Meslek örgütleri, medyaya yapılan ayrımcılığı kınadı
Medya Etik Konseyi ve Medya Derneği, Reyhanlı'daki elim terör olayını izleyen Cihan Haber Ajansı muhabirine yapılan ayrımcılığı kınadılar. Bakanların Antakya Devlet Hastanesi'ndeki yaralı ziyaretine AA ve TRT kameramanları alınırken hastaneye...
Medya Etik Konseyi ve Medya Derneği, Reyhanlı'daki elim terör olayını izleyen Cihan Haber Ajansı muhabirine yapılan ayrımcılığı kınadılar. Bakanların Antakya Devlet Hastanesi'ndeki yaralı ziyaretine AA ve TRT kameramanları alınırken hastaneye ilk ulaşmış olmalarına rağmen Cihan muhabirleri binadan çıkarılmıştı.
Medya Etik Konseyi (MEK) Başkanı Halit Esendir, Cihan ekibi binadan çıkarılırken devlet kurumlarının temsilcilerinin görüntü almasına izin verilmesinin basın hürriyetiyle bağdaşmadığını, bu olayın halkın bilgi edinme hakkına karşı yapılmış müessif bir girişim olduğunu vurguladı. Medya Derneği’nin açıklamasında ise "Bir haber çalışmasıyla ilgili olarak sadece belirli sayıda basın mensubunun görüntü ve ses kaydı yapmasına izin verilmesi, basın kuruluşları arasında haksız rekabete yol açmamalıdır.” denildi.
Bakanların hastane ziyaretinde Cihan muhabirlerine ayrımcılık yapılmasına tepki gösteren MEK Başkanı Halit Esendir, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Reyhanlı ilçesindeki patlamalarda yaralananları tedavi gördükleri Antakya Devlet Hastanesi'nde 12 Mayıs 2013’te ziyarete gelen Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun programını takip etmek üzere hastanede bulunan Cihan Haber Ajansı ekibi bir memur tarafından binadan çıkarılırken sadece TRT ve AA muhabirlerine izin verilmesini kınıyoruz. Bu tutum, basın hürriyetiyle bağdaşmadığı gibi, aynı zamanda halkın bilgi edinme hakkına karşı yapılmış müessif bir girişimdir. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına hizmet eden gazetecilere yönelik bu tür engellemelerin tekrar etmemesini umuyor, yetkililerin basın özgürlüğüne saygı göstermelerini istiyoruz.”
MEDYA DERNEĞİ: ’A YAPILAN AYRIMCILIK VE HAKSIZLIKTIR
Medya Derneği de Reyhanlı patlamalarında yaralananları hastanede ziyaret eden bakanların programına Cihan Haber Ajansı ekibinin alınmamasını ve mahkemenin vermiş olduğu yayın yasağı kararını kınadı. Medya Derneği tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: "Bir haber çalışmasıyla ilgili olarak sadece belirli sayıda basın mensubunun görüntü ve ses kaydı yapmasına izin verilmesi, basın kuruluşları arasında haksız rekabete yol açmamalıdır.
Reyhanlı ilçesindeki patlamalarda yaralananları Antakya Devlet Hastanesi'nde 12 Mayıs 2013 tarihinde ziyarete gelen Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun programını takip etmek üzere hastanede bulunan Cihan Haber Ajansı (Cihan) ekibinin görüntü almasının, bir memur tarafından engellenmesini kınıyoruz. Cihan muhabirine yapılan bu davranış ayrımcılık ve haksızlıktır.
Bu tutum, basın hürriyetiyle bağdaşmamakla birlikte halkın bilgi edinme hakkına karşı da yapılmış bir girişimdir. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına hizmet eden gazetecilere yönelik bu tür engellemelerin tekrar etmemesini umuyor, yetkililerin basın özgürlüğüne saygı göstermelerini istiyoruz.
Diğer yandan, şu ana kadar 46 insanımızın hayatını kaybettiği Reyhanlı patlamasına dair uygulanan basın yasağı da halkın haber alma hakkını ihlal eden ağır bir karardır. Yaşanan bu vahim olayla ilgili olarak halkın doğru bilgi alması en doğal hakkıdır. İnternet ve sosyal ağlar sayesinde iletişimin kolaylaştığı bir dönemde bu tür yasakların geçerliliği sorgulanmalıdır."
REYHANLI’DAKİ AYRIMCILIK İLK DEĞİL
Gazetecilere Reyhanlı’da yapılan ayrımcılık, daha önce yaşanan benzer olayları da gündeme getirdi. Yakın geçmişte kamuda uygulanan ve haksız rekabete yol açan ayrımcılıklardan bazıları şöyle:
13 Mart 2013: PKK’nın kaçırdığı kamu görevlilerinin, Habur’da aileleri ile kavuşma anını sadece Anadolu Ajansı(AA)’nın takip etmesine izin verildi.
8 Mart 2013: Londra’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Osmanlı Hanedanı üyeleri ile görüşmesi programına sadece AA alındı.
13 Şubat 2013: Cilvegözü’ndeki patlama anının güvenlik kamerası görüntüleri sadece AA’ya verildi.
9 Şubat 2012: Başbakan Erdoğan’ın emekli orgeneral Ergin Saygun’a yaptığı hastane ziyaretine sadece AA muhabiri alındı.
23 Aralık 2012: Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün kızının nikah törenine sadece AA ve TRT alındı.
25 Nisan 2013: Başbakan Erdoğan, Asya Anayasa Mahkemeleri ve Muadil Kurumlar Birliği’nin hazırlık toplantısı sebebiyle verilen akşam yemeğine sadece AA ve TRT muhabirleri alındı.
29-30 Mart 2013: Türkiye'nin Davos'u olarak değerlendirilen Uludağ Ekonomi Zirvesi, Bursa'da yapıldı. Toplantıda sadece AA'nın görüntü almasına izin verildi
25 Nisan 2013: Anayasa Mahkemesi’nde yemin töreni yapıldı. Devletin zirvesinin katıldığı töreni sadece AA’nın canlı yayınlamasına izin verildi. Yetkililer, salonun ses düzenine yapmış olduğu katkıdan dolayı AA’ya böyle bir imtiyaz tanındığını ifade etti.