ANKARA - TBMM İçişleri alt komisyonunda ele alınan Silah Kanun tasarısına, ‘’Eş izni’’ maddesinin de eklenmesi istendi. Bu öneri uyarınca, ruhsatlı silah sahibi olmak isteyenler, eşinden de izin alacak. Eşi izin vermezse, silah ruhsatı da verilmeyecek.
Silahlanmaya karşı çalışmalarıyla bilinen Umut Vakfı temsilcileri alt komisyonda yaptıkları öneride, silah ruhsatı verilmesi için mutlaka heyet raporu istenmesini, ruhsat yaşının en az 21 olmasını ve silah ruhsatı verilmesinde eş izninin de aranmasını istediler. Bu öneri için komisyon karar verecek.
Tasarı ile, silah ruhsatı alacaklar için de eğitim şartı getiriliyor. Düğün, nişan yapılan yerler ile bar, pavyon ve her türlü içkili yerlere silahla girilemeyecek. Alkollüyken silah taşıyan ve 2 kez yakalanan kişiler ile, meskun yerlerde ateş eden magandaların ruhsatları iptal edilecek.
Silah sahibi tutuklanır ya da en az 5 yıl hapis istemiyle yargılanırsa, silahına el konulacak. Yasal şartları uyan kişilere silah hediye edebilecek makamlar ise genişliyor. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanının yanı sıra, İçişleri ve Milli Savunma Bakanları da kişilere silah hediye edebilecek.
YİNE TEK DOKTOR
Tasarının en çok eleştirilen ve silah ruhsatı almayı tek doktor imzasına bırakan maddesinde ise, değişiklik yapılmadı. Bu hüküm ile heyet raporu kaldırılıyor. ‘’Ruhsat alabilir’’ raporu verme yetkisi olan doktor, gerekli görürse, uzman hekim veya heyet tarafından rapor düzenlenmesini de isteyebilecek.
Göçmen ve insan kaçakçılığı, cinsel saldırı, hırsızlık, yağma, dolandırıcılık, hileli iflas, uyuşturucu, kalpazanlık, tehdit, örgüt kurma, fuhuş, müstehcenlik, kumar, ihaleye fesat karıştırma, zimmet, irtikap, kara para aklama ve vergi kaçakçılığı suçlarından sıbıkalı olanlara ruhsat verilmeyecek.
Terör eylemlerine katılma, devlet sırrı ve casusluk, öldürme veya öldürmeye teşebbüs suçlarından hüküm giyenler ise, affa uğrasalar da, silah ruhsatı alamayacak. Diğer suçlardan bir yıldan fazla hapse mahkum olanlara ise affedilmişlerse ruhsat verilebilecek. (Gazeteport)