Ege Postası
Geri

Prof. Dr. Osman Eğri, Hacı Bektaşi Veli ve Bektaşiliği anlattı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hacı Bektaşi Veli Araştırmaları Topluluğu tarafından, 'Hacı Bektaş-ı Veli ve Bektaşilik' konulu konferans düzenlendi. Hitit Üniversitesi Hacı Bektaşi Veli Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Eğri,...
Prof. Dr. Osman Eğri, Hacı Bektaşi Veli ve Bektaşiliği anlattı
Haberler / Güncel
10 Mayıs 2013 Cuma 18:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hacı Bektaşi Veli Araştırmaları Topluluğu tarafından, 'Hacı Bektaş-ı Veli ve Bektaşilik' konulu konferans düzenlendi. Hitit Üniversitesi Hacı Bektaşi Veli Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Eğri, konferansa konuşmacı olarak katıldı.

        Konferansın açılış konuşmasını, Hacı Bektaşi Veli Araştırmaları Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gül yaptı. Gül, Hacı Bektaşi Araştırma Topluluğu’nun üniversiteler arasında bir ilk olduğunu vurguladı. İbrahim Gül, Hacı Bektaşi Veli’nin 72 millete bir gözle baktığını, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda ve Balkanlara yayılmasında önemli rol oynadığını, kendi adıyla daha sonra Alevi ve Bektaşi tarikatlarının kurulduğunu söyledi. “Bu inanç sistemine mensup kişiler Osmanlı’ya önemli hizmetlerde bulundular.” diyen Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gül, yoğun ders yüküne rağmen OMÜ’ye gelerek konferans veren Prof. Dr. Osman Eğri’ye teşekkür etti.

        Prof. Dr. Osman Eğri, konuşmasına bir anısını anlatarak başladı. Hacı Bektaşi Veli’nin, Hz. Muhammed (SAV)’in Ehli Beyti'nden yedinci imam Musa-i Kazım’ın evlatlarından birisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Osman Eğri, Hacı Bektaşi Veli’nin Anadolu’da yapmış olduğu hizmetlerden bahsetti. Hacı Bektaşi Veli’nin Makalat’ına atıfta bulunduktan sonra evrenin dört nesneden var olduğunu (yel, ateş, su, toprak), bu dört nesnenin zıtlıklar içeren özelliklerine rağmen insanda var olduğuna dikkat çeken Eğri, Hacı Bektaşi Veli’nin dört kapı anlayışını örneklerle açıkladı, diğer eserlerinden örnekler verdi. Eğri, 'Besmele Tefsiri' gibi bazı Alevi-Bektaşi kaynaklarının çevirilerinin yapıldığını ve artık Alevi-Bektaşi inanç sisteminin sadece sözlü kaynaklara dayanmadığını vurguladı. Prof. Dr. Osman Eğri, kendisine getirilen yazılı kaynakların aslına uygun bir şekilde çevirilerinin yapıldığını, bunların birçoğunun Diyanet İşleri Bakanlığı'nca yayınlandığını belirtti.

        Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Erzurumlu, konferansın ardından Prof. Dr. Osman Eğri’ye günün anısına plaket verildi. Konferansa öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası