Ege Postası
Geri

Radar cezalarına mahkeme kararıyla iptal

İzmirli kitap satıcısı Buğra Erkurt, Ordu'da aracıyla dört kez hız hilali yaptığı gerekçesiyle radara yakalandı. 391 liralık cezanın birini ödeyen Erkut, diğer üçü için avukatı aracılığıyla açtığı iptal davasında sulh ceza hakimliği, 'İmzalanmamış bir idari işlem proje niteliğindedir. Yetkili makamın imzasını taşımayan bir işlem geçerli bir işlem değildir' diyerek cezaları iptal etti. Avukat Seyit Ahmet Akyüz, verilen kararın örnek teşkil edeceğini söyledi.
Radar cezalarına mahkeme kararıyla iptal
Haberler / İzmir
18 Mart 2016 Cuma 15:52
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ordu'da Karadeniz Sahil Yolu'nda geçtiğimiz yıl 18 Kasım'da hizmete giren Trafik Elektronik Denetleme Sistemi'nin (TEDES) kurbanlarından biri de İzmir'den ticari aracıyla üniversitelerde stant açıp kitap satan Buğra Erkurt oldu. 28 Kasım'da yönetimindeki 35 EVB 38 plakalı ticari aracıyla TEDES'ı kayalanan Erkurt'un adresine 391'er liradan toplam 1564 lira tutan dört ayrı radar ceza tutanağı geldi. Buğra Erkurt, cezalardan bir tanesini öderken diğer üçü için avukatı Seyit Ahmet Akyüz, aracılığıyla iptali için Fatsa Sulh Ceza Hakimiliği'ne itiraz etti. 

Avukat Akyüz, itiraz dilekçesinde kesilen ceza tutanaklarında cezayı kesen görevlinin imzasının bulunmadığını ve bu nedenle üçünün iptalini istedi. Dosyayı inceleyen Fatsa Sulh Ceza Hakimi Dursan Arslan, 2918 Sayılı yasanın 51/2 maddesi uyarınca, tutanaklarda ceza yazan kişinin imzasının bulunmadığını hatırlatıp iptal kararında şu gerekçeleri gösterdi, 

"Bu şekilde düzenlenen tutanaklar düzenleyenler tarafından imzalanır ve gereği yapılmak üzere görevlilerin bağlı bulundukları kuruluşun ilgili birimlerine teslim edilir. İşlemin altında kimin imzası varsa işlemin onun tarafından yapıldığı varsayılır. İmza en önemli şekil şartıdır. İmzalanmamış bir idari işlem proje niteliğindedir. Yetkili makamın imzasını taşımayan bir işlem geçerli bir işlem değildir. İtiraz edilen trafik idari para cezası karar tutanaklarını düzenleyen kamu görevlisinin imzası yer almamaktadır. İtiraza konu trafik idari para cezası tutanağının bu nedenlerle resmi belge niteliğinde bulunmadığı ve yapılan idari işlemin geçerli bir idari işlem olmadığı, dolayısıyla itiraza konu trafik idari para cezası karar tutanağıın usul ve yasaya uygun olmadığı hakimliğimizce sabit görülmüş olup, itiraz başvurusunun 5326 sayılı yasanın 28/8-b maddesi uyarınca kabulü ile idari yaptırım kararının kaldırılmasına karar verilmiştir."

Mahkemenin verdiği kararın emsal bir karar olduğunu belirten Avukat Seyit Ahmet Akyüz, bu şekilde mağdur olan çok kişinin olduğunu, bu kararla kesilen cezaların iptal etmek için dava açabileceklerini söyledi.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası