Ege Postası
Geri

Sayıştay'dan Aliağa Belediyesi raporu: Atamalar memuriyete sınavsız girişin yöntemi haline getirilmiş!

2019 yılı Sayıştay Raporu’nda Aliağa Belediyesi ile ilgili dikkat çeken bulgular yer aldı. Rapora göre, kurumda Özel Kalem Müdürlüğüne yapılan atamalarının incelenmesi sonucunda, söz konusu atamaların mevzuatın düzenleniş amacına aykırı olarak, memuriyete sınavsız girişin bir yöntemi haline getirildiği tespit edildi.Raporda; Kurumun 2019 yılı hesabının incelenmesinde özel kalem müdürlüğü kadrosuna son 5 yıl içerisinde 4 farklı kişinin atandığı ve hepsinin açıktan atama yapılması suretiyle gerçekleştirildiği görülmüştür.
Sayıştay'dan Aliağa Belediyesi raporu: Atamalar memuriyete sınavsız girişin yöntemi haline getirilmiş!
Haberler / Yerel Yönetimler
19 Aralık 2020 Cumartesi 12:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI-  Sayıştay Başkanlığı, Aliağa Belediyesi'nin 2019 yılı Denetim Raporu’nu açıklarken, raporda dikkat çekici bilgiler yer aldı.

Aliağa Belediyesi'nde Özel Kalem Müdürlüğüne yapılan atamalarının incelenmesi sonucunda, söz konusu atamaların mevzuatın düzenleniş amacına aykırı olarak, memuriyete sınavsız girişin bir yöntemi haline getirildiği tespit edilmiştir.

Sonuç açıklamasında “… Sadece hizmetin gereği olarak kullanılması gereken istisnai memurluk kadrolarının, devlet memurluğuna girmede esas olan sınav sistemini aşmaya yönelik olarak diğer memur kadrolarına naklen atanma amacıyla kullanılması, Anayasa ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile getirilmiş bulunan kanun önünde eşitlik ile liyakat ilkesinin ihlali anlamına geldiğinden, bu yolla devlet memurluğu kadrolarının liyakat esasına uymayan ve bu kadroların gerektirdiği niteliklere sahip bulunmayan kişilerin atanmasına imkân sağlayabileceğinden, 657 sayılı Kanun’un anılan T.C. Sayıştay Başkanlığı İzmir Aliağa Belediyesi 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 30 59’uncu maddesi hükümleri uyarınca açıktan istisnai memurluk kadrolarına atananların bir müddet sonra devlet memurluğuna alınma için açılmış bulunan sınavlara katılmadan ve dolayısıyla bu sınavlarda başarılı olmadan diğer memurluk kadrolarına atanmaları hususu, uygulama ve sonuçları bakımından Hazine menfaatlerini zarar uğratıcı nitelikte bulunduğunun TBMM’ye sunulmasına …” denildi.

Raporda; Kurumun 2019 yılı hesabının incelenmesinde özel kalem müdürlüğü kadrosuna son 5 yıl içerisinde 4 farklı kişinin atandığı ve hepsinin açıktan atama yapılması suretiyle gerçekleştirildiği görülmüştür. Yapılan atamalar incelendiğinde; yapılan atamaların memuriyete sınavsız girişin bir yolu olarak kullanıldığı ve atanan kişilerden birinin 8 gün sonra diğerlerinin de bir süre sonra memur olarak başka bir kadroya geçirildiği görülmüştür.

Sonuç itibariyle, özel kalem müdürlüğüne yapılan atamalarda; öncelikle Belediyede T.C. Sayıştay Başkanlığı İzmir Aliağa Belediyesi 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 31 çalışan memurlardan ya da diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlardan olması gerekliliğine uyulmadığı, bir seçim dönemi boyunca çalıştırılması esasına riayet edilmeyerek bu kadronun memuriyete sınavsız atama yolu olarak kullanılır hale geldiği, bu suretle kanun önünde eşitlik, kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı bir durumun oluşturulduğu tespit edilmiştir.

GECEKONDU FONU AMACI DIŞINDA KULLANILMIŞ

BULGU 7: Gecekondu Fonunun Amacı Dışında Kullanılması

Raporda Gecekondu Fonu’nun amacı dışında kullanıldığı da belirtilirken, Fonda biriken paraların zaman zaman belediyenin cari hesabına aktarıldığı bildirildi.

"Hazineye ait taşınmazların satış bedellerinin tahsil edilen kısmından, Hazine tarafından fona aktarılması için gönderilen %10 payın 775 sayılı Gecekondu Kanunu hükümlerine göre oluşturulması gereken fon hesabına aktarıldığı, ancak burada biriken paraların zaman zaman belediyenin cari hesabına aktarılarak amacı dışında kullanıldığı tespit edilmiştir. 4706 ve 775 sayılı Kanun’da belirtilen payların mevzuatında belirtilen yerlere T.C. Sayıştay Başkanlığı İzmir Aliağa Belediyesi 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 25 harcanması, fonun tahsis amacının dışına çıkılarak belediyenin cari giderlerinde kullanılmaması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir."

AMBALAJ ATIKLARI İÇİN BEDEL ALINMAMIŞ!

BULGU 6: Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Değerlendirilmesi İçin Yetki Verilen Şirketlerden Herhangi Bir Bedel Alınmaması

Raporda ambalaj atıklarının toplanması için verilen imtiyaz hakkının 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre ihale yapılmaksızın ve herhangi bir bedel alınmaksızın verildiği tespit edilmiştir.

Raporda;

“Aliağa Belediyesi ile bir firma arasında cam ambalaj atıklarının toplanması için 10.04.2019 tarihinde 5 yıllık, kağıt, plastik ve metal atıkların toplanması için de başka bir firma ile 12.01.2017 tarihinde 3 yıllık sözleşme imzalanmıştır. Ancak, bu sözleşmelerde belediyeye gelir sağlayacak bir hüküm yer almamıştır.

Ambalaj atıklarının toplanması işi gelir getirici bir faaliyet olarak değerlendirildiğinden ihale yoluyla gördürülmesi gerekmektedir. Sonuç olarak; Belediye, 2886 sayılı Kanun çerçevesinde ihale yapmalı, lisanslı firmalar arasında rekabet ortamı sağlanmalı ve en yüksek geliri veren şirkete söz konusu imtiyaz hakkı verilmelidir.”

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası