Ege Postası
Geri

Metroda şok tazminat faturası! Yargıtay'dan flaş karar

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin temelini 2005 yılında atarak 2012 yılının sonunda tamamladığı ve hizmete açtığı İzmir Metrosu ile ilgili Yargıtay’a yansıyan kritik davadan tazminat kararı çıktı. Üçyol-Üçkuyular hattının İzmirspor İstasyonu çıkışında yer alan Güneş Apartmanı’nda yaşayan 11 vatandaşın konutlarında oluşan hasar nedeniyle açtığı davada Yargıtay yüklenici firmayı kusurlu bularak tazminat ödenmesine karar verdi. Metroda şok tazminat faturası!
Metroda şok tazminat faturası! Yargıtay'dan flaş karar
Haberler / İzmir
17 Ağustos 2015 Pazartesi 09:03
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 2012 yılında hizmete açılan İzmirspor Metro İstasyonu bitişiğinde ve İnönü Caddesi’nde Askeri Hastane karşısında yer alan Güneş Apartmanları sakinleri dairlerine oluşan hasarlar ve yaşadıkları mağduriyet sonrasında yargı tarafından haklı bulundu. Üçyol-Üçkuyular metro hattı üzerinde yer alan ve 2012 yılı sonunda hizmete açılan İzmirspor istasyonunun yapım çalışmaları esnasında konutlarının duvarlarında çatlaklar ve kaymalar oluşan toplam 11 vatandaşa, metro hattının yapımını üstlenen yüklenici firma tarafından tazminat ödenecek.



YARGITAY FATURAYI YÜKLENİCİ FİRMAYA KESTİ

2011 yılında oturdukları konutun zemini, duvarları ve binanın dış cephesinde oluşan çatlaklar nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi karşısında hukuk mücadelesi başlatan vatandaşlar yargı tarafından haklı bulundu. İnönü Caddesi’nde İzmirspor Metro İstasyonu çıkışında bulunan Güneş Apartmanı’ndaki toplam 11 hak sahibi 15 Ağustos 2011 tarihinde İzmir 2’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açtıkları davada haklı görülmüş, daha sonra belediyenin temyiz talebi sonucu mahkeme süreci Yargıtay’a taşınmıştı.



BİLİRKİŞİ RAPORLARI METRODAN KAYNAKLI HASARI DOĞRULADI

Bilirkişi raporlarında da haklı görülen vatandaşların taleplerini değerlendiren üst mahkeme Yargıtay 4’üncü Dairesi, yaptığı inceleme neticesinde metro inşaatını üstlenen yüklenici firmayı kusurlu bularak, mağdurların hasarlarının karşılanması yönünde karar verdi. Apartman sakinlerinin açtığı davada Büyükşehir Belediyesi hakkında görevsizlik kararı veren Yargıtay, belediye aleyhinde açılacak davanın yetki alanında bulunmadığını ve süreçle ilgili kararın İdare Mahkemesi’ne ait olduğu yönünde karar verdi.



11 VATANDAŞA TAZMİNAT ÖDENECEK

Yapılan tespit ve inceleme çalışmaları doğrultusunda, yüklenici firma Öztaş İnşaat 11 apartman sakinine dairelerindeki hasar durumuna göre tazminat ödeyecek. Yargıtay tarafından taraflara tebliğ edilen karara göre, firma yol açtığı hasarlar nedeniyle daire başına yasal faizleri ile birlikte ortalama 2-3 bin lira ve toplamda da 30 bin lirayı bulan tutarda tazminat ödeyecek.

BORNOVA’DA DA BENZER KRİZ YAŞANMIŞTI

Haziran 2007'de temeli atılan Ege Üniversitesi Hastanesi ile Bornova merkez arasındaki metro hattının yaklaşık 800 metrelik bölümünü oluşturan Evka 3 ile Bornova merkez arasındaki bölüm 2008 yılının Ocak ayında benzer sıkıntılar nedeniyle durmuş, proje kısmen iptal edilmişti. İzmir Hafif Raylı Sistemi 3’üncü Aşama 1’inci Kısım kapsamında sürdürülen çalışmalarda açık kazı yapılmış, 50 metre tünel kazısı gerçekleştirilmiş, inşaat bölgesindeki bazı binalarda yaşayan vatandaşlar, evlerinde çatlaklar oluşması nedeniyle Asliye Ticaret Mahkemesi’ne tespit davası açmıştı. Daha sonra mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti binalardaki çatlakların tünel inşaatından kaynaklanmadığı, ancak yine de binaların güçlendirilmesi gerektiği yönünde rapor hazırlamış, Orta Doğu Teknik Üniversitesinden (ODTÜ) gelen uzmanlar ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) yetkilileriyse hat yakınındaki binalarda yaşayanların taşınması önerisinde bulunmuştu. Bornova Merkez İstasyonu’na gidecek hat yakınında kalan binalarda oluşabilecek olası hasarlar ve riskler nedeniyle rafa kaldırılmış, daha sonra yeni güzergah çalışması yapılarak hatla ilgili yeni plan hazırlanmıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası