Ege Postası
Geri

Vali Toprak'tan 'iade mülteci' açıklaması

İzmir Valisi Mustafa Toprak, Yunanistan’dan gelebilecek olan mülteci sayısının yaklaşık 5 bin kişi olabileceğini belirterek, “İzmir ve Ege kıyılarında Suriye uyruklu göçmenler Dikili’den, Çeşme’den, Bodrum, Güllük ve Kuşadası’ndan geri gönderme merkezlerine alınacak ve ülkelerine geri gönderilecek” dedi. Vali Toprak'tan Dikili'de 'iade mülteci' açıklaması
Vali Toprak'tan 'iade mülteci' açıklaması
Haberler / İzmir
4 Nisan 2016 Pazartesi 14:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan mülteci anlaşması kapsamında Yunanistan'ın Midilli Adasından gönderilen mültecilerin Dikili’ye gelmesinin ardından İzmir Valisi Mustafa Toprak basın mensuplarına açıklama yaptı.

202 MÜLTECİ KIRKLARELİ’NE GÖNDERİLECEK
Yunanistan’tan üç gemi olmak üzere 202 mültecinin geldiğini belirten Vali Toprak, “İki gemi tahliye edildi, üçüncüsü yaklaşmak üzere. Burada uluslararası hukuk kuralları ve insani yaklaşımlar dikkate alınarak, gelen göçmenlerin Yunanistan’da daha önce alınan parmak izleri ve kimlik birlikleri ile birlikte eşleştirme çalışmaları yapılarak parmak izleri uyanlar gemiden indirildi. Sağlık kontrollerinin ardından temin ettiği otobüsle Kırklareli’deki geri gönderme merkezine gönderilmesi noktasında çalışmalar başarılı bir şekilde yürüyor” dedi.

AVRUPA ÜLKELERİNE EŞ ZAMANLI GERİ GÖNDERİM
Mültecilerin ülkelerine gönderileceğini vurgulayan Vali Toprak, şunları söyledi: “Geri gönderme merkezlerinde geri kabul anlaşması olan ülkelerle o anlaşma çerçevesinde, olmayanların da seyahat belgeleri ile kendi ülkelerine çıkışı gerçekleştirilecek. Burada iki nokta var. Suriyeli olan mülteciler ve onun dışında olan mülteciler. Bugün itibariyle İzmir ve Ege kıyılarında Suriye uyruklu göçmenlerin Dikili’den, Çeşme’den, Bodrum’dan, Güllük ve Kuşadası’ndan geri gönderme merkezlerine alınacak ve ülkelerine geri gönderilecekler. Suriye uyruklu göçmenlerin iadesi gerçekleştiğinde Yunanistan’dan direk uçakla Adana’daki Şakir Paşa havalimanına oradan da karşılıklı görüşmeler neticesinde Güneydoğu Anadolu’daki geçici barınma merkezlerine gönderilecek. Sayın Bakanımızın açıkladığı üzere gelen her bir Suriyeli’nin karşılığında o kamplardan belirlenen eşdeğer Suriyeli’de eşzamanlı olarak Yunanistan ve Avrupa ülkelerine gönderilecek.”

KUŞADASI, ÇEŞME, BODRUM VE DİKİLİ’DEN ALINACAK
Önümüzdeki günlerde gelecek mültecilerin Kuşadası, Çeşme, Bodrum ve Dikili limanında iadelerinin gerçekleşebileceğini ifade eden Vali Toprak, şunları söyledi: “Çeşme, Bodrum Güllük, Kuşadası Limanı, Dikili limanında iade gerçekleşecek. İade yapılan noktalarda hiçbir şekilde kamp, çadır merkezi hiçbir şekilde yapılmayacak. Geldikleri gibi limanda insani ihtiyaçları ve uluslararası hukuk kuralları yerine getirilmek suretiyle ülkemizdeki geri gönderme merkezlerine orada da gelmiş oldukları ülkelere iade edileceklerdir.”



YUNANİSTAN’DAN 5 BİN KİŞİ GELECEK
Toprak, şu an itibariyle 5 bine yakın yasa dışı göçmenin 20 Mart’tan sonra Yunan adalarına geçtiğini belirterek “Ancak bunların ne kadar Suriyeli, ne kadar diğer ülke uyruklarında olduğu ve bunların ne kadarın Yunanistan tarafında anlaşmaya uygun olarak bize gönderileceği önümüzdeki günlerde gönderilecektir. Şu an bizim bilebildiğimiz 5 bin civarında rakam var. Yarısı Suriyeli yarısı başka ülke uyruklu olabilir” dedi.
Olayın başından beri Türkiye Cumhuriyeti Devletinin her türlü sorumluluğu yerine getirdiğini belirten Toprak, insan kaçakçılığı konusunda çalışmaların özverili şekilde devam edeceğini dile getirdi.

“EGE KIYILARINDA KONAKLAMA MERKEZİ ASLA KURULMAYACAK”
Geri kabul anlaşması ile olumlu sonuç aldıklarını kaydeden Vali Mustafa Toprak, "Alınan önlem olumu sonuçlar vermeye başlamıştır. 20 Mart’tan itibaren ülkemizi terk edip Yunanistan’a giden göçmen sayısına ciddi anlamda düşüş olduğunu gördük. Dolayısıyla akdedilen anlaşmanın olumlu sonuç verdiğini gördük. İzmir’de dahil olmak üzere Ege kıyılarında hiçbir şekilde çadır kent, konaklama merkezi bugüne kadar konuşulmamış, herhangi bir karar alınmamıştır. Bakanlığımız vermiş olduğu talimatlarda bundan sonra da böyle bir şey olmayacaktır. Bundan sonra kamp ve kalıcı merkez sahillerimizde yapılması söz konusu değildir” diye konuştu.



KOCAOĞLU'NDAN FLAŞ MÜLTECİ SORUNU AÇIKLAMASI
CNN Türk’ün canlı yayınına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da mülteci sorunu ve AB ile yapılan anlaşmaya ilişkin görüşlerini paylaştı.

BU BİR İNSANLIK FACİASI
Başkan Kocaoğlu, "Biz  Valimizle görüştük. İzmir’de konaklama olmayacağı, sağlık muayenesi ve parmak izleri alındıktan sonra mülteci kabul eden bölgelere gönderileceği söylendi. 202 göçmen geldi. Otobüslerle Kırklareli’ndeki mülteci kampına gönderildi. Ege Bölgesi ve İzmir zaten turizm bölgesi... Dikili, Çeşme Foça… Turizm mevsiminde çeşitli sıkıntılar yaşanıyor. Bunun daha fazla etkilenmemesi için valilik, hükümet ve bizlerin ciddi çabası gerekiyor. Uyum içinde çalışmamız gerekiyor.  Diğer ülkelerden gelen ve karşıya geçen göçmenlerin talepleri ciddi problem yaratıyor. Bugüne kadar 188 tane cenaze geldi. 31 tanesini Gaziantep’teki yakınlarına gönderdik, 21 tanesini sahipli olarak defnettik. 130 tanesini de kimsesizler mezarlığına defnettik. Bu bir insanlık faciası. Bunu gelişmiş ülkeler başta olmak üzere hep birlikte çözmemiz gerekiyor. Türkiye bu kadar göçmeni kaldırabilecek ekonomik ve istihdam gücüne sahip değil. Bu facianın ekonomik gücünü paylaşmak gerekir." diye konuştu

Başkan Kocaoğlu açıklamalarına şöyle devam etti: 

"Türkiye’de 3 milyon civarı mülteci var. Şu anda Yunanistan adalarında 6 bin civarı, Yunanistan’ın tamamında 52 bin mülteci var. Bunların hepsi Türkiye’ye gelse, 52 bin kişi gidecek anlamına gelir. Türkiye’de kalan ve diğer mültecilerin problemini çözmeyecektir. Konunun tamamına çözüm bulunursa, Türkiye rahatlayacaktır. Yoksa Avrupa Birliği’nde olan ülkeler kaçakları ve gelenleri gönderecek. Özgeçmişlerine bakarak istedikleri kişileri alacak. Tabi Avrupa Birliği sürecinde adım atmak Türkiye için önemli. Ama şu anda turizm sezonuna giriyoruz. Terör ve mülteci sorunundan dolayı ciddi sıkıntılar var. Bir de mülteci sorunları, 2016 yılında turizmde ciddi kayıplara uğrayacağımızı gösteriyor. Mültecilerin Türkiye’de kalması, Avrupa’ya gitmemesi dilek ve temennileri bu şekilde… Ama süreç bu şekilde çıkmaza girer, belirli bir kapasite var. O kapasiteyi aştığında olmaz. Bunun çözümü açlığın sefaletin kaldırılması, istihdam olanaklarının yaratılmasıdır. Benim şahsi endişem, Suriye’de yaşanan savaş ortamından dolayı mağdur olan insanların açlık tehdidi altında kavimler göçü dediğimiz göç gibi gelişmiş ülkelere doğru yürüyüşüdür"

KALICI BARIŞ VURGUSU
Kocaoğlu, "İzmir olarak yerelde baktığımızda kalıcı mülteci kampları kurulmaması konusunda mutabıkız. Sürecin sürdürülmesini istiyoruz ama Türkiye ve bölge geneline baktığımızda sorunun daha ciddi olarak masaya yatırılması ve kalıcı çözümlerin üretilmesi gerekir. İzmir’de yerleşmiş olanlar var. İş arayışında olanlar var. Otellerde kalanlar var. Sektöre girmiş, iş kurmuş olanlar var. Buraları ilk olarak barınak gibi görüyorlar… Bizim insanımız misafirperverliğini gösteriyor. Şu ana kadar herhangi bir olay yaşanmadı. Ama bu sürüp gittikçe, yerleştikçe problemler yaşanacaktır. Kalıcı barışın bir an önce tesis edilmesi ve göçmenlerin tamamının ülkelerine geri dönmesi gerekir." dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası