Ege Postası
Geri

Millet İttifakı İl Başkanlarından seçim yorumu: Adil olmayan bir ortamdı

Millet İttifakı üyesi partilerin İzmir İl Başkanları geride bıraktığımız 13'üncü Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve yerel seçimlere yönelik Ege Postası'na açıklamalarda bulundu. Seçimlerin adil olmayan bir ortamda gerçekleştiğini savunan İYİ Parti İzmir İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu, “İnşallah ilerleyen seçimler çok daha adil ve bürokrasiye uygun bir şekilde gerçekleşir” dedi.
Millet İttifakı İl Başkanlarından seçim yorumu: Adil olmayan bir ortamdı
Haberler / Yerel Politika
30 Mayıs 2023 Salı 11:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ÖZLEM KARA/ EGEPOSTASI- 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ikinci seçiminin yankıları sürüyor. Seçimden Cumhur İttifakı adayı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan zaferle ayrılırken, gözler Millet İttifakı cephesine çevrildi.

Millet İttifakı’nda yer alan partilerin İzmir İl Başkanları seçimi değerlendirirken, yerel seçimlerdeki hedeflerini ve Millet İttifakı'nda bir dağılma olup olmayacağına ilişkin soruları yanıtladı.

Recep Tayyip Erdoğan seçimin ardından Beştepe'de yapmış olduğu konuşmada yerel seçimlerin startını da vermişti.

Gelecek Partisi İzmir İl Başkanı Onur Sivaslı ve İYİ Parti İzmir İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu konuyla alakalı Genel Merkezlerinin açıklamalarını bekleyeceklerini kaydederken, Demokrat Parti İzmir İl Başkanı Serdar Faryalı İzmir’de hedefleri olduğunu söyledi.

SİVASLI: İNŞALLAH İKTİDAR ZİHNİYETİNİ DEĞİŞTİRECEK DİYE DÜŞÜNÜYORUZ

28 Mayıs ikinci tur seçim sonuçlarını değerlendiren Gelecek Partisi İzmir İl Başkanı Onur Sivaslı, genel merkez olarak ve il teşkilatı olarak bir değerlendirme yapmadıklarını aktardı. Sivaslı, daha anketlerin yapılmadığını belirterek “Genel merkezde il başkanları olarak toplanacağız. Şehirlere göre seçim sonuçlarının yansımalarına bakacağız. Millet bize muhalefet görevini verdi. Muhalefette yapılacak çalışmalarımızı yapacağız. Önümüzde bir de yerel seçimler var. Seçime yönelik genel merkezimizle oturup değerlendirdiği yaptığımızda bir açıklama yapacağız. Sonuçlar daha çok taze olduğu için elimizde ne anket var. Ne de il başkanlarının toplanıp yaptığı bir değerlendirme var” şeklinde konuştu.

Yerel seçimlere ilişkin açıklamalarda bulunan Sivaslı, “Biz Millet İttifakının bir bileşeniyiz. İttifakın verdiği, genel merkezin verdiği kararalar uygulayacağız. Yerelde nasıl bir ittifak olacak, neler olacak genel merkezin kararanına göre bakacağız. Aynı zamanda muhalefet görevimizi yapacağız. Millet kararını değiştirmedi ama iktidar kararanı değiştir diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.  

Altılı masanın devam edip etmeyeceği sorusuna yanıt veren Sivaslı, “Bize il başkanı olarak bu konuda bir açıklama yapmak bize düşmek. Bu parti yönetim kurullarının vereceği bir karar. Şu an için ne genel ittifakta ne de İzmir’deki ittifakta bir sorun yok. Uyumlu bir çalışma yürüttük. Şu an bizim sayın Cumhurbaşkanından beklediğimiz toplumsal adımlar atması. Ama ilk günkü konuşmasında maalesef o yoktu. Ama o görevin getirdiği bir sorumluluk toplumsal barışı güçlendirmek. İktidar değişmedi ama inşallah iktidar zihniyetini değiştirecek diye düşünüyoruz” dedi.

Kamuoyunda Millet İttifakına, seçmenin büyük bir kızgınlığı ve hayal kırıklığı var sorusunu yanıtlayan Sivaslı, “İnsanlar ağır ekonomik krizde yaşıyor. Bu seçime yönelik bir şey değil. İnsanlar her markete gittiğinde, bu kızgınlık artıyor. Çünkü masraflarla gelirler birbirini tutmuyor.  İnsanların artık bu seçimle birlikte bir şeylerin değişeceğine ümidi vardı. Ay sonunu geçirebileceklerine dair inançları vardı.  Ama bu durum, iktidarın tüm yakıcılığı ile devam ediyor” ifadelerini kullandı.

BEZİRCİLİOĞLU: ADİL ŞARTLARDA YAPILAN BİR SEÇİM DEĞİLDİ

İktidar partisinin, tüm devlet imkanlarını ‘kullanarak adil olmayan bir’ seçim ortamı oluşturduğunu belirten İYİ Parti İzmir İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu, “Seçim sonucunu birbirine çok yakın. Burada seçimin sonucunu etkileyen Türkiye’den yurtdışında olan vatandaşlarımız ve dış ülkelerden ülkemize gelen göçmenlerin oyu sonuçları vermiş oldu. İnşallah ilerleyen seçimler çok daha adil ve bürokrasiye uygun bir şekilde gerçekleşir” ifadelerini kullandı.

Yerel seçimlerde İYİ Partinin hedefine ilişkin konuşan Bezircilioğlu, “Henüz yerel seçimler ilişkin Millet İttifakı İzmir İl Başkanları olarak konuşmadık. Haziran ayının sonuna doğru bizim bir kurultayımız olacak herhalde bundan sonraki bu yerel seçimlerdeki stratejimizi genel merkezimiz ona göre belirler. Biz de genel merkezin belirlediği stratejiye uygun şekilde İzmir’de çalışmalarımızı sürdürürüz” dedi.

Seçmende bir hayal kırıklığı olabileceği bu kırklığın kendilerinde de olduğunu belirten Bezircilioğlu, “Ama eşit şartlarda, adil şartlarda yapılan bir seçim değildi. Daha çok çalışıp bu durumu tekrar ülkenin gündemine çevirecek şekilde çalışmalara devam diyeceğiz” şekilinde konuştu.

Milet İttifakının dağılma durumu olur mu sorusunu yanıtlayan Bezircilioğlu, “İttifakla ilgili şu an bir şey diyemem tamamen genel merkezliklerimizin tasarrufunda. Dediğim gibi şu kongre bir geçsin, kongreden sonra mutlaka genel merkezimiz bir strateji belirleyecektir.

FARYALI: YEREL SEÇİMLERDE HEDEFİMİZ VAR

Seçim sonuçları için üzgün olduklarını ve sonuçların bu şekilde olacağını beklemediklerini ifade eden Demokrat Parti İzmir İl Başkanı Serdar Faryalı, “Birinci tur da bizim için bir hayal kırıklığı oldu. İkinci turda da kendimizi toparlayıp yeniden bir mücadele ortaya koymaya çalıştık. İzmir özelinde de başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Nitekim İzmir’de yüzde 63’ten 67’ye geldi Kemal bey. Ama İzmir’deki başarı yetmedi.  52’ye 48 bir denge çıktı ortaya. Açıkçası ben seçmenin yanlış bir tercih yaptığını düşünüyorum. Önümüzdeki dönem Türkiye için çok zor geçecek bir dönem. Bir şekilde bu kutuplaşmayı aşamadık. İktidarın elindeki orantısız medya gücün, adeta pazarlama ajansı gibi çalışan TRT’yi onların dezenformasyon yaratan kanallarını, Kemal Kılıçdaroğlu, ’nu PKK’ların önünde gösteren montaj olduğu kabul edilen videoları defalarca yayınladılar. Kutuplaşmayı derinleştirmek için uğraştılar bunlarda da maalesef başarılı olduklarını görüyoruz. Bundan sonra iktidarın tavrı çok önemli. Herkesin hakkından hukukunda yana bir tavır alması gerekiyor yoksa çok huzursuzluklar çıkarır. Ekonomik anlamda ben çok kötü bir beklenti içerisindeyim.  Nasıl ki beş yılda dolar 4 TL’den 20 Tl’ye geldi, şimdi belki de 20 TL’den 200 Tl’ye çıkacak. Bunu da maalesef maaliyetine iktidara oy verenler değil hepimiz katlanacağız.

İzmir yerel seçimlerde hedefleri olduğunu belirten Faryalı, “Bir partinin hedefi yoksa, parti olmasının anlamı yok. Yerel seçimlerin 10 ay sonra yapılması avantaja çevrilebilir mi? Ben çevrilebilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yeni bir siyaset modeli, dili ortaya koymamız gerekiyor. Bundan sonra gireceğimiz her seçim kutuplaşmayı aşmak adına atılımcı adımlar olması gerektiğini düşünüyorum. İzmir’de bu kutuplaşma sebebiyle ittifak bir ihtiyaç olacaktır. Millet İttifakın alamamış olduğu belediyelere daha büyük bir önem verip onları kazanmak gerektiğini düşünüyorum.  Yapabiliyorsak AKP ve MHP’ye bir tane bile belediye vermememiz gerekir. Türkiye’ye çok kuvvetli bir mesaj vermemiz gerekir. Biz Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kıl payı da olsa geride kaldık ama toparlandık ve kazanıyoruz hissini yeniden seçmenlere bu hissiyatı vermemiz gerekiyor” dedi.

Demokrat Parti’nin İzmir’de belirlediği ve hedeflediği bir belediye var mı sorusuna yanıt veren Faryalı “Var ama şu an bunu sizinle paylaşamam” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası