Ege Postası
Geri

Siyasi sorumluların hesaba çekileceğinden eminim

Almanya Federal Meclisi NSU Araştırma Komisyonu’nun nihai raporunu açıklamasının ardından tepkiler gelmeye devam ediyor. Komisyonun çalışmasını yakından takip eden aşırı sağ uzmanı Hajo Funke, önümüzdeki yasama döneminde istihbarat...
Siyasi sorumluların hesaba çekileceğinden eminim
Haberler / Dünya
27 Ağustos 2013 Salı 19:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanya Federal Meclisi NSU Araştırma Komisyonu’nun nihai raporunu açıklamasının ardından tepkiler gelmeye devam ediyor. Komisyonun çalışmasını yakından takip eden aşırı sağ uzmanı Hajo Funke, önümüzdeki yasama döneminde istihbarat teşkilatlarının köstebek konusunda kamu baskısını artacağından ve siyasi sorumluların NSU’dan dolayı hesaba çekileceğinden emin olduğunu söyledi.

Berlin Hür Üniversitesi aşırı sağ uzmanı Prof. Dr. Hajo Funke, Federal Meclis'in NSU Araştırma Komisyonu’nun nihai raporunu yayınlanmasından sonra yaptığı açıklamada güvenlik birimlerine ağır eleştirilerde bulundu. NSU’nun ilk kurbanı Enver Şimşek’in kızı Semiya’nın kaleme aldığı kitaptan bir pasaj okuyan Funke, soruşturmayı yürüten memurların Enver Şimşek’in eşi Adile Şimşek’e kocasının uyuşturucu kuryesi olduğunu söylemesi ve bir sarışın Almandan 3 çocuğu olduğu yalanını 8 yıllık soruşturma sürecinde kabul ettirmeye çalışmasını ağır bir dille eleştirdi.

Federal Meclis, Thüringen, Saksonya ve Baverya NSU Araştırma Komisyonları’nın çalışmalarını yakından takip eden ve bilirkişi olarak komisyonların oturumlarına katılan Funke, "Böyle delilsiz ithamlarda bulunmalar ve bir süre sonra bunların soruşturma gereği söylenen yalanlar olduğunun açıklanmaması cezayı gerektirecek uygulamadır." dedi. Funke, bu soruşturma metodunun şeffaflıktan uzak ve ölçüsüz olduğunu vurguladı. Emniyet birimlerinin NSU cinayetleri soruşturmalarını yıllarca önyargılı bir şekilde yürüttüğünü ifade eden Funke, "Tipik önyargı ve dar görüşlülük söz konusu. Güç, para ve cinsel ilişki konuları çerçevesinde soruşturmalar yapıldı." dedi. Polislerin yıllarca arkasında Türklerin olduğu organize suçların izini sürdüğünün raporlarda belgelendiğini hatırlatan Funke, aşırı sağ saikli suç olabileceği ihtimalinin göz ardı edildiğini vurguladı.

Alman Türk Toplumu ismini taşıyan dernek için hazırladığı raporu Federal Basınevi’nde tanıtan Funke, şimdiye kadar sorumlulardan yeterince hesap sorulmadığını belirtti. Özellikle ülkenin iç istihbaratı konumundaki Anayasayı Koruma Teşkilatları’nın köstebek (V-Mann) uygulamasını eleştiren Funke, bu kurumun feshedilip yeniden yapılandırılması gerektiğine işaret etti. Aynı isteği Federal Meclis NSU Araştırma Komisyonu’nun nihai raporunda Yeşiller ve Sol Parti de talep etmişti. Funke, Almanya’da klasik ‘derin devlet’ olmadığını, ancak aşırı sağcı çevrelerdeki köstebeklerin Thüringer Heimatschutz gibi örgütlerin kurulmasında önemli rol üstlendiklerini anlattı.

NSU’lu teröristlere yardım ve yataklık yapanların çevresinde de köstebeklerin bulunduğunun Federal Meclis NSU Araştırma Komisyonu’nun çalışmaları sayesinde kamuya mal olduğunu hatırlatan Funke, bundan dolayı komisyonun çalışmasının çok önemli olduğunu ifade etti. Funke, toplumda kurumsal ırkçılık, aşırı sağcılık ve köstebekler konusunda tartışmaların canlanacağından emin olduğunu belirtti. Aşırı sağ uzmanı, önümüzdeki yasama döneminde istihbarat teşkilatlarının köstebek konusunda kamu baskısının artacağından ve siyasi sorumluların NSU’dan dolayı hesaba çekileceğinden emin olduğunu söyledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası