Ege Postası
Geri

SGK Başkanı İlhan: 26 bin çalışanla 76 milyona hizmeti hedefledik

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, hedeflerinin yaklaşık 76 milyon nüfusun tamamını kapsayan mali açıdan sürdürülebilir, kayıt dışı ile etkin şekilde mücadele eden, vatandaşların verilen hizmetlerden daha da...
SGK Başkanı İlhan: 26 bin çalışanla 76 milyona hizmeti hedefledik
Haberler / Ekonomi
8 Temmuz 2013 Pazartesi 14:42
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, hedeflerinin yaklaşık 76 milyon nüfusun tamamını kapsayan mali açıdan sürdürülebilir, kayıt dışı ile etkin şekilde mücadele eden, vatandaşların verilen hizmetlerden daha da memnun olduğu bir SGK sistemini sağlamak olduğunu vurguladı. İlhan, 26 bin çalışan ile 76 milyona hizmeti hedeflediklerini aktardı.

SGK, 'tarım dışında kendi nam ve hesabına çalışanlara' da SGK Yönetim Kurulu'nda temsil edilme imkanının verilmesinin ardından, üye seçimi için bugün Ankara’da olağanüstü toplandı. Toplantı açılışında konuşan Başkan İlhan, kurumda yapılan reformlarla sigorta kapsamındaki vatandaşlara yapılan bazı iyileştirmelerden söz etti. SGK’nın 26 bin personeli ile özverili çalışma ile hedeflerine ulaşmaya çalıştığına işaret eden İlhan, "Günümüzde değişimin dönüşümün çok hızlı yaşandığı ülkemizde SGK hizmetlerini en iyi şekilde sunmak için büyük atılımlar gerçekleştirildi ve gerçekleştirilmeye de devam ediyor. Bugünlere gelmesinde büyük emeği olan zor gürlerimizde bizlerle birlikte gecesini gündüzüne katan ve elini taşın altına koyan inisiyatif alan sosyal taraflara teşekkür ederim." dedi. İlhan, 2006 yalında 5502 sayısı kanunla SGK Başkanlığı'nın oluşturulduğunu ve 3 SGK teşkilatının tek çatı altında toplandığına işaret ederek, "Tüm bireylere eşit, aynı kapsam ve kalitede hizmeti verilen bir yapının oluşturulması için hazırlanan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ise 2008 yılında yürürlüğe girdi. Böylece çalışanların sigortalılık türlerine göre farklı olan mevzuatları birleştirilmek suretiyle norm ve standart birliği oluşturulmaya çalışıldı. Bu reform süreci SGK için önemli değişim ve dönüşümlerin olduğu yoğun çalışmaların olduğu bir dönem oldu, bu süreç halen devam etmektedir. Temel amacı kısa dönemde SGK sisteminin finansman sorunun kontrol altına almak. Orta ve uzun dönemde ise yoksulluğa karşı daha etkin bir koruma sağlamak olan SGK reformu, adil ve olay erişilebilir bir sisteme kavuşturulmaya çalışılmıştır." şeklinde konuştu. Kendi nam ve hesabına çalışanlara karşılık gelen 4-B sigortalılarla ilgili yapılan reformlardan da söz eden SGK Başkanı İlhan, iyileştirmeleri şöyle sıraladı:

"Reform öncesi sağlık yardımları için 240 gün prim ödeme şartı varken reformla 30 güne düşürüldü. Reform öncesi bir gün daha prim borcu bulunanların sigortalılarımız sağlık yardımı alamazken, reformla 60 güne kadar prim borcu olsa bile sağlık hizmetinden faydalanmaları sağlandı. SGK reformundan önce haklarından analık sigortası uygulanmayan 4B emeklilerine emzirme ödeneği verilmesi sağlandı. 4B sigortalılarında ilk defa işe girdiği tarihte malul olanlar ile çalışma gücü kaybı yüzde 60’ın altında olanlar için daha önce bir düzenleme yok iken reform ile bu sigortalılara da daha düşük prim ödeme gün sayıları ile emekli olma imkanı getirildi. 4B sigortalılarının eski adıyla Bağkur’a ilk defa kayıt oldukları tarihteki basamaklarının esas alınması sağlanmış, böylelikle ilk kayıttan önce diğer SGK’daki çalışmaları olanların başlangıç basamadığının değişmesi ve sigortalıklarını sürpriz borçlar çıkması önlenmiştir. Yine SGK’ya prim borcu olan esnaflara reform sonrası 2008 Mart ve öncesi 2010 Kasım ve öncesi ve son olarak ta 6111 sayılı kanunla primi borçlarına yeniden yapılandırma imkanı getirilmiştir. Ve SGK destek primi borcu olanlara 36 aya varan vadelerle borç faizlerinin silinip borç asıllarını borç asıllarının TEFE ve ÜFE ile güncellenerek taksitlendirme imkanı getirilmiştir."

"SGK, HİZMETİ AYAĞA GÖTÜRMEDE ÖNDE GELİYOR"

Başkan İlhan, bu düzenlemelerle hem norm ve standart birliğinde daha ileri bir noktaya gelmek, eşitsizliğinin önüne geçilmesinin amaçlandığını, hem de 4B’lilerin yaşadıkları sıkıntıları aşmaları sağlandığını kaydetti. Hizmeti ayağa götürmede önde gelen kurumlar arasında olduklarını söyleyen İlhan, vatandaş odaklı hizmet anlayışı çerçevesinde il müdürlüklerine bağlı çalışacak şekilde kurulan SGK Merkezlerinden 448’inin faaliyete geçtiğini de sözlerine ekledi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken de kurulda yaptığı konuşmada, 1972 yılından bu yana esnaf ve sanatkarların sigortalılık sürecinde yaşadıklarını örneklerle anlattı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası