Ege Postası
Geri

RES'lere var da İzmir'e yok mu

İzmir'in kangreni haline gelen çöp tesisi çıkmazı için onay beklenirken, Ankara'dan yine ticari bir projeye daha vize geldi. İzmir'in taleplerini es geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çeşme Germiyan'da kurulu Çeşme Rüzgar Enerji Santrali'nin kapasite artışına onay verdi. Ankara'dan bir tesise daha vize
RES'lere var da İzmir'e yok mu
Haberler / İzmir
5 Nisan 2016 Salı 08:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Çeşme'de yarımada bölgesine su sağlayan en büyük kaynaklardan Kutlu Aktaş Barajı yakınlarında SİT alanları ile çevrili araziler enerji yatırımlarına kurban edilmeye devam ediyor.

İZMİR'İN RES'İNE ANKARA ONAYI
Taş ocakları ile boğuşan Germiyan'da bu kez de mahkemelik mera alanları sınırında, orman arazisinde faaliyet gösteren RES'lere bakanlık onayı geldi. Yargıya taşınmasına karşılık imar planı değişikliğine gidilen ve yer tahsisi yapılan Alize Elektrik'e ait olan tesis arazisi de Ankara'dan gelen onayla birlikte toplam 5,8 hektara çıkacak. Türkiye'nin ilk rüzgar enerji santrali olan yatırım inşa edilecek ilave türbinlerle birlikte böylece kapasitesini de dörde katlamış olacak.



ÇED'E ONAY VERMEYEN BAKANLIK RES'E VİZE VERDİ

Öte yandan, Yamanlar'da kurulacak katı atık bertaraf ve dönüşüm tesisi projesine ağaçlandırılacak orman sahası sınırında kaldığı için olumsuz görüş sunan Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile diğer resmi kurumlardan da onay gelmesi dikkat çekti. Karadağ Devlet Ormanı  sahasında olmasına karşın 2014'te Orman Bölge Müdürlüğü'nden gerekli izinleri alan ve EPDK lisansına sahip tesis ayrıca, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün onay verdiği kapasite artışı kapsamında geçmişte mahkemelik olan mera alanlarını da kullanacak.

YATIRIMCIYA ÖZEL PLAN DEĞİŞİKLİĞİ
Diğer yandan yatırımcıya özel plan değişikliğine giderek belediyelerin yetkisini by-pass eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaptığı bu düzenlemeyi daha önceden iptal edilen ve son düzenlemenin ardından yeniden mahkemelik olan çevre düzeni planlarına dayandırdı. Mevcut planlarda orman alanı, tarım arazisi ve mera kullanımında kalan tesis için yapılan imar değişikliği 30 gün süreyle askıya çıkartılırken, ilgili kurumlar, meslek örgütleri ve vatandaşlardın gelen görüş, öneri ve itirazlarına sunuldu.



DEVLET ARAZİLERE EL KOYMUŞ, HALK İSE İSYAN ETMİŞTİ
Uzun süredir bölgedeki taş ocaklarına karşı mücadele veren ve üst üste gelen onaylara isyan eden Germiyan Köyü Muhtarı Şadan Kaya geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada, Mal Müdürlüğü’nün köylüye ait meraları ellerinden almak için açtığı davayı kaybettiğini hatırlatarak, “Burası bizim arazimiz. Elimizde mahkeme kararı var. Mal Müdürlüğü burayı elimizden alıp satmak için uğraştı ama biz kazandık. Kararı temyiz ettiler ve mahkeme süreci devam ediyor. Yeniden de kazanacağız ve meramızı geri alacağız. Taş ocaklarıyla ilgili olarak defalarca kapatma kararı verildi. Ancak resmi kurumlar görevini yerine getirmiyor ve hukuk kuralları yok sayılıyor. Mahkeme burası köylünün demiş. Burası aynı zamanda Kutlu Aktaş Baraj havzası ve dere yatağı” demiş ve mera alanlarıyla ilgili devam eden hukuki sürece dikkat çekmişti. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası