Ege Postası
Geri

Sıcak demir döverek seralara tarım aleti üretiyorlar

Alanyalı aile, 150 yıldır sıcak demir döverek yörede bulunan sera çiftçilerine 180-190 çeşit tarım aleti üretiyor.Binlerce yıl elle dövülerek şekil verilen demir, teknolojinin gelişmesiyle makinelerde dövülüyor artık. Ancak Alanyalı...
Sıcak demir döverek seralara tarım aleti üretiyorlar
Haberler / Güncel
9 Ağustos 2013 Cuma 12:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Alanyalı aile, 150 yıldır sıcak demir döverek yörede bulunan sera çiftçilerine 180-190 çeşit tarım aleti üretiyor.

Binlerce yıl elle dövülerek şekil verilen demir, teknolojinin gelişmesiyle makinelerde dövülüyor artık. Ancak Alanyalı kardeşler Ömer Bulut (36) ile kardeşi Recep Bulut (35), dedelerinden kalan sıcak demir dövme ile şekil vererek seralara tarım aleti üretiyor. Bulut kardeşler Alanya, Gazipaşa ve Manavgat civarında bulunan sera üreticilerine 190 çeşide yakın tarım aleti üretiyor.

Kömürde korlaşan demiri balyoz ve çekiçle döverek çapa, tahra, nacak, orak, balta, satır, eğri demir, saban, tırmık, taş siğili, keser, çekiç, balyoz ve tırpan gibi birçok tarım aleti üreten Bulut kardeşler, ağır ve güçlükle yapılan mesleklerini severek yapıyor. Bölgede kendilerinden başka elle sıcak demir döven olmadığını dile getiren Ömer Bulut, elle demir dövmenin yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi. Bu mesleği öğrenmek isteyene yardımcı olabileceklerini ifade eden Bulut, elle sıcak demir dövmenin meslek olarak ağır bir meslek olduğuna dikkat çekiyor.

Bulut, "Bu mesleği 5 yaşından beri yapıyorum. Dedemden devraldığı bu mesleği babam bize emanet etti. Yorucu bir iş. Ancak yıllardır yaptığımız için zor gelmiyor. Sağlık olarak da vücudumuz hareket ettiği için daha zinde kalıyoruz." diye konuştu. Sabah saat 06.00'da atölyeyi açtıklarını ifade eden Recep Bulut da bu mesleği özellikle kış aylarında yapmanın daha zevkli olduğunu dile getirdi. Yaz aylarında ise demiri ısıttıkları ocaktaki sıcaklığın bunalttığını belirten Bulut, "Bölgede bulunan sera üreticilerine tarım aleti üretiyoruz." dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası