Ege Postası
Geri

Mordoğan'da kaçak iskele krizi: Yıkım gerçekleşemedi

Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’ndeki kaçak iskeleyi yıkmak için gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, işletme sahibinin sorun çıkarması üzerine yıkımı gerçekleştiremedi.
Mordoğan'da kaçak iskele krizi: Yıkım gerçekleşemedi
Haberler / İzmir
23 Temmuz 2024 Salı 09:46
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Karaburun’un gündemine gelen Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan işletmenin kaçak iskeleye ilişkin flaş bir gelişme yaşandı. 

Alınan yıkım kararı gereğince Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’ndeki kaçak iskeleyi  yıkmak için gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri yıkımı gerçekleştiremedi.  İşletme, özel mülk olduğu gerekçesiyle direnç göstererek ekiplerin karadan iskeleye ulaşımını engelledi. Denizden iskeleye ulaşmak için ekipler İtfaiye Botu çağırdı. 

Konuya ilişkin Sualtı Araştırmaları Derneği, Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) ve Karaburun Yerel Fok Komitesi konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İşte o açıklama;

Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde, 1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planı Plan Hükümlerinde Akdeniz Foku ve yaşam alanlarına ilişkin plan notları da olan Mordoğan Ayıbalığı Mevkii, dünya çapında nesli tehlike altında olan Akdeniz foklarının ülkemizdeki nadir yavrulama ve yaşam alanları arasında.  Akdeniz Fokları bu kayalık alanlardaki mağaralarda iki yılda bir yavru doğruyor ve hem insan baskısı hem de doğanın sert koşullarına karşı neslini sürdürmeye çalışıyor. 4,5 ay boyunca mağaralarda yavrusunu emziren Akdeniz Fokları daha sonra mağara dışında yüzmeyi öğretiyor.

Akdeniz Foklarının son sığınakları olan bu mağaralar ve çevresindeki karasal ve denizel alanlar özellikle korunması gereken alanlar. Bu nedenle mağara önü, üstü ve çevre alanının korumadaki önemi büyük. Yerel yöneticilerin ve bu alanlardan yararlanan işletmelerin korumada duyarlı davranması öncelikli olmalı. Zira nesli tehlike altında olan canlıların yaşam alanları ile birlikte korunması hem ulusal mevzuatımız hem de taraf olunan uluslararası sözleşmelerde taahhüt altındadır. Akdeniz Foku ve yaşam alanları titizlikle korunması gerekirken Mordoğan Ayıbalığı’ndaki iskele, doğal yaşam ve dokunun nasıl önemsenmeden kullanıldığının somut bir örneği. Karaburun Yarımadası ÖÇKB kapsamında koruma koşullarının oluşturduğu bir bölge olması gerekirken yanlış uygulamaların cirit attığı bir bölge durumuna geldi.

Mordoğan Ayıbalığı’nda 1 yılı aşan sürede ruhsatsız bir iskele’nin kurumların yetki tartışmalarıyla ayakta kalması ve bu ayakta kalışa kurumların seyirci kalması çözüm üretememesi üzüntü verici. Turizm sezonu öncesi ortadan kaldırılması gereken kaçak iskele yıkımının temmuz ayına kadar ertelenerek gelmesi ve yıkımının gerçekleşmemesinden tüm ilgili kurumlar sorumlu.

Kıyı alanlarında benzer kaçak yapılaşmaların tekrar yaşanmaması adına Çevre Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nden Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planları sürecinde Mordoğan Ayıbalığı Mağarası denizel ve karasal alanını “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak ilan etmesini bekliyor ve Mordoğan Ayıbalığı’ndaki kaçak iskelenin ivedilikle yıkılmasını talep ediyoruz...”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası