Alınan bilgiler doğrultusunda 19 sendika Ve iki aile hekimliği Federasyonu tarafından kurulan Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu'nu (SABİM) bünyesinde çalışan sağlıkçıların 2 gün iş bırakacağı belirtildi. Aile hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanları o tarihlerde iş bırakma kararı aldı.
Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, özlük hakkı ve mali kayıplar, sağlıkta şiddet, haksızlık, hukuksuzluğun devam ettikçe birlik ve dayanışmanın güçlendirilmesi adına 1 ve 2 Ağustos tarihlerinde iş bırakarak ilk uyarılarını yapacaklarını belirterek, "Taleplerimiz karşılanmadığı takdirde artırarak devam edeceğimizi kamuoyu ve siyasi, idari sorumlulara ilan ediyoruz" dedi.
İşte konu hakkındaki tüm detaylar…
O TARİHLERDE İŞİ BIRAKIYORLAR
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, 14 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren torba yasa kanunu değişikliği kapsamında sağlık hizmetini sürdürülebilir olmaktan çıkartıldığına aktardı. Sağlıkçılar 1-2 Ağustos tarihinde işi bırakacak.
Bu duruma gelinmemesi için yapıcı çözüm önerilerinin kamuoyu ve ilgili mercilerde dile getirilmesinin de karşılık bulmadığını dile getiren Kandemir, “Bu nedenle 21 paydaş sivil toplum kuruluşunun bir araya geldiği Sosyal Hizmet, Birlik ve Mücadele Platformu (SABİM) ile çözümsüzlüğün önüne geçmek ve büyük emeklerle inşa edilen aile hekimliği sistemini korumak adına; 1-2 Ağustos tarihlerinde sağlık hizmetlerine ara veriyor, çözüm sağlanması adına mücadelemizi çağrıdan öteye geçiriyoruz” ifadelerine dile getirdi.
SORUNLARA ÇÖZÜM BULUNAMADI
Ahmet Kandemir, artan enflasyon ile birlikte mantıksız tavan ve teşvik ücretlerinin olduğunu dile getirirken can güvenliği sorunu, memur maaşlarının %17,5'ta kalması ile birlikte yapılacak ek ödemelerin kök maaşa yansıtılmaması gibi pek çok problem olduğunu aktardı. Disiplin açısından memur gibi değerlendirildiklerini ifade eden Kandemir, iş güvencesinin yok denileceği gibi net olmayan alt metin detaylarını ve çözüm beklenen sorunların çözümsüzlüğe ulaştığını söyledi. Ahmet Kandemir, Vatandaşına kamuda hizmet veren hekimler, ebeler, hemşireler bir nevi ceza ile karşı karşıya bırakılarak aile sağlığı merkezleri tercih edilme anlamında cazibesini yitirdi." dedi.
DAR GELİRLİ VATANDAŞLAR ETKİLENECEK
Aile sağlığı Merkezlerindeki hizmetlerin etkileneceğini ifade eden Kandemir, bu şartlar altında merkezlerin hekimsiz, ebesiz ve hemşiresiz kalmaması adına uyarılarını sıraladı. İstanbul ve İzmir gibi Büyük şehirlerde dahi boş kalan aile sağlığı merkezleri olduğunu dile getiren Kandemir, sistemin sonunun getirildiğini ifade ederek bu durumdan en çok dar gelirli vatandaşların etkileneceğini söyledi. Dr. Kandemir, daha etkin bir çağrı olabilmesi için sesini duyurmak adına ve emeklerin karşılığını bulduğu bir sistem için mücadele eden vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.