ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Kente gelen on binlerce turistin yanı sıra İzmirlilerin uğrak noktaları arasında yer alan en önemli sosyal donatı alanlarından Kordon'a çim dayanmıyor.
Vatandaşların yeşil dokuyu tahrip etmesi ve kötü kullanımı sonrasında defalarca yenilenen çimler geçtiğimiz hafta bir kez daha yenilemeye alınırken, tepkiler de beraberinde geldi. İzmarit, çekirdek, cam şişe, çöp gibi atılan sayısız zararlı madde nedeniyle sararıp solan binlerce liralık çimlerde yaşanan bu sıkıntının sona ermesi için ceza kesilmesi ve çimlerin kullanıma kapatılması gibi öneriler tartışılmaya başlandı.
"ÇİMİME DOKUNMA!"
Geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren ve "Kordon Anayasası" olarak da bilinen yeni Kordon Yönetmeliği sonrasında yaptığı değerlendirmede konuyu gündeme taşıyan Kordon İşadamları Derneği Ömür Şanlı'dan yine çarpıcı açıklamalar geldi. Yaptığı çağrılara karşın çimlerdeki tahribatın aynen devam ettiğini ve üzüntü duyduğunu kaydeden Ömür Şanlı, "Kordon'da çok güzel şeyler yapılıyor, belediyenin buradaki yatırımları sonrasında bölgeye adeta can katıldı. Ancak ne yazık ki, halkımız bunun kıymetini bilemedi. Döşenen çimlerin daha bir yıl geçmeden defalarca yenilendiğini gördük. İzmirlinin parası çöpe gidiyor. Sabahları Kordon'daki çimler ve deniz kenarındaki alan adeta Harmandalı çöplüğüne dönüyor. Kıyı kesiminin de düzene girmesini ümit ediyoruz. Sonuçta burası İzmirlinin parası ile yapılan ve kamuya ait bir alan. Buranın bu şekilde hoyratça kullanılmasını doğru bulmuyoruz. Bence "Çimime Dokunma" adı altında yeni bir kampanya başlatalım" dedi.
"VATANDAŞLAR KORDON'U DÜĞÜN SALONU GİBİ KULLANIYOR"
Kıyı şeridinde ve yeşil dokuda yaşanan zarara karşı önlem olarak akşam saatlerinde çimlerin sulanmasını ve vatandaşların kullanımına kapatılmasını öneren Şanlı, "Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir özgürlük yoktur. Vatandaşların kendilerine verilen bu özgürlüğü, sunulan fırsatları kötüye kullandığını gördükçe üzülüyoruz. Avrupa'nın hiçbir yerinde böylesine güzel bir doğal zenginlik, halka sunulan fırsatlar bu kadar kötüye kullanılmamıştır. Halkın da burayı koruması, sahip çıkması gerekiyor. Sadece belediyenin önlem alması yeterli değil. Kordon'a en iyi çim döşeniyor ama birtakım kişiler burayı sanki kır düğün salonumuymuş gibi kullanıyor. Bu manzara İzmir'e yakışmıyor. Sadece esnaf olarak bizim değil, vatandaşların da bu güzel alana sahip çıkması lazım. Çekirdek yiyerek, ateş yakarak, mangal yaparak çimlere zarar verenlere cezai yaptırım getirilmesi gerekli. Çimler akşam saatlerinde sulandığı takdirde bu sıkıntı ortadan kalkacaktır diye düşünüyoruz" diye konuştu.
FLAŞ ÖNERİ: AÇIK HAVA MÜZESİ OLSUN
"Kordon hepimizin, sahip çıkalım" diyen Şanlı, bir diğer öneri olarak da Kordon'un tamamen açık hava müzesine dönüştürülmesini gündeme getirdi. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan Kordon'un yeniden ele alınarak turizm için cazibe merkezi yapılabileceğini aktaran Dernek Başkanı Şanlı şunları kaydetti: "Kordon'u dev bir müze haline getirelim. Burada, heykeller ve benzeri sanat eserlerini sergileyelim. Burayı yeniden düzenleyerek dev bir açık hava müzesi yaratabiliriz. Elimizden İzmir'in tarihi ve doğal güzelliklerini sergileyebileceğimiz, turistlere bir şeyler sunabileceğimiz güzel bir alanımız var. Bunu değerlendirebiliriz. Kordon şu anda açık hava barı, kafeteryası gibi kullanılıyor. Müze önerisine birçok kesimin de sıcak bakacağını ve kentimiz için de daha faydalı bir kullanım alanı olacağına inanıyorum."