Sinan Oğan: Hem AKP'den hem CHP'den teklif geldi
MHP'den sürpriz şekilde ihraç edilen Sinan Oğan, 1 Kasım seçimleri öncesi AKP ve CHP'den adaylık teklifi aldığını ve geri çevirdiğini söyleyerek, "Ülkücüler 13 yıldır iktidar bekliyor. 1 Kasım'da tek başına iktidar olamazsak MHP iktidarı için ülkücü iradenin bize yükleyeceği her görevi yapmaya hazırız" diye konuştu.
MHP’nin Iğdır milletvekili ve en etkili isimlerinden biri iken herkesi şaşırtan bir kararla 7 Haziran’da aday gösterilmeyen ve ardından ihraç edilen Sinan Oğan, MHP’den uzaklaştırılma sürecini anlattı. Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan’a konuşan Oğan şunları aktardı:
“2014'ün Eylül'ünde Genel Başkan'a, '2015'te Ermenilerin büyük hazırlıkları söz konusu. Karabağ, Hocalı şehitleri sergisi yapalım" dedim. Genel Başkan, 'olur' verdi. Ankara ve İstanbul'da yaptık. Yurtdışı sergilerine giderken grup başkan vekilimiz Yusuf Halaçoğlu'ndan izin istedim, verdi. Rapor sunmak için Genel Başkan'a gittim. Yurtdışına giderken kendisinden niye izin almadığımı sordu. ‘Sinan Bey sizi severim ama siz madem böyle kendi kafanıza göre takılıyorsunuz, o halde artık serbestsiniz’ dedi. 15 gün sonra da ‘Partiyi terk etsin, kendisine parti bulsun’ diye haber gönderdi. ‘Ben dava adamıyım, benim partim MHP. Hiçbir yere gitmem’ dedim."
Sinan Oğan'ın Ahmet Hakan’a verdiği röportajdan bazı satır başları şöyle:
İhracınız nasıl gerçekleşti'
Özensiz, içi boş suçlamalarla ihracım istendi. Gittim, Iğdır İl Disiplin Kurulu'nda savunmamı yaptım. Kurul "İhraca gerek yoktur" dedi. Bunun üzerine Iğdır teşkilatı feshedildi. Benim ihracıma Genel Merkez karar verdi. Verdi ama ihracın talimatlandırılmış kurullarda değil, vicdanlarda kabul görmesi önemli. Benim için partide bir görev, bir makam önemli değildir, önemli olan ülkücülerin gönlündeki makamdır. Benim ihracım MHP'yi iktidar yapacaksa bir değil bin Sinan feda olsun.
GENEL BAŞKANLIK SİNYALİ Mİ'
Partiye dönebilirseniz genel başkanlık yarışına girecek misiniz'
İçinde bulunduğumuz bu atmosferde, seçim öncesinde genel başkanlık tartışması başlatmak doğru değil. Hepimiz 1 Kasım'a odaklanmalıyız. Mevcut MHP yönetimi partimizi 1 Kasım'da tek başına iktidar yapmakla mükelleftir. Ülkücüler 13 yıldır iktidar bekliyor. 1 Kasım'da tek başına iktidar olamazsak MHP iktidarı için ülkücü iradenin bize yükleyeceği her görevi yapmaya hazırız.
Genel merkezi ele geçirmeye çalıştınız mı'
Parti bizim, zaten bizim olan şeyi neden ele geçirmeye çalışalı? Devlet Bey nasıl delegelerin teveccühü ile o makama gelmişse bir başkası da delegenin teveccühü ile gelebilir ve gelmelidir. Genel başkanlık makamı kimsenin mülkü değildir. Bu makamın tapusu Türk milliyetçilerinde ve 'Ülkücü Hareket'in uhdesindedir. Ülkücü iddialı olmalıdır. Her ülkücü genel başkanlığı düşünebilmelidir. Kimse bunu düşündü diye hain ilan edilemez.
Bundan sonra ne yapacaksınız'
Ülküdaşlarımın gönlünde mütevazı da olsa bir yer edindiğimi düşünüyorum. Partime döneceğim. Kâğıt üzerindeki zoraki ayrılık mahkeme kararıyla düşecektir, buna inanıyorum. Önümüz seçim. Şimdi kenetlenme zamanı. Gönlünde yerim olan herkese çağrımdır: Ben partime oy vereceğim, onlar da versinler.
'MHP, HDP ÇIKMAZINDAN KURTULMALI'
7 Haziran seçiminin ardından Bahçeli'nin izlediği siyaseti nasıl buluyorsunuz'
Buna sonuçlara bakarak karar vereceğiz. MHP'li bir Meclis başkanı seçilemedi, hükümet kurulamadı. Her ne kadar HDP'li bakanlar istifa etse de AKP 'li ve HDP'li bir seçim hükümeti kuruldu. Bu sonuçların hangisi Türk milliyetçilerinin lehinedi? Ayrıca Saray'ın koalisyon istemediği belli iken MHP hariç diğer partiler "koalisyon istemeyen taraf ben değilim" algısı üzerine oynadı. MHP ise algıyı yönetemedi. Toplumda MHP'nin iktidar istemediği algısı oluştu.
HDP ile aynı düzlemde olmamak gibi bir kaygı vardı MHP'de... Bu haklı bir kaygı değil miydi'
MHP'nin bu çıkmazdan kurtulması lazım... Biz kendimizi PKK'nın Meclis şubesi gibi çalışan HDP'ye göre konumlandıramayız. "HDP şunu yapıyor, o zaman biz yapmayalım" dediğiniz anda kendinizi HDP'nin her türlü manipülasyonuna açık hale getirirsiniz. Türk milliyetçisi siyasetini HDP'ye göre belirlemez. Bizim kendi doğrumuz yok m? Biz kendi doğrularımızı HDP'ye göre mi belirleyeceği? Başkaları kendisini MHP'ye göre konumlandırsın...
‘MERAL AKŞENER'E YAPILAN DOĞRU DEĞİL’
Meral Akşener'in aday gösterilmemesini nasıl yorumluyorsunuz'
Meral Hanım tecrübeli ve kamuoyunda karşılığı olan bir siyasetçi. Siyaset, karşılık işidir. Karşılığı olmayan isimlerle siyaset yapılmaz. "Meral Akşener'den çok söz ederseniz, üzerini çizerim" tavrını doğru bulmuyorum.
‘TUĞRUL TÜRKEŞ PARTİDE KALMALIYDI’
Tuğrul Türkeş'in AK Parti'ye geçişi hakkında ne düşünüyorsunuz'
Gönlümüz, Başbuğun emanetlerinin MHP'de siyaset yapmalarından yanadır. Yakışanı da budur. Partiden ayrılmasını doğru bulmuyorum. Eleştiriyorum. Ama hakaret etmiyorum. Kendisinin kopuş sürecini de iyi görmek lazım. Ama Devlet Bey, kendisine karşı ne kadar yanlış bir tavır içerisinde olursa olsun, parti içinde kalıp mücadele etmesi gerekirdi.
HEM AKP'DEN HEM CHP 'DEN TEKLİF ALDIM
AK Parti'den teklif geldi mi size gerçekte? Ciddi bir teklif miydi'
Evet, geldi. Ciddiydi. Bunu basına yansıtan da ben olmadım.
Ne cevap verdiniz AK Parti'ye'
'Hayır' dedim tabii ki. Ben Türk milliyetçisiyim. İhraca rağmen MHP'liyim, MHP'deyim. Vekillik peşinde değilim. Bana umut bağlayanları yarı yolda bırakmam.
CHP'den de teklif geldi mi'
Evet geldi. Hatta bayağı ısrarcı da oldular. Onlara da teşekkür ettim.