Ege Postası
Geri

Savunma yapmayan sanıklar, susma hakkını kullanmış sayılacak

Ergenekon davasına bakan mahkeme, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmayan sanıkları, susma hakkını kullanmış sayacak. Tutuklu sanıklardan Oğuz Bulut’un tahliyesine karar verilen duruşmada 4 tutuklu sanık savunmasını yaptı. Davanın...
Savunma yapmayan sanıklar, susma hakkını kullanmış sayılacak
Haberler / Güncel
15 Nisan 2013 Pazartesi 18:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ergenekon davasına bakan mahkeme, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmayan sanıkları, susma hakkını kullanmış sayacak. Tutuklu sanıklardan Oğuz Bulut’un tahliyesine karar verilen duruşmada 4 tutuklu sanık savunmasını yaptı.

Davanın bugünkü duruşmasında tutuklu sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarına devam edildi.

Mütalaada tahliyesi istenen sanık Fatma Cengiz, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini, mütalaaya uyulmasını istedi. Sanık Mehmet Güzel de, hakkındaki iddialara reddederek beraatını talep etti. Sanıklar Erhan Timuroğlu ve Erkan Ayyıldız ise, duruşmada avukatları bulunmadığı için savunma yapamadılar.

Bu arada, sanıklar Mehmet Haberal ve Oktay Yıldırım başta olmak üzere diğer tutuklu sanıklar ise savunmalarını hazırlayamadıklarını belirterek süre verilmesini istedi.

MAHKEME, İTİRAZ VE TALEPLERE AÇIKLAYICI KARAR VERDİ

Duruşmaya verilen aranın ardından Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, sanıkların savunmalarını yapmamalarına ve yüz yüze yargılama ilkesinin ihlal edildiği iddialarıyla ilgili olarak bir dizi açıklama yaptı.

Toplam 278 kişinin yargılandığı, 4 yılı aşkın süredir kesintisiz olarak sürmekte olan yargılama nedeniyle yüz yüze yargılama ilkesinden beklenen amacın fazlasıyla gerçekleşmiş olduğu belirtildi.

Sanıkların suçlandıkları konular hakkındaki beyan, tavır, davranışlarının birçok kez ve yoğun olarak mahkeme tarafından gözlemlendiği, bu süre içerisinde sanıklar ile avukatlarının bir çoğunun herhangi bir süre kısıtlaması olmaksızın, bir kısmının ise iddia olunan suçlara göre 1 veya 2 gün süreyle savunma yaptıkları belirtildi.

Sanıkların savunmaları dışında bugüne kadar 177 celse talep ve beyanda bulundukları, sanık ve avukatlarının bazılarının kendilerine tanınan bu hakkı aynı konuları sıklıkla tekrarlamak, bazılarının ise suçlandıkları konularla ilgisiz beyanda bulunmak suretiyle savunma amacı dışında kullandıkları kaydedildi.

Buna göre bugünkü oturuma mazeretsiz olarak gelmeyen tutuklu sanık avukatları hakkında suç duyurusunda bulunulması hükme bağlandı.

DURUŞMA SALONUNU TERK EDEN AVUKATLAR İÇİN SUÇ DUYURUSU

Ayrıca bugünkü duruşmaya katılıp Avukat Vural Ergül'ün söz ve davranışları doğrultusunda salonu izinsiz olarak topluca terk eden ve bir daha da duruşmaya katılmayan avukatlar hakkında da suç duyurusunda bulunulması da karara bağlandı.

Öte yandan, esas hakkındaki mütalaaya karşı son savunmalarını yapmayan sanıkların bir daha ki oturumda da savunma yapmamaları halinde susma hakkını kullanmış sayılacakları hususunda kendilerine ihtar yapılmasına hükmedildi.

Ayrıca mahkeme, salonunda yargılamalara ilişkin sesli ve görüntülü kayıt yapanlar ve yayınlayanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasına kararlaştırdı.

OĞUZ BULUT TAHLİYE EDİLDİ

Tutuklu kaldığı süre, suçlandığı konular, delil durumu ve dosya kapsamı dikkate alınarak tutuklu sanık Oğuz Bulut'un tahliyesine karar verildi. Diğer tutuklu sanıkların ise tutukluluk halinin devamı kararlaştırıldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası