EGEPOSTASI- Buca Belediyesi’nin 2022 yılı Sayıştay raporu yayınlandı.
Elektrik faturalarının gününde ödenmemesi nedeniyle gecikme faizi uygulandığına dikkat çeken Sayıştay, faizin ek mali külfet getirdiğini vurguladı.
Sayıştay raporunda, "İdare tarafından elektrik faturası borçlarının vadesinde ödenmemesi nedeniyle elektrik tedarik firmasına gecikme faizi ödendiği görülmüştür. İdarenin ödeme emri belgeleri ve eklerinin incelenmesinde; elektrik faturalarına ait borçların vadesinde ödenmemesi nedeniyle gecikme faizi ödemeleri yapıldığı görülmüştür. Bu itibarla, İdareye ait elektrik faturasından doğan yükümlülüklerin, gecikme faizi gibi ek mali külfetlere neden olmaması adına zamanında ödenmesi gerekmektedir" ifadelerine yer verdi.
TAHLİYE ET
Belediyeye ait bazı taşınmazların Devlet İhale Kanunu kapsamında ihale ile kiraya verilmeyip ecrimisil karşılığında kullandırıldığı tespit edildi. İşgal edilen taşınmazların 15 gün içinde tahliye edilmesi gerektiği vurgulanırken, “Aksi bir durum, yani işgal eden kişinin ödemesi için tespit edilen ecrimisil bedelinin kira ödemesi gibi esas alınarak ileriye doğru devam ettirilmesi, 2886 sayılı Kanun’un her türlü satış ve kiralama gibi hususlarda ihale yoluna gidilmesi gerektiğini ifade eden amir hükümlerine aykırı olacaktır” ifadelerine yer verildi.
STAT SAYIŞTAY’A TAKILDI
1928 Bucaspor’a tahsis edilen stattan ücret alınmadığının belirtildiği raporda, bunun belediye tarafından ‘nakdi yardım’ olduğunun ve gerçekleştirilmemesi gerektiği ifade edildi. Öte yandan yapının elektrik ve su giderlerinin de ödendiği raporda yer aldı.
Sayıştay raporunda, " İdare tarafından kamu kaynağı niteliğindeki stadyumun herhangi bir bedel tahsil edilmeksizin profesyonel spor kulübüne kullandırıldığı ve bu yapının elektrik ile su giderlerinin ödendiği görülmüştür.
Yapılan inceleme sonucunda İdareye ait stadyumun kullanımının 2009/104 sayılı meclis kararına istinaden profesyonel nitelikteki Buca 1928 Spor Kulübüne protokol düzenlenmek suretiyle devredildiği, protokolün kullanım bedeline ilişkin 2’nci maddesinde ise Futbol Federasyonunun belirlediği hasılat dağıtım çizelgesine göre oluşan net hasılatın %18’inin belediyeye yatırılması şeklinde tek maçlık kira tahsil edileceği belirtilmiştir. Ancak stadyumun spor kulübü tarafından kullanıldığı süreler için herhangi bir bedel tahsilatı gerçekleştirilmemiştir. Ayrıca, bu yapının kullanımından doğan elektrik ve su faturası giderlerinin de belediye bütçesinden karşılandığı tespit edilmiştir. Söz konusu giderlerin, sporu teşvik amacıyla yapıldığı anlaşılmaktadır. Ancak, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediyenin görev ve sorumlulukları” başlıklı 14’ üncü maddesinde; belediyelerin gerektiğinde, amatör spor kulüplerine ayni ve nakdî yardım yapabileceği ve gerekli desteği sağlayabileceği ifade edilmiş olup görüldüğü üzere verilen yetki amatör spor kulüpleri ile sınırlandırılmıştır. Bu bağlamda, İdare tarafından gerçekleştirilen elektrik ve su faturası giderlerinin profesyonel spor kulübü olan Buca 1928 Spor Kulübüne yapılan nakdi bir yardım mahiyetinde olduğu değerlendirilmektedir. Sonuç olarak, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik, verimli kullanılabilmesini teminen stadyum kullanım bedelinin, net bir şekilde belirlenerek tahsil edilmesi ve profesyonel spor kulübü açısından nakdi yardım olarak nitelenen harcamaların gerçekleştirilmemesi gerekmektedir" ifadelerine yer verdi.