Selçuk’ta Safkan Sakız Koçları dağıtıldı
“Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi” kapsamında Selçuk İlçesinde sürülere kan katarak verimliliklerini arttırmak amacıyla yüksek süt verimli Sakız Koç Dağıtımı gerçekleştirildi. İzmir bölgesinde bugüne kadar 158 üreticiye 300 damızlık koç ve teke dağıtımının yapıldığı proje, bu yıl Selçuk ilçesinden başlatıldı. Düzenlenen törende Selçuklu 11 üreticiye 26 Adet safkan damızlık sakız koç dağıtımı yapıldı.
Selçuk Belediyesi ve Selçuk Kaymakamlığının katkılarıyla Efdal Doğru Spor Tesislerinde gerçekleştirilen törene Selçuk İlçe Kaymakamı Ayhan Boyacı, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Ödemiş İlçe Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Gürdal, İzmir ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Özer Türer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İlçe Müdürü Talip Altun, daire amirleri, Oda Başkanları ve hayvan yetiştiricileri katıldı.
Üreticiler desteklenmelidir
Törende konuşan ve konuşmasında Üreticilerin desteklenmesinin son derece önemli olduğuna dikkat çeken Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına Selçuk İlçesine katkıları dolayısıyla teşekkür ediyorum. Üreticilerin desteklenmesi çok önemlidir. Gerçek üretici olan köylülere verilen bu desteklemeler çok anlamlı. Sanayileşmede de büyük hamleler yapan bir ülkeyiz. Ancak tarımı da ihmal etmememiz gerekiyor. Bu proje tüm üreticilerimize hayırlı olsun” dedi.
Bakanlık olarak son yıllarda çok ciddi destekler veriyoruz
Küçükbaş hayvancılığa son yıllarda çok büyük destek verdiklerine dikkat çeken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Gürdal; “Küçükbaş hayvancılığın bu coğrafyada asli hayvancılık olduğunu ve de bu işle uğraşan hayvancıların gelir sağlaması hedeflenmektedir. Bu dağıtılan koçlar küçük bir adım olabilir ama önemli bir sonuç getirecektir. Bu 26 koç belki yüzlerce yavruya babalık yapacak. Buradaki hayvan ırkının gelişmesini sağlayacak. Bu vesileyle bütün üreticilerimize koçların hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Projenin 6 yıldır devam ettiğini hatırlatan Güldal, “Şimdiye kadar toplam 158 üreticimize 300 damızlık koç ve teke dağımı yaptık. Bugün buna 26 koç daha ekleniyor. Bakanlık olarak son yıllarda çok ciddi destekler veriyoruz. Küçükbaş hayvancılığın bu bölgenin asli kültüründe olduğunu söylüyoruz ve bu işle uğraşan üreticilerin daha çok kazanmasını sağlamaya çalışıyoruz. İzmir ilinde sadece küçükbaş hayvancılık için bugüne kadar 10 milyon TL nin üzerinde destekleme ödemesi yaptık. Bakanlığın bu desteklemeleri sayesinde hem İzmir’de hem de Türkiye’de küçükbaş hayvan sayısı artıyor. 2010 yılına göre hayvan sayısı %25 oranında arttı” dedi.
Hayvan sayısının artırılmasının yanında kalitenin artırılması için de bu tür projelerin hayata geçirildiğini kaydeden Güldal, “Önümüzdeki yıllarda başka, ilçelerde bu ve benzeri projeler uygulanmaya devam edecek” diye konuştu.
Yılda 50 litre süt veriyor
Bölgede 6 yıldır yürütülen proje çerçevesinde hep Saanen keçisi dağıtıldığını hatırlatan İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Özer Türer, bu yıl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün Sakız koyunu dağıtımını ilk kez Selçuk’tan başlattıklarını kaydetti. Türer; “Selçuk’taki üretici arkadaşlarımız bu hayvanların kıymetini bilmeliler çünkü bir koyunun yılda ortalama vermiş olduğu süt miktarı 40, 50 litredir, bu ırk ise yılda 250, 300 litre süt verir. Özel bakarsanız daha da fazla süt alabilirsiniz” diye konuştu.
Bu proje küçükbaş hayvancığın gelişimine katkı sağlayacak
Böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduklarını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Selçuk İlçe Müdürü Talip Altun, çok önemli değilmiş gibi görünen koç dağıtımının İlçedeki küçükbaş hayvancığın gelişimine yapacağı katkının önemine vurgu yaptı. Damızlık koçların elit bir sürüden bütün akrabalarının verimleri izlenerek seçilmiş, üstün genetik özelliklere sahip hayvanlar olduğuna dikkat çeken altun; “Bunların dağıtılmasıyla üreticilerimizin sürülerine yeni kan katmanın yanında yeni oluşacak bireylerde verimi artırmak hedeflenmektedir. Bunun yanında gen azmanlığı dediğimiz bir avantaj daha sağlanacaktır” dedi.
Sakız ırkı koyunların bölge iklimine en uygun ırklardan birisi olduğunu belirten Altun, sürü genetiğinin bu çalışmayla daha safkana çekilebileceğini söyledi.
Konuşmaların ardından Selçuklu 11 üreticiye kura ile 26 Adet safkan damızlık sakız koç dağıtımı yapıldı.