Ege Postası
Geri

Moldova Başbakanı Leanca, Bozdağ aracılığıyla Erdoğan'dan kılıç talep etti

Moldova Başbakanı Lurie Leanca, resmi temaslar için ülkesine gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’dan, Moldova’nın milli kahramanı Stefan Çel Mare’nin Topkapı Sarayı’nda bulunan kılıcını, ülkesinde sergilenmesi için talep etti....
Moldova Başbakanı Leanca, Bozdağ aracılığıyla Erdoğan'dan kılıç talep etti
Haberler / Güncel
22 Eylül 2013 Pazar 10:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Moldova Başbakanı Lurie Leanca, resmi temaslar için ülkesine gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’dan, Moldova’nın milli kahramanı Stefan Çel Mare’nin Topkapı Sarayı’nda bulunan kılıcını, ülkesinde sergilenmesi için talep etti. Bozdağ, Leanca’nın talebini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ileteceğini söyledi.

Moldova’daki resmi temasları sırasında Moldova Cumhuriyeti Başbakanı Lienca ile özel görüşme yaptığını belirten Bozdağ, Lienca’nın, Çel Mare’nin Topkapı Sarayı’nda bulunan kılıcını talep ettiğini söyledi. Leanca’nın, daha önce Başbakan Erdoğan’dan kılıcı talep ettiğini hatırlatan Bozdağ, Erdoğan’ın kılıcın replikasını verebileceğini söylediğini hatırlattı. Bozdağ, “Ancak Lienca, Kılıcın aslının moldovaya getirilerek, burada sergilenmesini ve gösterilmesini talep etti. O da bizim için yeter dedi. Görme taleplerini ilettiler, biz de bunu sayın Başbakan'a ileteceğiz.” dedi.

Moldovalılar için Stephan Çel Mare’nin önemli bir komutan olduğunu hatırlatan Bozdağ, kılıcın Topkapı’da saray envanteri olarak bulunduğunu belirtti. Bozdağ, Moldovalılar için değerli olduğu için önemsedikleri kılıcın, Türkiye açısından da tarihi bir eser olduğunu yineledi.

STEFAN'IN VASİYETİ: KENDİNİZİ TÜRKLERE EMANET EDİN

Boğdan Prensi Stefan Çel Mare ile Osmanlı orduları 1476'da karşı karşıya gelir. Karadeniz üzerinden yapılan ticareti kontrol altına almak isteyen Fatih Sultan Mehmet, Boğdan'a sefer düzenleyerek burayı alır. Ancak, orduda baş gösteren salgın hastalık dolayısıyla geri çekilir. Fatih'in ölümünden sonra 1484'te tekrar Boğdan seferine çıkan II. Bayezid, önce Boğdan'ın en önemli ticaret merkezi Kili'yi, sonra da Akkirman Kalesi'ni fetheder. Stefan Çel Mare, buraları Türklerden geri almak için uğraşsa da başarılı olamaz ve dört bin altın vergi vermek suretiyle Osmanlı hakimiyetine girmeyi kabul eder. Bundan sonra ölümüne kadar da Osmanlı'ya bağlı kalır. Bir zamanlar Türk orduları ile savaşa girme cesaretini gösterdiğinden dolayı Katolik Avrupa tarafından kendisine "Hıristiyanlığın şövalyesi" unvanı verilen Boğdan Beyi Büyük Stefan, 1517'de ölüm döşeğinde evlatlarına şu vasiyeti bırakır: "Belki de yakında himayeye muhtaç olacaksınız. Kendinizi Türklere emanet edin. Adil ve merhametlidirler."


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası