Ege Postası
Geri

Olimpiyat’ın serüveni Yedikıta’da

Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi, Eylül sayısında Olimpiyat Oyunları’nı mercek altına alıyor. Oyunların 2 bin 789 senelik serüvenini inceleyen dergi, tarihçi yazar Harun Tuncer’in yaptığı araştırmayı ‘Osmanlı’nın Olimpiyat Macerası...
Olimpiyat’ın serüveni Yedikıta’da
Haberler / Güncel
2 Eylül 2013 Pazartesi 17:12
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi, Eylül sayısında Olimpiyat Oyunları’nı mercek altına alıyor. Oyunların 2 bin 789 senelik serüvenini inceleyen dergi, tarihçi yazar Harun Tuncer’in yaptığı araştırmayı ‘Osmanlı’nın Olimpiyat Macerası Olimpiyat Bir Oyun mu'’ başlığıyla kapaktan sunuyor.

Olimpiyat’ın çıkış noktası, amaçları ve tarihinin ayrıntılı bir şekilde aktarıldığı yazıda Osmanlı Devleti’nin konuya yaklaşımı da ortaya konuluyor.



Dergide yer verilen bilgiye göre Yunanistan’ın Elis şehrinde bulunan Olimpia’da faal cemiyetin adı olarak milattan önce 776’da ortaya çıkan Olimpiyat, ilah addettikleri Zeus adına ‘beden ve ruh uyum içinde meczi’ yoluyla yapılan bir merasime verilen isimdi. Bu oyunları seyredenlerden alınan ücret ise tapınak papazlarına bırakılıyordu. Kadınlar bu merasime alınmaz, gizli seyredenler yakalandıklarında ise uçuruma atılarak cezalandırılırdı. Oyunlardan umulan diğer bir maslahat ise sık sık çatışan site devletleri arasındaki çatışmalara son verilmesiydi.

Makedon ve Roma krallığı döneminde de devam eden bu oyunlar Kral II. Theodiosius zamanında son bulmuştu. Hıristiyan krala göre bu bir putperest adetiydi ve ortadan kaldırılmalıydı.

OSMANLI’DAN OLİMPİYATLARA RESMİ TAVIR

Modern olimpiyatların başlamasıyla Osmanlı Devleti’ne hem katılım hem de silah sergisi açması için tekliflerde bulunulduğunu ortaya koyan makalede ilk resmi teklifin ise 1906’da yapıldığı kaydediliyor. Osmanlı’nın Olimpiyatlara mesafeli durduğu belirtilirken, resmi davetlerin Meclis-i Mahsusa’da görüşüldüğünü ancak nazikçe reddedildiği aktarılıyor. Gayri resmi katılımlara ise izin verildiği ancak genelde katılanların gayri müslim azınlıklardan oluştuğu anlatılıyor.

Dergide ayrıca Kasım Hızlı’nın ‘Suriye’de Müslüman Olan 100 Bin Nusayri’, Yrd. Doç. Dr. Selim Hilmi Özkan’ın ‘Zenta’da Esir düşen Mühr-i Humayun’, Prof. Dr. Kenan Ziya Taş’ın ‘Diyarbakır’dan Bağdat’a Kelekle Seyehat’, Erkan Kırın’ın ‘Kubbeşehir İstanbul’, Hüseyin Cemil’in ‘Zavallı Türkçe!’, Yrd. Doç. Dr. Raşit Gündoğdu’nun ‘Yüce Osmanlı Meclisi Divan-ı Hümayûn’ ve arşivden çıkan bir belgeyi kaleme alan Ertuğrul Özbilen’in ‘Siyonist Yahudiler Filistin’e Değil Amerika’ya Gitsinler’ başlığı ile verilen yazısı bulunuyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası