Ege Postası
Geri

Samsun TSO Başkanı Murzioğlu: İhracatımızı artırmalıyız

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, kentin ihracatını geliştirmek için yoğun çaba harcadıklarını söyledi. İhracat potansiyelinin artırılması için yoğun çaba sarf ettiklerini vurgulayan Murzioğlu,...
Samsun TSO Başkanı Murzioğlu: İhracatımızı artırmalıyız
Haberler / Genel
18 Temmuz 2013 Perşembe 00:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, kentin ihracatını geliştirmek için yoğun çaba harcadıklarını söyledi. İhracat potansiyelinin artırılması için yoğun çaba sarf ettiklerini vurgulayan Murzioğlu, bu bağlamda Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) destekli ‘İhracatı Geliştirme Mastır Planı’nın büyük önem taşıdığını kaydetti.

        STSO'nun geleneksel iftar yemeği, Gülhan Restoran'da yapıldı. İftara Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Göktan, AK Parti Samsun milletvekilleri Ahmet Yeni ve Tülay Bakır, Samsun Baro Başkanı Nejat Anıl, STSO Meclis Başkanı Muharrem Durmuşoğlu, Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ile çok sayıda bürokrat ve iş adamları katıldı.

        İftarın ardından konuşan STSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun’da güzel yatırımlar ve gelişmeler olmasına rağmen ihracatın arzu edilen seviyeye çıkamamasının kendilerini üzdüğünü belirtti.
    
        Artık şehirlerin gelişmişliklerinin, ihracatlarıyla ölçüleceğinin altını çizen Murzioğlu, "Samsun'un her şeyiyle gurur duyuyoruz. Ancak ihracatımız istenilen seviyede değil. Odamız geçmişte ihracatın artırılmasına yönelik çok işler yapmaya çalıştı. Bunlardan bir tanesi ihracatı geliştirmek için ihracat yapacak kapasitedeki şirketlerden elemanlar alarak eğitimler verildi. Sonra kendi şirketlerinde ihracat tatbik ettirildi. İhracatlar yaptırıldı. Buna rağmen ihracatımız istediğimiz seviyede değil. Bunu geliştirmek için valilik, Büyükşehir Belediyesi, TSO, TB ve üniversitelerimiz işbirliği ile OKA'ya proje vererek ihracatı geliştirme master planı hazırlattı. Bunun tanıtımını yapmıştık. Kitabını dağıtacağız. İnşallah Ramazan bereketiyle ihracatımıza büyük katkıları olur." dedi.

        İhracat stratejiyle ilgili olarak eylem planının önemine değinen Samsun Valisi Hüseyin Aksoy da kentin konumu ve büyüklüğüne göre gerçekleştirilen ihracatın küçük kaldığına işaret etti. Önceki yıl gerçekleştirilen ihracatın 450 milyon dolarda kaldığını ifade eden Vali Aksoy, "Samsun gibi bir kent için bun yeterli değildir. Daha üst noktalara taşınması lazım. İhracatı geliştirmek için yapılması gerekenleri eylem planında tartıştık. Samsun’un 2015-2019 ve 2023 ihracat hedefleriyle ilgili stratejileri belirlendi. Amaç bunları yakalamak ve üstüne çıkabilmektir. Bunun gerçekleşebilir veya gerçekleşemez olduğuna bizim yapabileceğimiz çalışmalar karar verecektir. Bu konuda ne kadar gayret gösterirsek bu rakamları gerçekleştirme noktasında da mesafeler alabiliriz. Stratejik hedef 2015 yılında 1 milyar dolar, 2019'da 3 milyar dolar ve 2023'te de 6 milyar dolar ihracatı Samsun yapmalıdır." şeklinde konuştu.

         Hedeflerin ilgili kamu kurum ve kurumların fikirleri doğrultusunda ortaya konulduğunu hatırlatan Vali Aksoy, "Samsun'da tarım noktasında önemli potansiyel var. Tarımsal ürünlerin işlenerek ihracata dönüştürülmesi, ihracata dayalı yönetim modellerinin belirlenmesi büyük önem taşıyor. Artık bütün işletmeler ihracatı düşünmeli. İç piyasa ile yetinmemeli. Hedeflerini uluslararası rekabet edebilir konuma taşıyacak düzeyde üretim modeline geçmelidirler. Gerçekleşen bu çalışmanın Samsun'un hedeflerine ulaşması noktasında önemli bir yol haritası olacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası