İZMİR-Dünya pazarlarındaki paylarını artırmak ve sektörlerindeki son gelişmeleri görmek için sürekli yurtiçi ve yurtdışı fuarları takip eden İzmirli mobilyacılar Valencia'da ziyaret ettikleri fuardan sonra yeni fuar organizasyonlarına başladılar. Ocak ayında dünyanın en büyük mobilya fuarlarından olan Köln Fuarı'na gidecek olan mobilyacılar, ardından Milano ve Köln'deki mobilya yan sanayi fuarlarını ziyaret etme kararı aldı.
"ÇOK YARARLI OLDU"
Valencia Uluslararası Fuarı'nın 125 bin metrekare alanda yapıldığını ve mobilyacılar olarak yeni trendleri görme, dünya mobilya sektörünün geldiği noktayı tespit etme anlamında çok yararlı geçtiğini belirten İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Nevzat Artkıy, yeni fuar organizasyonlarına şimdiden başladıklarını söyledi. Daha önce fuar konusunda tecrübesiz olan mobilyacıların son 3 yıldır yaptıkları çalışmalar ile fuarları öğrendiğini ve sağladığı yararları kendi işinde yarattığı farklılıklarla gördüğünü anlatan Artkıy, "Valencia fuarından memnun ayrıldık. Arkadaşlar, yeni fuarlar için bizden talepte bulundu. Biz de Ocak ayında Köln'de yapılacak fuar için çalışmalara şimdiden başladık. Nisan ayında Milano, Mayıs ayında da Köln'de mobilya yan sanayi fuarları var. Ayrıca aynı dönemde Hannover, Ligno Ağaç İşleme ve Mobilya Makineleri Fuarı da düzenleniyor. Bu fuarlara da katılacağız. Bu fuarlarda sektörümüzdeki değişimleri görüyoruz. Ona göre kendimizi yeniliyoruz. Geçerli trendleri üretimlerimizde uygulayarak ihracat şansımızı daha da artırıyoruz. Mobilyacılar olarak 2023 ihracat hedeflerimize fuar başta olmak üzere üretimde ve pazarlamadaki inovasyonlarımız sayesinde ulaşacağımızı düşünüyoruz. Biz de bu doğrultuda çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.
"Yeni fuar alanını bekliyoruz"
Yurtdışında katıldıkları fuarların ardından İzmir'deki fuar alanının yetersizliğini bir kez daha gördüklerini ifade eden İTO Meclis Üyesi Süleyman Avinca, İzmir'deki yeni fuar alanına da bir an önce kavuşmayı beklediklerini kaydetti. Aynı zamanda bir liman kenti olan Valencia'nın fuar organizasyonları ile önemli bir gelir elde ettiğini saptadıklarını anlatan Avinca, "Fuarların kent ve ülke ekonomisine sağladığı katma değeri burada bir kez daha yakından gördük. Dünyanın her yerinden ziyarete geliyorlar. O nedenle biz yeni fuar alanının biran önce tamamlanmasını bekliyoruz. Yeni fuar alanı ile İzmir'de mobilya ile birlikte birçok sektör büyüyecek" diye konuştu.
"KDV yükümüz azaltılmalı"
İTO Meclis Üyesi Yaşar Baş, dünya mobilya pastasından daha çok pay almaları için özgün tasarımlarla ortaya çıkmak gerektiğini söyledi. Türkiye'nin rekabette el işçiliğine dayanan mobilya ile şansının yüksek olduğunu açıklayan Baş şöyle konuştu: "Sektörümüzde üniversite-sanayi işbirliğini mutlaka hayata geçirmeliyiz. Üniversitelerin tasarım bölümleri ile daha çok işbirliği yapmalıyız. Tasarımcı arkadaşlarımızı istihdam ederek mobilyada farklı çizgileri ortaya çıkarmalıyız. Mobilya firmalarının da tasarımcı istihdam etmesi, Ar-Ge faaliyetlerine kaynak ayırması için, üzerlerindeki KDV yükünün mutlaka düşürülmesi gerekiyor" (YENİ ASIR)