Ege Postası
Geri

O iddialara yalanlama geldi

Kordon’da yer alan Atatürk Müzesi’nin 2 yıl önce restorasyona alınacağı gerekçesi ile ziyarete kapatılması sonrasında kamuoyunda tepkiler artarken, restorasyon projesini yürüten İzmir İl Kültür Turizm Bakanlığı’ndan açıklama geldi. İl Kültür Turizm Müdürlüğü yaptığı açıklamada, müzenin kapatılarak otele dönüştürüleceği yönündeki iddiaları yalanlarken, gelişmeleri yakından takip eden Atatürkçü Düşünce Derneği ve diğer sivil toplum kuruluşları ise Cumartesi günü müze önünde eylem yaparak tepkisini dile getirmeye hazırlanıyor.
O iddialara yalanlama geldi
Haberler / İzmir
2 Ekim 2013 Çarşamba 11:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Atatürk Müzesi’nde yapılan çalışmaları özetleyen ve son durum hakkında bilgi veren İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, çalışmaların 2014 yılı içerisinde tamamlanarak müzenin hizmete açılacağını kaydetti. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, “Atatürk Müzesi ile ilgili yaptığı açıklamada, Atatürk Müzesi binasının iki yıldır yoğun bir çalışma ile yürütülen yenileme, güçlendirme, restorasyon projeleri ile müzenin iç yapısının dizaynı ve teşhir tanzim projelendirilmesi ile bugüne kadar teşhirde olan eşyaların bakım ve restorasyonu gerekenlerin yenilenmesi konusunda; üniversite ve konunun uzmanlarıyla yürütülen proje çalışmaları nihayet bitirilerek kurul ve bakanlık değerlendirme süreci tamamlanmış durumda. Bundan sonra ise işin uygulaması ve bir an önce restorasyona başlanılması aşamasına gelinmiştir. Bu konuda da il özel idaresindeki kültür varlıklarına ayrılmış olan imkanlar ile ihale çalışmalarına başlamıştır” diyerek projenin gidişi konusunda bilgi verdi.


“2014’TE HİZMETE GİRECEK”
Ediz ayrıca projenin bitiş tarihi konusunda bilgi vererek, “İnşallah 2014 yılı içersinde Atatürk Müzesini ziyarete açarak misafirlerin ziyaretine sunulacaktır. Özelikle projelendirme süreci ciddi zaman aldığını biliyoruz. Ancak böyle bir konuda ne yapılacağını ve nasıl yapılacağının ilgili uzmanların görüşü projelendirmesi ve kurul süreçleri çok önemli bir konudur. Herkesin önem verdiği ve desteklediği böyle bir işe de özen ve itina gösterilmesi gerekir“ şeklinde konuştu.

İDDİALARI YALANLADI
Son günlerde basında yer alan haberlere de açıklık getiren Ediz, “Atatürk Müzesi, kapalı ve harap durumda veya otel yapılacakmış” gibi söylentilerin ise gerçeği yansıtmadığını belirtti. Ediz ayrıca, “Müdürlük olarak yasal yükümlülüklerimiz doğrultusunda; ilimizin doğal, kültürel ve tarihi değerlerini ortaya çıkarmak, korumak, geliştirmek, gelecek nesillere aktarmak ve toplumsal bilincin oluşmasında bilgiye erişimi kolaylaştırmak ve turizmi çeşitlendirmek, pazarlamak, teşvik etmek, denetlemek bizim işimiz. Dinamik kültür ve turizm politikaları ile ilimizin ülke ve dünya turizminde alacağı payı artırmak İzmir kültürünü dünyaya tanıtmakta bizim işimiz. İzmir İlinde, Atatürk Müzesi, Etnografya Müzesi ve Selçuk (Efes Müzesi), Bergama, Çeşme, Tire, Ödemiş ilçelerinde arkeoloji müzeleri de mevcuttur” diye konuştu.


ADD’DEN HEM KINAMA HEM DE EYLEM
Diğer yandan müzenin restorasyon sebebi ile müzenin ziyarete kapatılması ve çalışmaların başlamamasına tepki gösteren Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), hafta sonunda sivil toplum örgütleri ile birlikte müze önünde bir eylem gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Atatürkçü Düşünce Derneği İzmir Şubeleri Bergama’da yaptığı Eşgüdüm toplantısı sonunda ADD İzmir Şubeleri Eşgüdüm Başkanı Ali Yanar Atatürk’ün Müze Evi ile ilgili yaptığı açıklamada, “1. Kordon’da bulunan İzmir için önemli bir tarihi değer olan Atatürk Müzesinin iki yıldır kapalı tutulması, yüreği Atatürk sevgisi ile dolu İzmirlileri üzmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığının yenileme çalışmalarını bahane ederek Atatürk’e ait eşyaları 2 yıldır evin deposunda çürümeye terk etmesini ADD İzmir şubeleri olarak şiddetle kınıyoruz. Atatürk’e ve Cumhuriyet devrimlerine saldırıların hızla arttığı günümüzde Atatürk’ün hatıralarını günümüze taşıyan onun kullandığı eşyalar bu biçimde yok edilmesini protesto ediyoruz.
Cumhuriyetin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kültür mirasını gelecek kuşaklara aktarılması engelleniyor” diye konuştu.

“MÜZENİN YOK EDİLMESİNE KARŞI ÇIKIYORUZ”
Başkan Yanar dernek adına yaptığı açıklamada, müzenin ortada proje yokken kapatılmasına sert şekilde tepki göstererek, “2011 yılına kadar ziyarete açık olan müze birdenbire nasıl oluyor da kullanılmaz, içine girilemez duruma geliyo? Restorasyon yapmak için proje çalışmaları müzenin açık kalmasını engellememeli. Şayet proje hazırsa ve ödenek yoksa İzmirlilerin ödediği taşınmaz kültür varlıkları adına toplanan paralar nereye gidiyo? Bu konularda yetkililerden belgeli açıklama bekliyoruz. Eğer yine de ödenek bulunmuyorsa İzmirliler olarak her türlü maddi manevi katkı yapmaya hazırız. Atatürk’ün müze evinin kapalı tutularak İzmirlilerin gözünden, zihninden silinmek istenmesine, oranın otel veya özel konukevine dönüşmesine asla izin vermeyeceğiz. Atatürkçü Düşünce Derneği İzmir Şubeleri olarak Cumhuriyetin kuruluşunun 90’ıncı yılında İzmir’deki Atatürk Müzeevi’nin yok edilmesine karşı çıkıyoruz” dedi ve Cumartesi günü sivil toplum örgütleri ve İzmir halkı ile birlikte Atatürk Müzesi önünde yapacakları eylem ile tepkilerini dile getireceklerini kaydetti.


'RESTORASYON GEREKÇESİ İLE KAPATILDI' HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ...
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası