Ege Postası
Geri

Samsun'da 'sporda şiddetin nasıl önleneceği' konuşuldu

Samsun’da İl Emniyet Müdürlüğü öncülüğünde OMÜ, TSO ve TAİEX’in katkılarıyla yapılan 'Sporda Şiddetin Temelleri ve Önlenmesi Yönündeki Stratejiler Sempozyumu' çok sayıda akademisyen ve spor adamının katkılarıyla başladı....
Samsun'da 'sporda şiddetin nasıl önleneceği' konuşuldu
Haberler / Genel
6 Haziran 2013 Perşembe 13:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Samsun’da İl Emniyet Müdürlüğü öncülüğünde OMÜ, TSO ve TAİEX’in katkılarıyla yapılan 'Sporda Şiddetin Temelleri ve Önlenmesi Yönündeki Stratejiler Sempozyumu' çok sayıda akademisyen ve spor adamının katkılarıyla başladı.

Atakum Grand Amisos Otel’de düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını yapan İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, “Spor ve şiddet başlığı altında birçok temanın işleneceği bunlarla ilgili sorunların tespit edileceği ve çözüm yollarının tespit edileceği uluslararası düzeydeki sempozyum; Samsun İl Emniyet Müdürlüğü ve Avrupa Birliği TAİEX öncülüğünde, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) işbirliğinde, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)’nin akademik desteğiyle yapılmaktadır. Spor kültürü açısından ülkemizde önemli bir yere sahip olan kentimizde bu büyük organizasyona ev sahipliği yapmak bizleri oldukça memnun etti.” dedi.

"SPOR VE ŞİDDET AYNI YERDE KULLANILAMAZ"

Spor ve şiddet kelimelerinin sıcak ve soğuk, yaz ve kış, siyah ve beyaz gibi bir arada kullanılmaması gereken iki kelime olduğuna dikkat çeken Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, spor ve şiddetin sadece Samsun ya da Türkiye’nin sorunu olmadığını, bunun dünya genelini ilgilendiren bir sorun olduğunu söyledi. Samsun’da gerçekleşen sempozyumu çok önemsediklerini kaydeden Vali Aksoy, “Bu sorunun çözümünde neler yapılmalı, neler yapıldığı takdirde bu konuda mesafeler alabiliriz, bugünkü sempozyumumuzun da konusu bu. Bu konularda bilgi ve birikim sahibi olmuş dünyanın çeşitli yerlerinden gelmiş olan uzmanlarda bura deneyimlerini, yapılmış olan çalışmalarını bizlerle paylaşacaklar. Sporda centilmenliğin en üst seviyeye çıkarılması ve uygulanması noktasında herkesin üzerine düşeni yapması ve gerekli katkıyı da vermesi gerekiyor.” diye konuştu.

"SLOGANLAR ARTIK DEĞİŞMELİ"

Sporda şiddeti azaltmak için birçok kanun çıkmasına rağmen olayların devam ettiğini vurgulayan Vali Hüseyin Aksoy, sorunun çözümünde en temel faktörün Fairplay anlayışının sporda hakim olması gerektiğini belirtti. “Fairplay kavramına baktığımızda bize ne ifade ediyor'” sorusunu yönelten Aksoy, sözlerine şöyle devam etti: “Fairplay; rakibi bir düşman gibi görme değil oyunun bir parçası olarak görmek, özellikle kaybedince sonuca ve kaybedene saygı göstermek, oyunda hile ve şiddete başvurmamak, kaybedince kazananı tebrik etmek, oyunu kuralına göre oynak anlamlarını taşıyor. Fairplay’e uygun hareket edilmesi halinde ise sporda şiddetin önemli ölçüde azalacağına inanıyoruz. Sporda hoşgörü ve toleransı ortaya koymadığımız sürece sporda şiddetle karşılaşıyor ve istenmeyen olayları yaşıyoruz.”

Sporda bundan sonrası için şiddeti içermeyen tolerans eksenli farklı bir kültür ve anlayışın hakim kılınması gerektiğini sözlerine ekleyen Vali Aksoy, “Özellikle bir çok maçta takımı motive etmek amacıyla atılan sloganlar ve sarf edilen cümleler zaman zaman şiddet içeriyor. Bu sloganlardan en çok kullanılan slogan ise ‘vur kır parçala bu maçı kazan’ yani vurmadan kırmadan bu maçı kazanacak başka bir yöntemimiz olamaz mı, yeni sloganlar geliştirmek zorundayız diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

ŞİKE YASASI YANLIŞ BİLİNİYOR

2 yıl önce çıkan Sporda Şiddeti Önleme Yasası'nın kamuoyunda 'Şike Yasası' şeklinde yanlış algılandığını söyleyen Samsun Spor Savcısı Vedat Soğukpınar ise şunları dile getirdi: “6222 sayılı yasanın sadece futbolla alakalı olduğundan dolayı vatandaşlarda bir eksik bilgi söz konusu. Bu eksikliğin en büyük sebebi bu kanunun çıktığı dönemde şike davası vardı. Bu nedenle herkes bunu şike yasası olarak algıladı. Halbuki şike yasasıyla ilgili düzenlemenin yapıldığı 11. maddeyle ilgili olarak Samsun’da ve Türkiye’de o malum dava haricinde hiç kimseye 11. madde uygulanmadı. Ancak, stadyum içi ve dışında taraftarların şiddet içeren tepkiler göstermesi, araç ve iş yerlerinin camlarının kırılması durumlarında bu yasa uygulandı ve cezalar verildi. Buna rağmen 6222 sayılı yasanın sadece şike olmadığını sporda şiddet yasası olduğunu bir türlü halkımıza anlatamadık. Bir maç sonrası rakip takım oyuncusunun karşı takım oyuncusuna el hareketi yapması basında yer almasının ardından biz bu futbolcu hakkında savcılık resen soruşturma başlattı. Samsun’da yaptığımız birçok uygulamayı diğer illerdeki meslektaşlarımızla paylaştık. Biz Samsun’da sadece futbolda değil halk oyunları yarışmasında, tekvando şampiyonasında, yada başka müsabakalarda yapılan şiddet olaylarına da soruşturmalar açtık.”

"TARAFTAR YÖNETİCİLERE BASKI KURUYOR"

Taraftarların kulüp yöneticileri üzerinde müthiş derecede baskıları olduğunu ifade eden Spor Savcısı Soğukpınar, “Başka meslektaşlarımdan duyduğum ilginç olaylar var. Mesela bir taraftar stadyumda taşkınlık yapıyor ve tespit ediliyor. Şahsi olarak 300 liralık bir cezaya çarptırılıyor. Bu kişi taraftarlar dernek başkanına gidiyor ve takımı desteklerken ceza aldığını söylüyor. Bu kişi parası olmadığı için cezayı yatıramayacağını söylüyor dernek başkanına, o da kulüp yöneticisine gidiyor ve bu cezayı biz ödeyemeyiz diyor. Dernek başkanı cezanın ödenmesini istiyor ve yöneticiyi tehdit ediyor ‘bir sonraki maçta aleyhte tezahürat yaparız’ diyor. Kulüp yöneticisi de bu cezayı ödemek zorunda kalıyor. Sonrasında o taraftarlar yine bildiklerini yapmaya devam ediyorlar.” dedi.

Sempozyum açılış töreni Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un konuşmacı olarak etkinliğe katılanlara teşekkür plaketi vermesiyle son buldu. Oturumlara geçilen sempozyumda akademisyenler ile spor adamlarının sunumlarını yapmasıyla devam etti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası