Seferihisar’da tarım sektöründe yapılanlar kırsal alanda yaşanan global sorunlara çözüm olarak değerlendirildi.
Haberler / Yerel Yönetimler
8 Temmuz 2015 Çarşamba 10:40
PAYLAŞ
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Birleşmiş Milletler tarafından 2016 yılı Ekim ayında düzenlenecek “Habitat III Konferansı” öncesinde Barselona’da yapılan hazırlık toplantısına Türkiye’den tek, dünyadan davet edilen 23 Yerel Yönetim temsilcisinden biri olarak katıldı.
Türkiye’yi Uluslararası Cittaslow (Sakin Şehir) Birliği ile tanıştıran Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Habitat III Konferansı’nın çekirdek kadrosuna alındı. Başkan Soyer, İspanya’nın Barselona kentinde düzenlenen toplantıya Türkiye ve Orta Asya’dan davet edilen tek belediye başkanı oldu.
Geçtiğimiz aylarda Güney Kore’de gerçekleşen Sürdürülebilirlik Dünya Zirvesi’nde ve ardından Kenya Nayrobi’de toplanan Birleşmiş Milletler Zirvelerinde Türkiye’yi temsil eden Soyer, bu kez İspanya’da, Türkiye, Ortadoğu ve Batı Asya adına konuştu.
2050 yılında dünya nüfusunun %90’ının kentlerde, %10’unun kırsalda yaşayacağı ve bu tablonun kentlerde yaşayanların refahını arttıracak bir sonuç ortaya koyamayacağı tespiti üzerine toplanacak olan HABİTAT III Konferansında bu öngörü nedeniyle ortaya konulacak çözüm önerileri konuşulacak. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Barselona’da düzenlenen hazırlık toplantısında, dünyanın dört bir yanından gelen Yerel Yöneticilere, Seferihisar’da kırsalda yaşayanlar için uyguladıkları projelerden örnekler verdi. Yerel üretici pazarları, üretici birlikleri ve kooperatifler, yerel tohum konusunda yapılanlar ve tarım ürünlerinin işlenerek katma değeri yüksek ürünler ortaya konulmasına dair uygulamalar büyük beğeni topladı ve uzun süre farklı coğrafyalarda uygulama imkanları üzerine konuşuldu.
“Dünya Seferihisar’ı Örnek Alacak” Barselona dönüşü açıklama yapan Başkan Soyer; “Filipinler, Latin Amerika, Kolombiya, Avrupa ve Afrika’dan gelen Yerel Yöneticilerle birlikte toplantıya Türkiye, Ortadoğu ve Batı Asya adına davet edildim. Öncelikle Seferihisar, İzmir ve Türkiye adına gurur duyduğumu belirtmek isterim. Toplantı, önümüzdeki yıl yapılacak Habitat III toplantısının hazırlığı niteliğindeydi. İnsanlığın geleceği için ortaya çıkan tehditlere karşı yapılması gerekenlerle, özellikle kırsal ve kentsel yaşam alanları arasındaki irtibatın nasıl koparılmayacağına dair çözüm önerileri tartışıldı. Bu noktada Seferihisar’da yaptığımız çalışmaların dünyada uygulanabilir bir modelleme olduğu değerlendirilmesinin yapılması gurur ve umut verici oldu. Seferihisar’da açtığımız üretici pazarlarını, kurduğumuz mandalina ve zeytin üretici birliklerini, mandalina suyu ve mandalina reçeli ile ilgili çalışmalarımızı, tohum-takas şenliklerini, Seferipazar gibi uygulamalarımızı anlattım. Kentlinin sofrasıyla köylünün tarlası arasındaki bağın kopmaması gerektiğini, yaptığımız tüm çalışmaların bu amaca yönelik olduğunu vurguladım. Köyden göçün önünü kesmek, işsizliği azaltmak ve insanları yaşadıkları yerde mutlu edebilmek için Seferihisar’da yaptıklarımızın takdir edilmesi geleceğe daha umutlu bakmamızı ve kentimizle gurur duymamızı sağladı.”