Ege Postası
Geri

O da vali , bu da vali

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, İl Özel’in tüm mallarını Büyükşehir’e verirken, İzmir Valisi Mustafa Toprak ise Hazine’ye devrederek farklarını ortaya koydu.
O da vali , bu da vali
Haberler / Yerel Politika
7 Haziran 2014 Cumartesi 11:17
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR – İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın, kapatılan İl Özel İdaresi’nin mallarını Hazine’ye devretmesi, kentte büyük tepki uyandırırken, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan’ın, kendi makam odasının bulunduğu binayı bile AK Partili belediyeye devrettiği ortaya çıktı. İki valinin aynı konudaki farklı yaklaşımlarını Milliyet Gazetesi’ndeki köşesinde kaleme alan Mustafa Yılmaz, “Bravo Vali’ye” başlıklı yazısında “O vali, Özel İdare kapanında öyle sır komisyon kurmadı.Komisyon toplantılarını belediye başkanından saklama gibi taktikleri de asla tercih etmedi” dedi. İşte Yılmaz’ın o yazısı
 
Diyorsunuz ki “Hep eleştiriyorsun ara sıra da güzel uygulamalardan bahset.” Madem bu yönde bir istek var; öyleyse gerçekten güzel, olumlu ve herkese örnek olması gereken bir konuyu duyurayım.
Malum , Bütünşehir Yasası’nın tüm hükümlerinin 30 mart itibariyle uygulamaya başlamasından sonra Büyükşehir olan 32 ilde Özel İdareler kapatıldı.
Tüzel kişilikleri son bulan Özel İdare mallarının paylaşımı ise kamuoyunun gündemine uzun süre meşgul etti ve etmeye de devam ediyor.
Ama bir vali var ki bu konuda gerçekten alkışlanacak ve belki de tarihe geçecek bir uygulamaya imza attı.
O Vali, Özel idare kapanınca mallarını paylaştırmak için öyle ‘ sır komisyon ‘ falan kurmadı.
Komisyon toplantılarını belediye başkanından  saklama gibi taktikleri de asla tercih etmedi.
Özel idare’nin mallarının listesini ve değerlerini de kamuoyuna bildirerek büyük bir şeffaflık örneği sergiledi.



YAĞMURLU HAVADA SU YOK
“Ben tek başıma karar verdim. Bütün malları Hazine’ye devrettim. Belediyelere yağmurlu havada su bile yok” gibi açıklamalarda da bulundu.
Ya ne yaptı'
Başta Özel İdare’nin kendi binası olmak üzere bütün mallarını  “Bunlar yerel yönetimlerin” hakkıdır diyerek onlara teslim etti.
Üstelik de kendi makam odası bile belediyeye verdiği o binada bulunuyordu . “Fark etmez “ dedi ve makam odasını bile belediyeye devretti.
Söz ettiğim kişi Balıkesir Valisi Ahmet Turhan.
Vali Turhan, kapanan Balıkesir Özel İdare’nin 8 katlı Öz Merkez Binası’nı Büyükşehir belediyesi’ne verdi. Binanın içindeki tapu ve elektrik idaresi gibi resmi kurumlarla birlikte kendi makamınıda taşıdı.
Turhan ‘ın belediyeye yaptığı kıyaklar bunula da sınırlı kalmadı . Vali , belediyeye devrettiği binanın altındaki dükkanları da boşalttı.
 
Böylece Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bina kazanmanın yanı sıra ilave gelir kaynaklarına da sahip oldu.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi şimdi eskiden Özel İdare’ye ait olan bu binada hizmet veriyor.
Demek ki, Özel İdare’nin mallarının belediye devredilmesi; normal, olması gereken bir uygulamaymış. Demek ki İzmirliler olarak bizler,
“Kapatılan Özel İdare’nin mallarını belediyelere verilsin” derken Türkiye’nin başak illerinde tartışma bile olmadan gerçekleşen bir uygulamayı talep ediyormuşuz.
Balıkesir’de Vali, makam odasını bile belediyeye devrederken, İzmir’de tek bir Özel İdare malının bile belediyelere verilmemesi haksızlık değilse nedir'
Görüyorsunuz son derece olumlu bir yazı yazmak için yola çıktım.
Yazının üçte ikisinde bunu başardım sanırım.
Ama, kimse kusura bakmasın. Yasalar, yönetmelikler; Balıkesir’de başka İzmir’de başka şekilde uygulanıyorsa bunu kamuoyunun gündemine getirmek gazetecinin görevidir.
Zira Türkiye Cumhuriyeti, ‘üniter’ yapıya sahip bir devlettir.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası