Ege Postası
Geri

Sapanca’dan sanayiye su tahsisi bilmeceye dönüştü

Aşırı tüketim sebebiyle susuz kalan Sapanca, can çekişirken, TÜPRAŞ’ın kullandığı suyu önceki gün 2 katına çıkaracağını açıklaması, gölden sanayi tesislerine su tahsisi olup olmadığı tartışmasını yeniden alevlendirdi. Ancak...
Sapanca’dan sanayiye su tahsisi bilmeceye dönüştü
Haberler / Güncel
15 Kasım 2013 Cuma 11:13
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Aşırı tüketim sebebiyle susuz kalan Sapanca, can çekişirken, TÜPRAŞ’ın kullandığı suyu önceki gün 2 katına çıkaracağını açıklaması, gölden sanayi tesislerine su tahsisi olup olmadığı tartışmasını yeniden alevlendirdi. Ancak tahsis konusu bilmeceye dönüştü. Devlet Su İşleri (DSİ), Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ve İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) gölden sanayiye su tahsisi ‘yok’ derken Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bünyesindeki DSİ ile çelişkiye düşerek, ‘var’ diyor.

Sapanca Gölü, dünyanın suyu içilebilir ender birkaç gölü arasında bulunuyor. Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü, son yıllarda kapasitesinin üzerinde kullanım ve havanın kurak gitmesiyle alarm veriyor. Göl kıyıdan 15-20 metreye kadar çekildi. İskeleler açıkta kaldı. Göldeki su seviyesi kritik eşik olan 30 metreye dayandı. Kendini besleyemez duruma gelen göl tabanında balçık ve bitki örtüsü oluşmaya başladı. Göl tarihinin en düşük seviyesine geriledi. TÜPRAŞ’ın kullandığı suyu 7 milyon metreküpten gelecek yıl 15 milyon metreküpe yani 2 katına çıkaracağını açıklaması da endişeyi daha da artırdı. SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, bu durumu “Sapanca’da su seviyesi hiç bu kadar düşmemişti. Mevcut durum bile Sapanca Gölü açısından bir trajedi.” ifadesiyle değerlendirdi.

    DSİ MAHKEMEYE ‘TAHSİS YOK’ YAZISI GÖNDERDİ

    2007 yılında bir dava üzerine DSİ, Kocaeli Asliye Hukuk Mahkemesi’ne 'Yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde Sapanca Gölü'nde endüstriyel amaçlı herhangi bir su tahsisi bulunamamıştır.’ yazısı gönderdi. Bu yazı ile TÜPRAŞ dahil hiçbir sanayi kurumuna su tahsisi yapılmadığı ortaya çıktı. Ancak bu yazıya rağmen CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç’un TÜPRAŞ’ın Sapanca Gölü’nden su çekmesinin yasal olup olmadığına dair soru önergesine Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın verdiği cevapla kafaları karıştırdı.

    Bakanlık DSİ’nin önceki yazısıyla çelişerek 18 Haziran 2013 tarihinde Özkoç’a verdiği cevapta “‘SEKA, İPRAŞ, PETKİM, İGSAŞ ve TÜPRAŞ gibi KİT’lerin su ihtiyacının 1950’li yıllarda Yüksek Planlama Kurulu kararıyla su ihtiyaçlarını Sapanca Gölü’nden karşılamaları kararlaştırılmıştır. Su tahsisi Bakanlar Kurulu'nca doğrudan yapıldığından verilecek suyun miktarı projeye bağlı olarak DSİ Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiştir’ ifadesi yer aldı. 2007 yılında DSİ Genel Müdürü bugünün Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu idi.

    SANAYİNİN SU ÇEKMESİ HUKUKA VE MEVZUATA AYKIRI

    SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Türkiye’de su kaynaklarının kullanımı ile ilgili olarak mevzuatın açık ve net olduğunu belirterek, mevzuatlara göre Sapanca Gölü'nden ne DSİ’nin ne de Su ve Kanalizasyon idarelerinin sanayiye su tahsisi yapmadığının altını çizdi. Keleş, “Sapanca Gölü’nden su tahsis belgesi olan 2 kurum var. SASKİ ve İSU. Resmi ve havzadan sorumlu kurum olarak bizim bile elimizde tahsis belgemiz var. Sanayi tesisleri bu güne kadar hiç bir şekilde böyle bir belge ortaya koymamışlardır, koyamazlar da. DSİ Genel Müdürlüğü 2007 yılında çok açık olarak bunu ifade etmiştir.” dedi. Sapanca Gölü'nün emniyetli su kullanım miktarının yıllık maksimum 130 milyon metreküp olduğu bilgisini veren Keleş, bu durumda göl kapasitesinin ancak iki ilin içme suyunu karşılayabildiğini vurguladı. Sapanca Gölü'nün sürdürülebilir su kalitesinin ve ekolojik dengesinin bozulmadan devam edilebilmesi için su bütçesinin korunması gerektiğini belirten Keleş, “Su seviyesi 30.60’lara kadar düştü. Mevsim yağışsız bir şekilde devam edecek ve kullanımda artarak devam ederse, seviye daha da düşer. 29.90 kritik seviyedir. Sapanca gölünde su bütçesi zorlanmaya başlanmıştır ve göl, stres altındadır. Ekolojik olarak tehdit altındadır." diye konuştu.

TÜPRAŞ ise bakanlığın Özkoç’a gönderdiği ve 1950’li yıllarda yapılan tahsisin geçerli olduğunu savundu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası