlemlerinin incelenmesi neticesinde, mevzuatı hesaba aktarma suretiyle bankadan yapılması gereken birtakım ödemelerin, kasadan yapıldığını belirtti. 

MEVZUATA AYKIRI TEMİN VE PERSENOL İSTİHDAMI

Sayıştay, Menemen Belediyesi’nde mevzuata aykırı olarak doğrudan temin ile personel istihdam edildiğini fark etti. 

Raporda, “Belediye hesabının incelenmesinde, 2017 yıl sonu itibariyle belediyenin kendi şirketi olan META-SU’dan doğrudan temin yöntemi ile personel temin ettiği, META-SU şirketinin mali durumu sebebiyle ihaleye giremeyeceğinden personele dayalı hizmet alımı ihalesi  yapılmadığı, alımların sürekli olarak o tarihten bu yana doğrudan temin yöntemiyle META-SU aracılığıyla gördürüldüğü, 2018 yılı başında mevzuat gereği uygulanması gereken taşerondan kadroya geçişin uygulanmadığı, doğrudan temin ile personel temininin devam ettiği görülmüştür. Ayrıca yapılan araştırma sonucunda Belediye ile şirketi META-SU arasında personel alımına ilişkin yazılı bir sözleşme veya protokol bulunmadığı, kimin ne kadar ücret alacağının yazılı olarak önceden belirlenmediği, ücretlerin belirli bir kritere bağlı olmadan olarak belirlendiği tespit edilmiştir. Söz konusu uygulama yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir” ifadeleri yer aldı. 

PAZARYERLERİNDE USULSÜZLÜK 

Aynı pazar yerinde bir kişiye ikiden fazla satış yeri verildiğini gören Sayıştay raporunda, “Yönetmelik hükümleri doğrultusunda tahsislerinin iptal edilmesinin gerekli olduğu değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verdi. 

İŞGAL ALTINDAKİ TAŞINMAZLAR İÇİN HAREKETE GEÇ

Kurum kayıtlarında bulunan taşınmazlardan bazılarının işgal altında olduğu tespit eden Sayıştay, kamu binaları olan parsellerin hazineye tahsis veya devrinin sağlanması, fuzuli şagillerden ise geriye doğru ecrimisil alınarak taşınmazların tahliye ettirilmesi için gerekli işlemlere başlanması geerektiğine dikkat çekti. 

İŞÇİLER ZABITA OLDU

Menemen Belediyesi Şirketinde işçi olarak istihdam edilen 41 personelin Menemen Belediyesi tarafından hizmet alımı suretiyle zabıta olarak görevlendirildiğini fark eden Sayıştay raporunda, “Belediye Zabıta Yönetmeliği’ne göre istihdam edilen personel olabileceğinden, bu hizmetlerin ilgili kişilerce verilmesi sağlanmalı, zabıta biriminin personel ihtiyacının giderilmesinde de Belediye Zabıta Yönetmeliği’nde belirlenen sürecin işletilmesi sağlanmalıdır” dedi. 

BORÇ SINIRI AŞILDI

Sayıştay, 5393 sayılı Belediye Kanunu hükümlerine göre borçlanma limiti kapsamına sosyal güvenlik primi ve vergi borçları ile piyasaya olan borçların da dâhil edilmeyerek borçlanma sınırının tespit edildiği, bunun sonucu olarak borç sınırının aşıldığı tespit etti. 
Raporda şu ifadeler yer aldı;
İdarenin 2021 yılı sonu itibariyle kesinleşen bütçe geliri olan 186.147.256,71 TL’ye % 36,20’lik yeniden değerleme oranı uygulandığında bu tutar 2022 yılı için 253.532.563,63 TL olmaktadır. Kurumun borç stok miktarı 5393 sayılı Kanun ve mezkûr Genelgede belirtilen unsurlar üzerinden değerlendirildiğinde, 
300- Banka Kredileri Hesabı: 20.311.475,59 TL, 320
Bütçe Emanetleri Hesabı 111.873.566,37 TL, 
Ödenecek Diğer Yükümlülüklere ilişkin hesaplar(360-361-368) 158.569.015,78 TL 400
- Banka Kredileri Hesabı 62.888.185,24 TL 438
- Kamuya Olan Ertelenmiş Borçlar Hesabı 6.396.343,43 TL 381
- Gider Tahakkukları Hesabı(Banka Kredileri Faizi) 4.613.707,14 TL 481 
Gider Tahakkukları Hesabı (Banka Kredileri Faizi) 1.589.360,50 TL, olmak üzere toplam 366.241.654,05 TL tutarında borçlanma olduğu, bu tutarın belirlenen 253.532.563,63 TL’nin üzerinde olduğu görülmektedir. 
Borçlanma işlemlerinde borç stoku hesabının belirtilen düzenlemelere uygun olarak hesap edilerek borçlanmaya karar verilmesi gerekir.”

ÇEVRE TEMİZLİK, İLAN VE REKLAM VERGİSİ, İŞYERİ RUHSATLARI TUTARSIZ

İşyeri açma ruhsatları listesi, İlan ve Reklam Vergisi mükellefleri listesi ile Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV) mükellefleri listeleri arasında yapılan incelemede üç listeden birinde yer alıp diğerleride yer almayan mükellefler bulunduğu tespit edildi. 

Sayıştay raporunda, “Mükellef listelerinde yapılan incelemede bu üç listeden birinde bulunup diğerlerinden en az birinde bulunmayan mükellefler olduğu tespit edilmiştir. Oysa yukarıda da belirtildiği üzere istisna ve muafiyetler hariç bu üç listeden birinde yer alan mükellefin, diğerlerinde de bulunması gerekmektedir. Mezkur farklılıklardan doğan gelir kaybının T.C. Sayıştay Başkanlığı İzmir Menemen Belediyesi 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 39 önlenmesi için listelerin çapraz kontrolünün sağlanarak birbiri ile uyumlu hale getirilmesinin mevzuata uygun olacağı değerlendirilmektedir”  ifadeleri yer aldı. 

GECEKONDU FONU AMAÇ DIŞI KULLANILDI

Hazineye ait taşınmazların satış bedellerinin tahsil edilen kısmından, Hazine tarafından fona aktarılması için gönderilen %10 payın 775 sayılı Gecekondu Kanunu hükümlerine göre oluşturulması gereken fon hesabına yanlış aktarıldığı, fon hesabına gelen tutarların gelir olarak kaydedilerek amacı dışında kullanıldığı görüldü. 

İHALE YERİNE DOĞRUDAN TEMİN

İhale usulü ile bir bütün halinde yaptırılması gereken bazı yapım işlerinin doğrudan temin yöntemi ile parçalara ayrılarak mal ve hizmet alımları ile gerçekleştirildiği görüldü. 

Mermerli Mahallesi'nde çeşitli sokaklarda yol bakım çalışması yapılmış, toplamda 354.760,00TL olan harcamalar aralarında 4 gün olan iki ayrı olur ile aynı firmaya yaptırıldığına dikkat çekildi  

Raporda, “Kamu idarelerinin ihtiyaçlarını uygun şartlarda ve kaynaklarını etkili ve verimli kullanacak şekilde karşılaması, mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin doğrudan temin yöntemi yerine bir bütün olarak ihale usulü ile yaptırılması, yapım işlerinde uygulama projesi bulunan kısımlar için anahtar teslim götürü bedel teklif üzerinden, uygulama projesi olmayan kısımlar içinse birim fiyat teklif almak suretiyle ihaleye çıkılması gerekir” ifadeleri yer aldı. 

İŞÇİLER YILLIK İZNE ÇIKMADI

İşçilerin yıllık izinlerinin Kanuna uygun şekilde kullandırılmadığı görüldü. 

KAMU DIŞINDAKİ BANKALARDA HESAP AÇILDI

Belediyenin bütçesinde veya tasarrufunda bulunan mali kaynakların Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği’ne aykırı olarak kamu sermayeli bankalar dışında hesap açtırılarak değerlendirildiği görüldü. 

Sayıştay tarafından hazırlanan raporda, “Birleştirilmiş veriler defterine göre 2022 yılında kamu sermayeli bankalar dışındaki bankaların 102 Bankalar Hesabında 13.797.006,86TL borç, 11.866.835,43TL alacak kaydı yapıldığı, bunun bir kısmının online tahsilattan kaynaklansa da bir kısmının da maaş ve kira gelirlerinden olduğu görülmüştür. Kamu Haznedarlığı Genel Tebliğinde belirtilen bankalar dışında hesap açılmaması ve açılmış hesapların kapatılması sağlanmalıdır” ifadeleri yer aldı. 

YAPIM İŞLERİNDE RAKBET ORTAMI YARATILMADI

Belediyenin doğrudan teminle yaptığı mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde işin niteliğine ilişkin ayırt edici teknik niteliklerin belirlenmediğini, alınacak mal veya hizmet ile yapım işinde kalem bazında sayılmak suretiyle fiyat teklifi alındığı ve harcama yapıldığını tespit eden Sayıştay, yüklenicilerin teklif verirken ve işi yaparken yararlanacağı bu belgelerin eksik olması nedeniyle fiyat araştırmasından işin yapılmasına kadar olan sürecin sağlıklı yürütülmediği, rekabetin oluşmasında yeterince özen gösterilmediği belirtti. 

MUHASEBE KAYITLARI DEĞİŞTİRİLDİ, BOŞ YEVMİYE KAYITLARI BULUNDU

Belediyenin birleştirilmiş veriler defteri incelendiğinde, bazı kayıtların geriye dönük olarak değiştirildiği tespit edildi. Öte yandan yapılan incelemede 300’e yakın boş yevmiye numarası olduğu, 1000’den fazla yevmiye numarasının da tarihinin de yukarıda izah edilen mevzuatın hilafına olduğu tespit edildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası