Merkez Bankası'ndan flaş faiz kararı
Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararlarını açıkladı. Karara göre politika faizi olan haftalık repo faizini 0,75 puan (75 baz puan) düşürerek yüzde 8,75'e çekti. Piyasalarda beklenti indirimin 0.5 puan olacağı yönündeydi.
Merkez bankası Para Politikası Kurulu günlerdir beklenen faiz kararını açıkladı. Karara göre politika faizi olan haftalık repo faizini 0,75 puan düşürerek yüzde 8,75'e çekti. Faiz koridorunun üst bandı olan marjinal fonlama oranı yüzde 12 borçlanma faiz oranını ise yüzde 8'de bıraktı.
Ekonomistler ve uzmanlar ağırlıklı olarak Merkez Bankası'ndan 0.5 puanlık (50 baz puanlık) indirim bekliyorlardı. Böylece Merkez Bankası uzmanların beklentilerinin 25 baz puan üzerinde indirim yapmış oldu.
Merkez Bankası Nisan ayında haftalık repo faiz oranını 0.5 puanlık indirimle yüzde 9.5'e çekmişti. Ancak bu indirim özellikle Başbakan Erdoğan tarafından çok sert eleştirilmişti. Erdoğan Köln gezisi sonrası "Yüksek faizi, yüksek enflasyonun sebebi olarak görüyorum. Benim bu noktadaki anlayışım bu. Yani faiz-enflasyon ilişkisinde faiz sebeptir, enflasyon ise neticedir. Ve bunlar doğru orantılıdır... Sizin faiz politikanız yanlış. Olayı kura bağlamak bana göre çok daha yanlış" diye konuşmuştu.
Merkez Bankası Nisan ayında marjinal fonlama oranını yüzde 12, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 11,5, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 8 düzeyinde sabit tutulmuştu.
DOLAR HAFİF DÜŞTÜ, BORSA YÜKSELDİ
Kararın ardından ilk anda dolarda düşüş gerçekleşerek dolar 2.1280 TL'ye geriledi. Bono faizlerinde ise değişiklik olmadı. BIST 100 ise ikinci seansa yüzde 0,88 günlük kazanç ile 80 bin 22 puana yükseldi.
Karar öncesi dolar 2.1320 seviyesindeyken, borsa yüzde 0,72 primle 79 bin 900'ten ilk seansı kapamıştı. Gösterge bono faizi ise yüzde 8,38 seviyesindeydi.
"ÜST BANTTA İNDİRİM YAPMAMASI ÖNEMLİ"
ALB Menkul Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut politika faizinin yüzde 8,75'e düşmesine rağmen faiz koridorunun üst bandının yüzde 12 olarak bırakılmasının önemli olduğunu belirtti. Karabulut" Merkez Bankası'nın alt bandı yüzde 8 üst bandı ise yüzde 12'de tutması önemli. Aslında Merkez Bankası çok istemeyerek de faizi indirmiş olsa da üst bandı indirmeyerek önündeki riskleri gördü. İşlerin tersine dönmesi halinde piyasayı yüzde 12'ye doğru sıkıştırabilir. Bize göre şu ortamda faiz indirimi hem jeopolitik, ABD faiz artırım beklentisi hem de enflasyon tarafında aşağı eğilim görmeden yapılması riskliydi. Asıl Merkez Bankasının faiz indirmedeki isteksizliğinin ana delili üst banttaki indirimdeki tereddütte gizlidir" diye konuştu.