Ege Postası
Geri

Numan Kurtulmuş: 'Bir millet, üç devlet’ anlayışıyla hareket etmektedir

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, “Azerbaycan, Türkiye ve KKTC, ‘bir millet, üç devlet’ anlayışıyla hareket etmektedir ve bu anlayışıyla birbirine yakın üç ülkedir. Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’la olan ilişkisi, Kafkaslar ve Azerbaycan’la olan ilişkisi stratejik açıdan fevkalade önemlidir. Burada Azerbaycan’ın güçlü olması, aynı şekilde KKTC’nin güçlü olması, Türkiye’nin bölgesinde güçlü olması demektir” dedi.
Numan Kurtulmuş: 'Bir millet, üç devlet’ anlayışıyla hareket etmektedir
Haberler / Politika
12 Temmuz 2023 Çarşamba 14:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Numan Kurtulmuş ve beraberindeki TBMM heyeti, dünkü KKTC temaslarının ardından bugün de Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gitti.

Kurtulmuş ve TBMM heyeti, ilk olarak Fahri Hiyabanı’nı ziyaret etti, Azerbaycan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in anıt mezarına çelenk bıraktı. Ardından Şehitler Hiyabanı ve Türk Şehitliği’ni de ziyaret eden Kurtulmuş, şehitlik özel defterini imzaladı. Şehitlik ziyareti sonunda açıklama yapan Kurtulmuş, TBMM Başkanlığı görevine seçilmesinin ardından ilk ziyaretlerini KKTC ve Azerbaycan’a yaptığını belirtti.

“AZERBAYCAN, TÜRKİYE VE KKTC; BİR MİLLET, ÜÇ DEVLET”

Azerbaycan’ın Türkiye’nin en önemli müttefiki olduğunu belirten Kurtulmuş, “Azerbaycan, Türkiye ve KKTC, ‘bir millet üç devlet’ anlayışıyla hareket etmektedir ve bu anlayışıyla birbirine yakın üç ülkedir. Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’la olan ilişkisi, Kafkaslar ve Azerbaycan’la olan ilişkisi stratejik açıdan fevkalade önemlidir. Burada Azerbaycan’ın güçlü olması, aynı şekilde KKTC’nin güçlü olması, Türkiye’nin bölgesinde güçlü olması demektir. Türkiye, bu sene cumhuriyetin ikinci asrına giriyor. Bu ikinci asırda Türkiye’nin ‘sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye’ inşa etme kararlılığı içerisinde olduğunu bütün dünyaya ilan ediyoruz. Bu anlamda Türkiye her alanda gücünü artırarak, ilişkilerini kuvvetlendirerek, dost ve kardeş ülkelerle birlikte geleceğe doğru el ele, kol kola yürüyecektir” dedi.

“TÜRK DEVLETLERİ İLE OLAN İLİŞKİLERİMİZ SON DERECE ÖNEMLİ”

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılan NATO Zirvesi’ne atıfta bulunan TBMM Başkanı Kurtulmuş, şunları söyledi:

“Bu bakımdan bu iki ziyaretin arka arkaya gelmiş olması, ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımızın NATO Zirvesi’nde üye ülkeler ile birlikte müzakerelerde bulunurken bizim burada KKTC’de ve Azerbaycan’da bu seyahati yapmış olmamızın bir başka anlamı da var. Bu anlamda Türkiye, Türk devletleri ile olan ilişkilerini de son derece önemsemektedir. Önümüzdeki dönemde, Türkiye Yüzyılı hedeflerine yürürken bizim ortak olarak geliştireceğimiz çalışma alanlarımızdan birisi de Türk cumhuriyetleri ile birlikte yapacağımız ortak çalışmalardır. Bugün Azerbaycan Devlet Başkanı Sayın İlham Aliyev’i de ziyaret edeceğiz. Ardından Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı ve Azerbaycan Başbakanı’nı ziyaret edeceğiz. Amacımız, önümüzdeki dönemde Türk dünyasının dünya siyasetinde çok güçlü bir şekilde var olmasını temin etmek, her alanda iş birliklerimizi mükemmel düzeye çıkarabilmektir. Bunun da ötesinde bütün Kafkas ülkeleri ile birlikte Orta Asya ülkeleri, Türk cumhuriyetleri ile birlikte hem bölgemizde barış ve esenliği tesis etmek hem de güçlü bir Türk dünyasının inşasını için mücadele etmek boynumuzun borcudur. Umut ediyorum ki Azerbaycan ziyaretimiz, Türk dünyası ilişkilerine katkı sunan bir ziyaret olacaktır.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası