Ege Postası
Geri

Sait: “Çeşme’de jeotermal koruma alanı kuruyoruz”

Çeşme Jeotermal Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (ÇEŞTAŞ) Dokuz Eylül Üniversitesi ile Çeşme’de koruma alanı analiz çalışması için anlaşma yaptı. İki aylık etüt çalışması sonunda bölgede jeotermal kaynak alanları tespit edilerek koruma altına alınacak. Bu alanlardan bazılarına Çeşme Belediyesi tarafından inşaat yaptığı ve jeotermal kaynaklarına çimento enjekte edildiği iddia ediliyor.
Sait: “Çeşme’de jeotermal koruma alanı kuruyoruz”
Haberler / Yerel Politika
7 Ekim 2012 Pazar 12:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR-AK Parti’nin Çeşme’den sorumlu koordinatör Milletvekili Rifat Sait, Çeşme’de jeotermal sahanın koruma altına alındığını, başta Çeşme Belediyesi olmak üzere hiç bir kurum veya kişinin bu bölgeye artık inşaat yapamayacağını söyledi. Sait, Çeşme kaymakamı İnci Sezer Becel’i başarılı çalışmasından dolayı kutladı.

Çeşme Ilıca’daki termal su kaynaklarının korunması için alan çalışması yapılmasını da istediklerini söyleyen AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait’e İl Özel İdare’den olumlu yanıt geldi. Sait’in talebini yerinde bulan İl Özel İdaresi, harekete geçerek ruhsat sahibi Çeştaş A.Ş. ile irtibata geçti. Çeşme kaymakamı İnci Sezer Becel başkanlığında toplanan Çeştaş, bölgedeki Jeotermal akışkanı KAYNAK KORUMA ALANI ETÜT RAPORU ile işletme raporlarının yapılması için Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ile 2 adet sözleşme imzalayarak kaynak koruma alanlarının belirlenmesi için çalışma başlattı. Yaklaşık iki aylık çalışma sonunda, çıkan sonuç Maden Tetkik Arama (MTA) kurumunun onayı ile devreye girecek. Çıkan raporlar sonrasında Çeşme ve Ilıca’da bazı bölgelerde inşaat yapımları izne tabi olacak.

“Çıkacak olan sonuç, Çeşme belediyesini üzebilir” diyen Sait; zira Ilıca bölgesinde termal olan arazilerde Çeşme belediyesinin yapmış olduğu bazı inşaatlar var. Termal suyun olduğu yerlere inşaat yapıp yerin altına çimento enjekte edilmiş. Bu doğal kaynaklara zarar veren bir çalışmadır. Yapılacak analizlerden sonra bu inşaatlar olmayacak” açıklamasını yaptı.

İzmir Milletvekili Sait, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“5686 Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanununun yürürlüğe girdiği 13.06.2007 tarihinden itibaren, Çeşme- Ilıca jeotermal sahasına ait buluculuk belgesine istinaden bahsi geçen saha için MTA Genel Müdürlüğü adına 3 yıl süreli arama ruhsatı düzenlenmiş olup, bu alan içerisinde Kanunun yürürlüğe girişinden önce özel ve tüzel kişiler adına kuyu bazında hakların da intibakı yapılarak bu kişiler adına kuyu/doğal çıkış bazında işletme ruhsatları düzenlenmiştir. Bu kapsamda, 5686 Sayılı Kanunun 14. maddesi ve Uygulama Yönetmeliğinin 23. maddesi hükümleri uyarınca ruhsat sahiplerince yaptırılması gereken Kaynak Koruma Alanı etüdünün de mevcut kaynak bazında hakları içine alacak şekilde, alan bazında yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir.1974 yılında MTA Genel Müdürlüğünce bölgede bir çalışma yapılmışsa da, bölgedeki yoğun yapılaşmadan dolayı ve yeni açılan kuyular ve mevzuat değişikliği sebebiyle alanın yeniden çalışılması gerekmektedir. Alanda halen ruhsat sahibi Çeştaş Çeşme Jeotermal Enerji San. Ve Tic. A.Ş. tarafından işletilen jeotermal kuyudan termal tesislere abonelik yolu ile akışkan temin edilmektedir.
2 ay sonunda Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından hazırlanıp Çeştaş’a sunulacak olan raporlar mevzuat gereği MTA Genel Müdürlüğü’nün görüşü alınıp, İl Özel İdaresi tarafından onaylandıktan sonra Çeşme-Şifne alanındaki kısıtlama ve çalışma koşulları uygulamaya geçecektir.”
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası