Ege Postası
Geri

Rusya, Suriye’de tarafların bir araya geleceğinden emin değil

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Moskova ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşmesinde, Suriye krizinin çözümü için ay sonuna kadar uluslar arası bir konferans toplanması ile ilgili...
Rusya, Suriye’de tarafların bir araya geleceğinden emin değil
Haberler / Dünya
11 Mayıs 2013 Cumartesi 13:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Moskova ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşmesinde, Suriye krizinin çözümü için ay sonuna kadar uluslar arası bir konferans toplanması ile ilgili alınan karar zora giriyor.

Dün Soçi’de İngiltere Başbakanı David Cameron ve Putin görüşmesine katılan Rus yetkili, Interfax’a yaptığı açıklamada, toplantı ile ilgili çok büyük farklılıklar olduğunu, Mayıs sonuna kadar konferansın yapılmasının zora girdiğini söyledi.

Rusya ve ABD’nin destekledikleri konferansa Suriye’de muhalefet ve Beşşar Esed yönetiminin temsilcilerinin katılması öngörülüyordu. Konferansa Esed yönetimi yeşil ışık yakarken, Suriye muhalefeti henüz olumlu cevap vermedi.

“Mayıs sonuna kadar olması çok zor bir iş…” değerlendirmesinde bulunan Rus yetkili, “Kerry, Obama ile pazartesi günü görüşecek. Onlar konuyu müzakere edecek. Sonrasında muhtemelen Obama ve Putin telefon görüşmesi yapacak. Bir kısım çalışmaların olması gerekecek. Maalesef, burada bir zaman sınırlaması reel değil.” dedi.

Putin ve Cameron’ın belirli bir formatta konferansın toplanması için atılacak adımları ele aldıklarını kaydeden yetkili, “Henüz bunun bir konferans ya da başka bir şey mi olacağı kesin değil. Mevcut durumdan kimsenin memnun olmadığı genel bir anlayış. Durum her geçen gün kötüye gidiyor. Bu sadece belirli ülkeler için değil, tüm bölge için…” uyarısında bulundu.

Rus yetkili bu genel anlayışın yanı sıra pek çok farklı bakış açısı olduğuna da değindi: “Bu formatta yapılacak konferansta kimler yer alaca? Kimler meşru temsilci, kimler deği? Muhalefet olmadan konferans anlamsız. Ancak muhalefetin kim olduğu soru işareti. Biz müzakerelere katılacak, sonra da yükümlülükleri yerine getirecek merkez bir Suriye muhalefetinin olduğuna inanmıyoruz.”

Moskova temasları sonrası uluslar arası basına değerlendirmede bulunan Kerry ise Suriye’de siyasi barış sürecinin hala mümkün olduğuna değindi. Muhalefetin asla kabul etmediği Esed’in geçiş hükümetinde olmasının imkansızlığına değinen Kerry, “Siyasi iradenin paylaşımı ile ilgili makul şekilde uzlaşı sağlanırsa, barışçıl çözüm yolunda ileri adım atılabilir.” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası