Ege Postası
Geri

Şeker, kalp ve tansiyon hastalarına diyetinizi bozmayın uyarısı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Barış Önder Pamuk, Ramazan Ayı boyunca terbiye edilen metabolik dengenin üç günlük bayramda bozulmaması gerektiğini söyledi. Yrd.Doç.Dr. Pamuk, düşen metabolizma hızının, geniş aile yemekleri,tatlı tüketiminin artışı ve bir ay sevilen ve uzak kalınan çok sayıda besini kısa sürede tüketme arzusu ile bozulduğunu kaydetti.
Şeker, kalp ve tansiyon hastalarına diyetinizi bozmayın uyarısı
Haberler / Güncel
8 Ağustos 2013 Perşembe 10:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - İKÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Pamuk, “Bayramın bir adının da ‘Şeker Bayramı’ olarak da geçmesi nedeniyle tüketilen tatlılar ve hamur işleri, Ramazan ayında verilen kiloların hızla geri alınması riskini de beraberinde getirmektedir. Ayrıca basit şeker dediğimiz kan şekerini hızla yükselten gıdalar ve yağlı yiyeceklerin alınmasıyla birlikte şeker hastalarının hayati tehlike oluşturan şeker komalarına girme oranları artmaktadır. Ayrıca kalp ve tansiyon hastalarında da ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır” dedi.

Diyete bayram arası mola vermeyin


Diabetik hastaların diyetlerini bozacak gıdalardan mutlak suretle kaçınmasını ifade eden Yrd.Doç.Dr. Pamuk, aşırı tüketimin sindirim sistemine de hazımsızlık, şişkinlik hissi oluşturarak zarar verdiğini söyledi.

Yrd.Doç.Dr. Pamuk, şeker, kalp ve tansiyon hastalarının sürdürdükleri diyete bayram süresince de devam etmelerinin önemine vurgu yaparak; 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulması, süt ürünleriyle yapılmış tatlı,meyve tüketimi alışkanlığının kazandırılmasını kaydetti.

Sütlü tatlıları,lifli gıdaları tercih edin

Yrd.Doç.Dr. Pamuk, “Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Misafirlere ağır tatlılar ikram etmekten kaçınarak, mevsim meyvelerinin sunumu sağlıklı olacaktır. Aşırı tatlı yeme isteği olan durumlarda glisemik indeksi düşük olan gıdalar tercih edilmelidir. Bunun için: Bir bardak yağsız süt+ şeftali veya 3-4 erik ya da kayısı+ 8-10 adet findik ya da birkaç ceviz yada beyaz peynir ve tahıl ekmeğinden yapılmış bir tost açlık hissi ve aşırı tatlı tüketiminin önlenmesine yardımcı olacaktır” diye konuştu.

Sıvı alımını arttırın,egzersizi alışkanlık haline getirin

Bayram süresince sıvı alımının arttırılarak, günde yaklaşık 1.5- 2 litre su içilmesi tavsiyesinde bulunan Yrd.Doç.Dr. Pamuk, öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmesi gerektiğini vurguladı.

Yrd.Doç.Dr. Pamuk, “Metabolizma hızının artırılması için düzenli fiziksel egzersizler yapılmalı, yürüyüş, yüzme, bisiklete binme gibi egzersizlere zaman ayrılmalıdır. Sağlıklı beslenme ve egzersizi yaşantımız boyunca devam eden bir alışkanlık haline getirmeliyiz”şeklinde konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası